MV aanleggen jaren '70 woning?

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #1
Ik ben de bovenverdiepingen aan het verbouwen en ga daarbij de kierdichting op zolder aanpakken en de zolder na-isoleren. Het betreft een huis uit jaren ’70 met ‘natuurlijke ventilatie’. Op de benedenverdieping heb ik roosters boven de schuifpui en groot raam. Op de bovenverdieping zijn er al ooit kunststof kozijnen geplaatst zonder roosters (ik weet niet wat hier voorheen in zat). Omdat ik nu ook de plafonds in de slaapkamers aan het vernieuwen ben én op zolder bezig ben, is dit wel een handig moment om evt. kanalen voor een MV systeem aan te leggen naar de slaapkamers toe. Is dit raadzaam? Ik kan dan straks ook meteen de buisventilator in de badkamer weghalen en met de MV afzuigen. Is dit raadzaam? Onder de deuren van de slaapkamers zitten voldoende kieren dat er verse lucht aangehaald kan worden. Nog tips waar ik rekening mee moet houden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Welk type ventilatie wil je aanleggen dan? Puur mechanische afzuiging? Daarvoor heb je geen kanalen naar de slaapkamers nodig (maar daar zou je wel toevoerroosters moeten hebben).

Of ga je meteen voor balansventilatie met WTW? Heel mooi en toekomstgericht natuurlijk, maar je hebt er ook "iets" meer kanalen voor nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Afzuiging met een MV-box vindt plaats in de keuken, toilet en badkamer. Toevoer via de woon/slaapvertrekken.

Dit doe je om te voorkomen dat vuile/vochtige lucht door de woning wordt gevoerd.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Daar twijfel ik dus nog over.
Ik wil op zijn minst afzuigen op de badkamer, type C dus, omdat die in Mei wordt verbouwd en ik van de herrie van de buisventilator af wil.

Maar nu ik toch de hele bovenverdieping en zolder verbouw, denk ik dat het wellicht raadzaam is om over type D na te denken. Ik heb nog geen knieschotten op zolder maar zou die wel kunnen maken en dan de kanalen over de zoldervloer achter de knieschotten laten lopen. Dan zou ik dus type D kunnen aanleggen. Alleen nog even puzzelen hoe ik over het trapgat heen ga met de kanalen dan.

Zou het wijs zijn om in ieder geval die kanalen alvast aan te leggen? Of wordt een type D systeem in een jaren 70 woning wat overkill?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Het wordt uiteindelijk wel de toekomst.

Vraag is denk ik: Hoe lang wil je in je huidige woning blijven wonen? Als dat > 10 jaar is, en je kunt nu de voorbereidingen treffen... Ik zou het dan doen.

Maar voor mij is het makkelijk: Wij maken onze eigen WTW's , maar ook onze eigen MV-boxen. Investeringskosten zijn voor mij laag...

Eerstvolgende stap hier in huis wordt zonering aanbrengen in het C-systeem.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Type D is natuurlijk wel het mooiste. Ook fijn als je in de toekomst met een lagetemperatuur warmtepomp wilt gaan verwarmen, warmte die je niet naar buiten afvoert hoef je ook niet opnieuw te maken. Maar het is nu wel een investering natuurlijk.

Als je die stap wilt maken zou ik meteen even nadenken hoe je het in de hele woning krijgt... Je hebt nu de slaapkamers en binnenkort de badkamer overhoop liggen, dat lijkt een goed moment om ook eens te kijken waar je een leidingschacht naar de begane grond in kunt passen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
als je wtw gaat toepassen, inblazen in slaapkamers en afzuigen op de overloop en zorgen dat de lucht onder de deuren door kan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu