Mysterie van de wissel-wisselschakelaar

HAJ

  • #1
Dames en heren,

Sinds enige tijd ben ik de trotse eigenaar van een appartement. De vorige bewoners hielden nogal van creme en helaas ben ik iets minder fanaat van deze kleurstelling. Naast schilderen betekent dat ook het (toch al oude) schakelmateriaal eens vernieuwen. In de gang levert de installatie van een schakelaar me wat hoofdbrekens op.

De situatie:
In de gang zijn 2 lampen in serie geschakeld. Deze lampen zijn in principe op twee punten aan- en uit te schakelen. Op punt 1 heb ik een wissel/wissel-schakelaar gebruikt. De ene schakelaar schakelt de buitenlamp (fasedraad netjes gemonteerd evenals schakeldraad en het werkt allemaal perfect), terwijl op de andere schakelaar de ganglampen te bedienen zouden moeten zijn.

Wat schetst mijn verbazing? Ik tref aan 1 fasedraad, 1 schakeldraad (voor de buitenlamp) en 3 andere schakeldraden, waarvan één is voorzien van spanning (opmerkelijk genoeg). Deze gebruikt voor de andere schakelaar (onder het rode knopje bij de Gira wissel wissel schakelaar) en de andere twee zwarte draden ook zoals het hoort gemonteerd. Wonderwel: alles doet het, maar nu komt de grap.

Verderop in de gang zit een schakelaar (gemakshalve nr 2 genoemd) bovenop een stopcontact (een inbouwvehikel wat in een wcd past). De enige twee draden die ik daar zie (op die van het stopcontact na natuurljk) zijn zwarte draden.

Wat gebeurt er nu als ik het licht inschakel?
In- en uitschakelen punt 1 (de nieuwe wissel/wissel): check;
In- en uitschakelen punt 2: alleen werkzaam als licht in eerste instantie op punt 1 is ingeschakeld.

Nu ben ik er wel zo ver achter dat het ene draad op de schakelaar schakelt met de lamp en de ander spanning brengt naar schakelaar punt 2 (die wel is uit te schakelen nadien).

Kortom: afgezien dat ik een schakeldraad ga vervangen voor een fasedraad (lang leve de oude bewoner), is mijn vraag:
"Zie ik het goed dat ik op punt 2 ook een wissel/wissel schakelaar nodig heb?"
Immers is het wel/niet werken van punt 2 afhankelijk van punt 1.

Dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kijk een bij een aderparende wisselschakeling, dan word het vaak wel duidelijk.
Die combinatie is vermoedelijk niet origineel.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Begin eens opnieuw en zet dan de andere schakelaar eens om. Waarschijnlijk heb je dan op een andere draad spanning.

De twee draden waar je spanning op kunt krijgen afhankelijk van de stand van de andere wisselschakelaar, die moeten op de wisselcontacten.

De draad waar je nooit spanning op krijgt gaat naar de lamp, die moet op het rode lipje.
 

HAJ

  • #4
Ik ben er door omstandigheden nog niet aan toegekomen (en mijn multimeter heeft nieuwe kabels nodig merkte ik), maar ik probeer jullie dit weekend een statusupdate te geven.

Vooralsnog dank!
 

Bolbo

  • #5
Klinkt als een probleem wat ik ook had na vervangen van een stel wisselschakelaars. Kijk eens naar de schemaatjes achterop de schakelaars: welke pool is de inkomende en welke 2 zijn de uitgaande. Dat kan verschillen en mogelijk moet je wat draden van plaats verwisselen.
Ik had dit probleem in een schakeling met 3 schakelaars (waarvan 1 een kruisschakelaar) waarbij ik de draden op de wisselschakelaars zo had aangesloten zoals ze zaten, maar de nieuwe schakelaars bleken intern anders te zijn, waardoor de schakeling alleen nog werkte als 1 van de schakelaars 'naar beneden' stond, dus dat klinkt ongeveer zoals bij jou.
 

Pieter D

  • #6
gira wissel wissel aansluiten.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Het is niet nodig om op vragen van 4 jaar geleden te antwoorden.
Bovendien staat er bovenaan het topic Elektrisch, verlichting en ventilatie ook al deze informatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu