Muurelement op maat maken

Eibert_dh

  • #1
Ik zou graag advies willen welke machine ik moet huren om deze elementen op maat te kunnen maken.




Ik kan alleen op hun site het materiaal niet terugvinden.

Ze zijn 12,5cm dik. Zag al wel tegelknippers, maar dat gaat tot 12cm. En beitelen vind ik geen optie, dan had ik geen strak element gekozen.

Link verwijderd maar foto geplaatst, mod.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Met de flex (haakse slijper) met diamandblad erin kom je door dergelijke materialen makkelijk heen. Ik slijp er ook betonnen banden mee door.

Wel aan twee kanten werken, dus een snede vanuit elke kant.

Vergeet niet jezelf te beschermen: beschermbril, oorbescherming en geschikte handschoenen zijn geen overbodige luxe! En niet te vergeten alles in de buurt afdekken wat niet vies mag worden (dekzeil), het stuift nogal. Maar het werkt wel heel mooi.

Alternatief is een speciale zaag te huren, die stuift helemaal niet (werkt meestal watergekoeld). Daar heb ik echter geen enkele ervaring mee, is meer iets wat ik de professionals heb zien doen.
 

Eibert_dh

  • #3
Haakse slijper werd me door fabrikant afgeraden.
Ook nog gezocht op betonbandenslijpers /-zagen, maar de grootste die ik zo vond met 350mm blad ging ook niet dieper dan 11cm.
Ik neem dan toch liever een apparaat dat er in 1x doorzaagt.

Dan toch maar voor de dure/professionele oplossing gegaan. En heb een (watergekoelde) Beton diamantzaagmachine gehuurd die tot 16,5cm diep gaat.
Wel een enorm geval!

Nog wel 1 vraag, wat kan ik als beste als ondergrond gebruiken? Zand werd afgeraden begreep ik ivm meer slijtage van het zaagblad.
We hebben nog een pad van 30*30 stoeptegels liggen van de bouwer, kan ik daar gewoon tegels van offeren en die als ondergrond tijdens het zagen gebruiken, of is er een betere optie?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een clipper lijkt me een betere keus, naar keus kan de zaag getrokken worden of de plaat onder de zaag kan glijden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zie bij een grote verhuurder een tegelknipper die tot 300mm knipt.

Probeer je muurtje zo uit te meten dat je met halve stenen uitkomt. Scheelt veel knipwerk.
 

KlusRob

  • #6
Ik weet niet waar je die elementen gaat halen, maar ik heb vorig jaar ook een aantal van die dingen gehaald bij een natuursteenhandel, om een verhoogd plantenfilter van te maken bij mijn vijver. En ik heb ze door dat bedrijf op maat laten zagen. Kost een beetje uurloon, maar voor het gemak waar die lui het doen kan je het zelf niet. En zeker niet zo recht en netjes.

En waar je ze het beste op kunt leggen? Een oude plaat underlayment, of een pallet, werkt het beste. Dan heb je een vlakke ondergrond die zacht genoeg is maar waar je niets aan beschadigt. Maar zeker als je zaagblad er niet helemaal doorheen gaat kan het gewoon op een vlak stuk zand hoor.

Knippen gaat inderdaad niet, als je het al geknipt krijgt breekt het toch verkeerd. Knippen is leuk voor straatklinkers e.d. maar niet voor betonelementen die veel dikker zijn.
Knippers zoals hierboven genoemd kunnen misschien een breedte van 300 mm aan maar dan maximaal een hoogte van een cm of 8.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik bedoel echt een knipper voor stenen met een dikte van 300mm. Als die er zijn, lijkt me dat die ook zulke blokken kunnen knippen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Het nadeel van knippen van deze blokken is, dat je een wat ruwe breekrand hebt.
Dit zijn strakke blokken, die op en tegen elkaar gelijmd worden, bijna zonder voeg er tussen.

Wil je het allemaal mooi aan willen laten sluiten, dan moet je weg slijpen/zagen.

Ik heb dit soort blokken vorig jaar gewoon geslepen met een kleine slijptol met diamant schijf er op.
Wel even van 4 kanten inslijpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu