Mysterieuze schroef niet los te krijgen

R85

  • #1
Hoi,

Ik probeer een schroef los te krijgen. Maar geen van mijn zeskant, ster, plat of kruiskop opzet stukken pakt de schroef.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik heb moeten ‘improviseren’ met het opzetten van de schroevendraaier koppen. (Zie foto’s)

Ideeën om de schroef los te krijgen?

IMG_4176.jpeg IMG_4177.jpeg IMG_4178.jpeg IMG_4179.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Dan is waarschijnlijk het bitje te dik om in het gat te passen zeker met dat plakband. Heeft er niemand een haakse torx sleutel setje of een schroeven draaier of t greep in je omgeving?
 

HenkL14

  • #3
In veel apparatuur zitten schroeven die gekozen zijn om niet makkelijk los te krijgen.

Ik vermoed te zien dat je een torx schroef met pennetje hebt:

20240127_203020.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De vraag is ook: wat is de reden dat je deze ventilatorkachel uit elkaar wilt halen?
Ik gok dat dit een Rowenta Compact SO2210 betreft.
Is deze defect? Zo ja, in welk opzicht is hij defect en wat denk je eraan te kunnen repareren?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Neem een breed postbode elastiek en een bitje wat net pakt maar eigenlijk toch net te klein is.
Elastiek met het bitje strak in de schroef duwen en dan proberen los te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

R85

  • #6
Dankjewel voor jullie antwoorden.

Mijn intentie is niet om deze te repareren. Deze kachel heb ik al heel wat jaartjes, en heeft veel stof gevangen in verschillende omgevingen.

Ik wil de kachel weer gaan gebruiken, maar door de stof stinkt de kachel onwijs een soort ‘brandlucht’ als je deze aanzet.

Om bij alle onderdelen te komen en deze schoon te maken, wilde ik de kachel uit elkaar halen.

Helaas kwam ik kruislings deze twee schroeven tegen. Ik heb zo het idee dat de fabrikant liever heeft dat je een nieuwe kachel koopt dan dat je deze repareert/uit elkaar haalt.

Anyway, het lijkt inderdaad sterk op de torx schroef met pennetje. Ik heb een torx set, maar deze zijn simpelweg niet lang genoeg. Vandaar mijn improvisaties, waarvan ik nu weet dat ook die niet geholpen hebben.

Wat zou een (kost) efficiënte oplossing zijn om de schroeven toch los te krijgen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kunt beter even naar een garagebedrijf gaan, degene waar je normaal je auto laat onderhouden. Want die zullen hem best even met perslucht voor je schoon willen spuiten.

Die schroeven zijn niet zo gemaakt omdat de fabrikant graag wil dat je een nieuwe koopt, maar omdat deze geen verantwoording wil nemen voor ongelukken met een door leken geopend apparaat. Hij sluit daarmee uit dat de kachel makkelijk gedemonteerd kan worden indien een element defect is of iets dergelijks en ondeugdelijk gerepareerd wordt. Vergeet niet dat dergelijke kachels nogal eens brand veroorzaken en dat de fabrikant zich indekt voor schadeclaims op dat gebied.

PS. Ik zag kachels met hetzelfde typenummer staan voor ca 40-50 Euro. Dat "na heel wat jaartjes" toch wel kunnen om hem een keer te te vervangen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Gewoon een setje met deze bitjes kopen, kost bijna niets.
Op de juiste site heb je een verlengde bitset in allerlei maten voor goed 5 euro
Alternatief even met een schroevendraaier het midden pinnetje een paar keer weg buigen zodat hij afbreek en je kunt je gewone bitjes gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #9
Zoek eens op safety torx, hoop alleen dat het schroefje niet al zo ver beschadigd is dat het juiste bitje ook niet meer past.
 

R85

  • #10
Hartelijk dank voor jullie reacties. Ik kan natuurlijk een nieuwe kachel kopen, maar dat is natuurlijk zonde van het geld. Ik denk dat een nieuwer model van dezelfde 2000 watt ook niet veel energie zuiniger zal zijn? Dan is een safety torx setje miss toch ondera inderdaad wat voordeliger.
 

HenkL14

  • #11
Nee alle elektrische kacheltjes zoals deze zijn hetzelfde. 2000W is nog steeds 2000W en er wordt ook nog steeds dezelfde warmte door geproduceerd.
Zulke elektrische kacheltjes kunnen niet zuiniger worden, daar heb je andere apparaten voor.
 

R85

  • #12
Dankjewel. Mijn vriendin zei exact hetzelfde als jou, 2000 watt blijft 2000 watt! Ik kan op Nederlandse websites geen goedkope, lange (minimaal 150 mm lengte) safety torx vinden. Wel op op ome ali, (set van 200mm gezien) inclusief bezorgen totaal ~10€ als je boven de 10€ uit komt is verzending namelijk gratis.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #13
Een enkele schroevendraaier kun je in de bouwmarkt wel krijgen voor 5-8 euro, check even de torx maat met een gewoon bitje. Als dat bijvoorbeeld t20 is zoek dan met Google op t20h.
 

Hharbers

  • #14
Ik heb bij de Ac**n eens een koffertje met met enorm assortiment bitjes gekocht voor paar euro,.

1706530473255.png


Zit van alles in mini torx, ,mini inbus, security torx, vierkant bitjes , 2 pinnetjes bitjes, 3 hoekje bitjes, verlengstukjes etc etc
kwaliteit is niet geweldig natuurlijk maar precies handig om zulke klusjes te klaren

zoiets als op foto maar dan beetje anders
Misschieb hebben ze nog zulke setjes
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
R85 schreef:
Nederlandse websites geen goedkope, lange (minimaal 150 mm lengte) safety torx vinden.
Standaard in de bouwmarkt (Pr...is) bij het eigen merk gereedschap. Toevallig had ik hiervan een T15 nodig, en deze hebben inderdaad het gaatje in de kop (staat niet expliciet op de verpakking).
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu