Na 10 min geen warm water meer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik heb gezocht op het forum maar heb geen vergelijkbare problemen/oplossingen kunnen vinden vandaar.

Ik bezit een Nefit Turbo 32 HR Combi ketel uit 1990. Deze ketel heeft het altijd prima gedaan tot voor ongeveer een jaar terug.

Sinds ongeveer een jaar treed het volgende probleem op. Bij het douchen geeft de ketel voor circa 10 minuten warm water, daarna wordt het water geleidelijk kouder tot de temparatuur net als koud water wordt. Het duurt dan vervolgens met een beetje geluk zeker 5 tot 10 minuten voordat er weer warm water wordt afgegeven, soms blijft het water koud, iets wat natuurlijk niet bepaald aangenaam is.

In het verleden heeft dit probleem nooit plaatsgevonden, dan konden we met zn 5-en achter elkaar douchen zonder onder een koude douche te staan.

Voor ongeveer 1,5 jaar terug is de 3-wegklep vervangen omdat deze kapot bleek te zijn, het bekende probleem van het motoretje. De leverancier raade ons toen aan om de hele klep te vervangen, dit hebben we dus ook gedaan. Daarna waren er niet direct problemen. Maar ongeveer een half jaar na de vervanging kwamen de problemen zoals ze nu zijn.

In het afgelopen jaar is de hele badkamer verbouwd en hebben dus meerdere verschillende kranen en douchekoppen dienst gedaan maar allen met hetzelfde probleem tot gevolg (voor de verbouwing bestond het probleem ook al).

Ik ben voor de gein wel is bij de ketel blijven staan om te kijken wat er gebeurt. Het lijkt dus alsof de ketel gewoon niet aanslaat nadat de boiler leeg is, alsof hij niet in de gaten heeft dat de boiler leeg is

In het begin van dit jaar hebben we er een monteur bij gehad, welke een en ander gecontroleerd heeft. Hij heeft echter niet direct kunnen constateren wat het probleem was. Wel heeft hij de bougie kabel verlegt omdat deze door sloeg naar de behuizing, inmiddels hebben we de behuizing helemaal achterwege gelaten om te kijken of het probleem dan verholpen zou zijn, helaas dus.

Zelf vermoed ik dat het iets te maken heeft met de boiler thermostaat oid. Kan iemand mij uitleggen wat ik kan doen om dit probleem te verhelpen?

Zoals iedereen zal begrijpen los ik het het liefst zelf op, de rekening van de vorige monteur stond me niet echt aan.

Bedankt alvast voor jullie reacties.
 
De Boilerthermostaat schakelt niet.

Controleer de bedrading, indien in orde, Boilerthermostaat vervangen.


Nummer 78043.

Nefit Boilerth. 60 L&G HRC 21/32 H/V
 
Ik hoop dat dat het is, ik zag ergens dat zo'n ding nog niet zo duur is (30 eurie of zo).

Kan het ook zijn dat hij het zo af en toe wel doet? Het komt sporadisch namelijk wel is voor dat je heerlijk kunt genieten van een half uurtje onder een warme kraan.
 
Controleer wel ff de bedrading /stekkertjes voor je tot vernieuwen overgaat.

Inderdaad prijs klopt wel ongeveer.
 
Allereerst bedankt voor je reacties.

Ik heb de thermostaat bekeken. Verder is hier weinig aan te zien, de stekkertjes zitten goed vast en de kabels zijn onbeschadigd.

Ik heb ook even de sensor uit de boiler gehaald (je weet wel dat koperen ding) die was wel wat rood uitgeslagen, ik weet niet of dat iets te betekenen heeft? Ik vraag me trouwens ook af in hoevere dat koperdraad (waar geen mantel omheen zit) van de sensor naar de thermostaat andere delen/draden mag aanraken. Ik heb ze voor de zekerheid maar zo gebogen dat ze elkaar niet raken.

Ik kan me herinneren dat er wel is wat vervangen is aan de thermostaten, maar ik weet niet welke, volgens mij had dat ook meer te maken met de CV die niet goed warm werd ofzo.

Het zou op zich best goed kunnen dat de boiler thermostaat kaduuk is, maar hoe controleer ik dat, buiten het aanschaffen van een nieuwe?
 
Je bedoelt dus eigenlijk de twee paarse kabels van de boiler thermostaat met elkaar verbinden. Zodat je de logica eigenlijk voor gek houdt en simuleert dat de schakeling gesloten is?

En dan kijken of je constant warm water hebt?
 
Utreg schreef:
En dat kan geen kwaad, ivm met oververhitting o.i.d.? Omdat de ketel constant zal denken dat er warm water vraag is? Of wordt die temperatuur netjes in de gaten gehouden door een van die andere thermostaten? Niet dat ik zo straks een grote zwarte wolk in mijn kamer heb hangen om vervolgens mijn vader op mijn dak heb omdat ik het stuk gemaakt heb.

Mja 't is maar een vraag en ik twijfel niet aan jouw kennis, maarre ik heb weinig ervaring met electronica van de ketel vandaar die zekerheid :D haha.
 
We moeten het niet overdrijven jongens, als de boilerthermostaat is doorverbonden zal de ketel de hoofdbrander stoppen op de retourwaterregeling.

In het ernstigste geval zal de ketel stoppen door in grijpen van de maximaal thermostaat en storing 4 geven.

Dus ontploffen doet hij niet, maar om te testen of de ketel met tappen van warmwater blijft branden het dan doet kan even geen kwaad.

Als er dan nog weer vragen zijn van de TS kan hij deze weer stellen.


Vr Gr
 
@Cvolieboy;

I'm sorry, ik ben niet zo thuis op dit gebied, dus vandaar. Het spijt mij in ieder geval als ik het wat overdreven heb, ik ga morgen meteen proberen een warme douche te krijgen en bij succes even een nieuwe thermostaat halen.

Thanx voor jullie hulp in ieder geval, ik heb persoonlijk meer met computers. En de wat technischere kant van het verhaal. Electronica is nooit een sterk punt geweest van mij, behalve dan de simpele installatie klussen.
 
@ Utreg
Eigenlijk vroeg ik (misschien een beetje vals) wanneer de ketel uit ging om je aan het denken te zetten, over je advies aan een betrekkelijke leek, om de contacten voor het thermostaat door te verbinden.

Als de TS niet begrijpt dat je dat maar kort moet doen kunnen er weer andere problemen ontstaan. Stel dat de maximaal beveiliging ook stuk is?
Maar goed, het is allemaal goed gegaan en de TS is geholpen.
 
Maar goed, het is allemaal goed gegaan en de TS is geholpen.
Nog niet helemaal, hehe ik ga het morgen testen.... naja.. Ik vermoedde al wel dat de maximaal thermostaat dan in zou grijpen. Maar voor de zekerheid vraag ik het maar even, omdat ik zelf weinig ervaring heb met dit soort apparatuur.
 
De stromingsschakelaar kan ook defect zijn.

Als de boilertermostaat defect is zal deze volgens mij ook niet na een lange periode van rust de boiler niet alsnog een commando geven om de boiler wel te verwarmen?
 
Nog niet helemaal, hehe ik ga het morgen testen.... naja.. Ik vermoedde al wel dat de maximaal thermostaat dan in zou grijpen. Maar voor de zekerheid vraag ik het maar even, omdat ik zelf weinig ervaring heb met dit soort apparatuur.
Als het goed is spreekt je ketelthermostaat als eerste aan, als die defect is grijpt je maximaalthermostaat in.
 
Ik denk eerder aan de retour NTC die op de retourpijp van de boiler zit.
Als deze te snel ingrijpt krijg je hetzelfde effect als hier beschreven.
Zeker iets om rekening mee te houden.

Mijn ervaring is dat een boilerthermostaat werkt of niet werkt.
Met de schakeldifferentiatie heb ik nog nooit problemen gehad, en lijkt me ook niet waarschijnlijk... maar goed.

suc6
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan