Isoleren oud lessenaarsdak

Mariovd

  • #1
Na weken van zoeken op het internet ben ik er nog steeds niet uit hoe ik het beste een oud lessenaarsdak, rijtjeshuis jaren 60, kan isoleren. ook het zoeken op dit forum heeft helaas nog niet het beste antwoord gegeven. Van daar ook mijn registratie om zelf een vraag te kunnen stellen.

Dakopbouw:
Bitumen dak

Houten balkjes van 10 bij 4,5, waartussen durisol houtvezelbetonplaatsje van 7 cm dik zijn geplaatst. Deze liggen op hoeklatjes welke tegen de balkjes zijn gespijkerd. Platen zijn ongeveer 50cm breed en een lengte van ongeveer 2 meter. De overgang van de platen is afgewerkt met een sierlatje. Haal ik deze weg, heb ik een spleet +/- 1 cm, waardoor ik van binnen uit tegen het bituum aan kijk. De houten balkjes liggen in het midden op een gording en voor en achteraan op een muurplaat.Rc waarde van de platen is volgens fabrikant Durisol (Volgens bouwtekening uit 1959) ongeveer 0,5. Het is dus geen koud dak maar ook alweer geen warmdak.

Graag advies betreffende de isolatie. De Durisol houtvezelbetonplaten en balkjes (Buiten geverfd) lopen door in een overstek aan voor en achterzijde en staan dus in rechtstreeks contact met buitenlucht. Muurplaat ligt op spouwmuur, welke is volgespoten met eps parels door vorige eigenaar. Verder lijken de binnen en buitenmuur net onder dak in contact met elkaar te staan. Muurplaat zit namelijk in spouw vast met muurplaatankers, welke tijdens bouw zijn vastgezet met cement lijkt het wel. Bituum is nog in goede staat,en zouden dus graag van onderuit willen isoleren. Denk ook dat vanuit boven geen goed idee is omdat de overstek een enorme koude brug is denk ik.
Het plan is om tegen de houten balkjes, onder de houtvezelbetonplaten pirplaten te plaatsen waarbij de naden worden afgetaped zodat deze volledig dampdicht wordt. Hieronder komt dan gipsplaat. Is dit de beste manier? Heb overigens contact opgenomen met durisol, maar deze kunnen hier begrijpelijk, geen advies in geven. Een heel verhaal dus. Iemand ervaring hiermee?

MVG Mario
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Aan de bovenzijde isoleren is de beste oplossing voor een dak wat aan de buitenzijde dampdicht is.
Hoe oud is de dakbedekking?
 

Mariovd

  • #3
Rola, dank voor je reactie.
Dakbedekking is nog in goede staat, maar al wel ongeveer 15 jaar oud. Voorkeur is inderdaad ook om aan warme zijde te isoleren, echter kunnen we dan niet de overstek isoleren via bovenzijde. Deze zit aan voor en zijkant van het huis. Dit in verband met het aanzicht. De overstek is overigens aan de onderzijde dampopen. Overstek is ongeveer 50 cm. Is het mogelijk om dan de eerste 25 a 30 cm niet te isoleren en dan Pir platen met twee zijde alu neer te leggen van 10 cm. Hoogte verschil tussen bestaand dak en bovenzijde isolatie op te vangen met mastiekstrook aan de zijkant overstek, aan de voorzijde (hoogste punt lessenaardak) de isolatielaag zo plaatsen dat deze zo goed als horzizontaal is en dan een dakbedekking te plaatsen. Oude dakbedekking niet verwijderen maar als dampscherm laten zitten. Creëer dus langs de overstek een soort goot met bitumen dakbedekking. Is dat dan de beste oplossing? Onderzijde binnen alleen dan afwerken met rachels en gipsplaten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat wordt vaker gedaan, aan de randen minder of zelfs niet isoleren om het aanzicht niet te wijzigen. Omdat je in jouw geval dan op het overstek zit, maakt het isolatie technisch ook niet uit.
Hoe eindig het dak op het laagste punt, kan je daar wel de isolatie volledig doorleggen en de goot aanpassen?
 

Mariovd

  • #5
Onderzijde geen probleem. hier zit nu nog overstek, maar deze komt te vervallen ivm aanbouw, waarbij de aanbouw ook een lessenaarsdak krijgt in de zelfde stijl, maar dan vanaf achterzijde weer oplopend naar de nieuwe achtergevel. Hier kunnen we dan mbv bijvoorbeeld isolatie 8cm en een klein afschot naar de zijkanten een "bitumen goot" creëren. dat de onderzijde van de overstek aan voor en zijkant dampopen is is geen probleem?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Het dampopen zijn van het overstek maakt niet uit. Dat is het nu toch ook. Het is buiten-buiten met maar een klein temperatuursverschil onder-boven.
 

Mariovd

  • #7
Dank je Rola voor alle info. Dacht zelf eerder aan de overstek als zijnde een koude brug van buiten naar binnen omdat de houtvezelbeton en balkjes doorlopen naar binnen via spouwmuur. Echter kan ik daar nu ook niets aan doen omdat nu eenmaal de constructie in de jaren 60 zo gemaakt is en we daar aan niets doen.

Ik weet genoeg, wordt dus nieuw bitumen dak met Pir isolatieplaten van 10cm op het bestaande bitumen dak verlijmd. Zal aardig schelen in de zomer ivm de zon op het plat dak. Onderzijde rachels of metalstud met gipsplaten. Folie niet benodigd aan onderzijde.
 

Mariovd

  • #8
Rola, mag ik je nog een vraag stellen hierover. Of iemand die verstand heeft van bitumen dakbedekking.

De dakdekker, welke we hebben ingeschakeld zegt dat het oude dak er eerst af moet ivm condensvorming anders onder het dak. Ik lees op internet dat het niet hoeft en dat er direct op de oude dakbedekking isolatie verlijmd kan worden en dan daarover een nieuw bitumenen dakbedekking. De oude dakbedekking dus niet doorboren met schroeven etc. Mijns inziens kan ik ook geen condensatie krijgen omdat er geen temperatuurverschil. Onderzijde isolatie heeft de zelfde temperatuur. Kan alleen condens krijgen bij eventuele koude bruggen.

Iemand een advies in deze waardoor ik de dakdekker kan overtuigen dat het niet hoeft? Of heb ik geen gelijk, dan hoor ik dat ook graag.

Verder een aanvullende vraag? Wel of geen dampscherm tussen gipsplaat en rachels? Lijkt mij niet, in dit geval. Zo kan eventueel aanwezig vocht nog weg via bijvoorbeeld spots.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Vreemde opmerking van die dakdekker. Weet je zeker dat het een dakdekker is. Groot bedrijf of een ZZP'r die dit klusje niet wil laten lopen.
Lijmen kan tegenwoordig. Lijm kost best wat. Zoek nog even uit hoeveel lijm er per M2 moet worden gebruikt.
 

Mariovd

  • #10
Denk dat ik het niet goed heb uitgelegd. Op de bestaande bitumen dakbedekking met PURlijm de isolatie vastzetten en dan daar overheen door dakdekker een nieuwe laag bitumen dakbedekking laten branden. Dus niet de dakbedekking zelf koud verlijmen, maar echt branden op pir platen met 2 zijdig alu laag.

groet Mario
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Nee hoor zoals het door jouw is geschreven heb ik het begrepen. Maar waarom begrijp je mijn antwoord niet. Nooit te oud om te leren.
 

Mariovd

  • #12
Beste WGB, ben op het verkeerde been gezet door "Zoek nog even uit hoeveel lijm er per M2 moet worden gebruikt.", waardoor ik dus dacht dat je bedoelde het koud verlijmen van de bitumen dakbedekking.
Wil de alu pir platen overigens vastzetten met Isolatielijm PU010 Illbruck 750ml op de bestaande dakbedekking. Dan valt duur toch wel mee, 15 euro per 10m2?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
De ondergrond heeft heel veel invloed bij lijmen. Een hobbelige ondergrond en dat is een bitumendak vaak, vraagt meer lijm dan een gladde. Het lijmspoor moet bij het plaatsen, het aandrukken van de platen ook nog iets uitdijen waardoor je meer hechting van de lijm krijgt.
Zorg ervoor of hou in de gaten dat er voldoende lijm wordt gebruikt.
Is de dakdekker het al met je eens wat betreft de bestaande ondergrond damprem.
 

Mariovd

  • #14
Hebben 16 januari afspraak staan om op het dak te gaan kijken.I overigens een installateur die alles doet, van loodgieterswerk tot aan dakbedekking. Ben zelf op het dak geweest en ziet er nog goed uit. Ook geen blazen of hobbels, enkel de onderlinge overlappen zijn natuurlijk iets hoger. Ga iets wat in goede staat is en nog goed als damprem kan functioneren niet verwijderen in ieder geval, of er moet iemand zijn die mij verteld waarom het er wel af moet. Zowel van binnen uit als omgekeerd warm dak zijn overigens geen opties.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
De hechting van jouw volledige nieuwe isolatielaag wordt straks bepaald door de hechting van de oude laag bitumen aan het dakbeschot. Als dampremmende laag is het niet verkeerd, mits de isolatie dik genoeg is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Nog even doorzeuren. Gezien het materiaal van het dakbeschot zal het geen biljard zijn. Leg er maar eens een recht plank van een meter of 3 over.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu