Muur stucen

Vincent77!

 • #1
Hallo, ik moet binnenkort deze muur stucen, nou is mijn vraag of ik het in 1 keer kan stucen met of moet ik eerst de grotere gaten behandelen en zo ja waarmee.
De onderste helft van de muur ligt tevens 1 cm dieper dan de bovenste helft, ik zou daar dus al ruim een cm moeten smeren. Dus als iemand advies heeft of tips en of trucs dan hoor ik het graag. BVD!

CD4270EC-D0CB-4C6B-9EF8-FA31BB6F06A1.jpeg C597F3F7-BFB4-4AEA-8D24-51482465AA62.jpeg
 

Stimpy3

 • #2
Je kunt het in een keer doen, MAAR omdat je onder 1cm moet opbrengen zou ik het wel in gedeeltes doen. 25 kg gips geeft je ~ 3.2m2 pleisteroppvlak bij 10mm diepte, je profielen nemen ook minimaal 6mm mee, dus ga uit van ruwweg 2m2 uit een zak. Als amateurstuccer kan ik max 2x25kg in een keer opzetten, alles meer dan dat gaat me niet lukken zonder dat de boel uit begint te harden.

Maximum laagdikte is ~3cm. Ook rekening houden hoe waterpas je muur is/moet zijn; als je daar veel in moet corrigeren gaat 't ook harder.

Also: zet eerst al je stucprofielen uit zoals je ze wilt hebben, inclusief hoeken e.d. (kan zelfs de dag ervoor), neem daar de tijd voor om ze goed waterpas/recht etc te krijgen en ga dan pas aan de gang met stuccen (dat uitzetten duurt vaak langer dan je denkt..). Niks zo beroerd als halverwege tot ontdekking komen "dat je profielen eigenlijk niet goed waterpas/haaks/etc staan en dat je nu on the fly moet corrigeren..."
 

Vincent77!

 • #3
Oké super bedankt!
Als ik het goed begrijp dan kan het in 1 keer maar gezien de hoeveelheid adviseert u eigenlijk eerst onder te doen begrijp ik dat goed?
 

Stimpy3

 • #4
Het kan zeker in een keer (afhankelijk van hoe scheef je huis is, en hoe recht je dat wandje wilt hebben). Ik zou vak voor vak (waarbij je stucprofielen een vak definieren) werken. Het is wel aan te raden om eerst onder te doen, omdat je dan een beeld hebt 'hoeveel stuc je nog over hebt'. Als je je stucprofielen een beetje handig plaatst (uitrekenen hoeveel volume ze innemen) kun je precies 2 pakken stuc in een of twee vakken kwijt.

Als je de volgende dag verder gaat, zou je in principe ook gewoon over de 'oude' stuc heen kunnen opzetten, zonder dat je met voorstrijk e.d. aan de gang gaat. Als de boel flink is opgedroogd (helemaal wit is) moet dat wel, maar ik denk dat er andere forumleden zijn die daar meer over weten.
 

Vincent77!

 • #5
Oké duidelijk. Bedankt voor de tips ik ga er zeker wat mee doen!!
 

Sander 1972

 • #6
Omdat je nog nooit gestuct hebt, zou ik eerst met een klein stukje beginnen nadat je, je profielen de dag tevoren gesteld hebt. Maak daarvoor wat extra aan en druk daar mee de grote gaten dicht. Vergeet niet voor te lijmen
 

Vincent77!

 • #7
Oké bedankt voor de goede tips.
 

Stimpy3

 • #8
Als je nog nooit gestucd hebt: strijklicht is essentieel voor een goed resultaat.
 

Nth

 • #9
mijn tip is: werk in banen. dus doe om de 1,20m een stucgeleider.
Per strook werken, mix telkens een deel gips, gooi het deel vol met gips. De geleiders helpen dan ook bij het afrijen, neem dan een afrijlat van bv 150cm.
Ik zou voor deze diktes MP75 kiezen. deze kan 20mm dik

Meerdere lagen stuc kan maar dan word bij dikke lagen aangeraden om met een lijmkam groeven te maken. tussen lagen....

Ik zou als beginner ook afraden de ambitie te hebben om meteen alles glad te maken.
Zorg eerst dat de muur recht is. Bij het afrijen komen krassen en kuiltjes... is dan niet erg!!

Stuc droogt 24uur per 1mm dikte bij 20graden. dus jouw dikte van 2cm is dus ruim 3 weken, als de kamer 20 graden is! anders duurt het nog langer. De ruimte moet ook erg goed geventileerd worden.

Als de stuc droog is ga je erover met +/- 2mm stucpasta. Dat is zeer makkelijk omdat de verwerkingstijd erg lang is. Je kunt zelfs de deksel daarna op de pot doen en de volgende dag/week verder gaan! Stucpasta kan je met een vachtroller of plakspaan opbrengen en direct glad maken met spackmes. Werk ook hier in banen, dus opsmeren, glad maken per 1,20m.

Bij je spackmes, krul de hoekjes heel lichtjes, zo voorkom je strepen. schuin houden heel licht druk uit oefenen met 2 vingers.

Als je klaar bent met de stucpasta en de muur droog is, kan je het schuren met een wandschuurmachine P150 en hoekjes met handschuurmachine. Je gaat zien dat die stucpasta erg mooi wit is en na het schuren erg mooi glad is!!

Succes!!
 
Laatst bewerkt:

Nth

 • #10
Oh en niet onbelangrijk, de muur zelf moet eerst een stucprimer hebben!
Ik zie bakstenen dus ik verwacht een sterkzuigende ondergrond.

Je kunt dat testen door met een spons wat water op de muur te brengen.
Als je ziet dat het in de stenen zuigt, dan is het sterkzuigend
 
Laatst bewerkt:

Vincent77!

 • #11
Hartstikke bedankt voor de uitgebreide tips. Ik ga er zeker gebruik van maken, dank je wel.
 

Stimpy3

 • #12
Paar correcties op het verhaal van Nth:
- vakken van 50-60cm ipv 120 zijn veel handelbaarder voor beginners (zeg maar, de breedte van je breedtste spacmes).

-Ik zou WEL alles in een keer goed proberen te krijgen (dat kan namelijk best, en het voorkomt dat je maar bezig blijft met het opzetten van gips op gips "omdat het toch nog niet zichtbaar vlak is".

- Ik kan je ook wel garanderen dat op het moment dat je stucpasta op de muur gaat smerenje d'r alsnog een zootje van gaat maken, want om dat tot een goed einde te brengen moet je een vaste hand hebben en veeel ervaring. 2mm is nl. nog best een aardige laagdikte.

- wbt de hoekjes van je spacmes omvouwen: als je langs je spacmes kijkt zul je zien dat het iets bol staat. Dat betekent dus ook dat je een 'voorkeursorientatie' hebt voor je spacmes. Als je die hoekjes je juiste kan op gevouwen hebt helpen die hoekjes daar ook voor ;-), plus idd antibeschading.
 

Nth

 • #13
Stimpy3 schreef:
- vakken van 50-60cm ipv 120 zijn veel handelbaarder voor beginners (zeg maar, de breedte van je breedtste spacmes).
Is ook een goede optie! Zeker als je echt 2cm dikke lagen moet maken scheelt het een hoop stress.

Stimpy3 schreef:
-Ik zou WEL alles in een keer goed proberen te krijgen (dat kan namelijk best, en het voorkomt dat je maar bezig blijft met het opzetten van gips op gips "omdat het toch nog niet zichtbaar vlak is".
Als het je lukt om het in eerste instantie goed te krijgen is dat top! Ik zou het idd gewoon proberen, sponsen-messen. Maar dat is wel iets dat voor een beginner lastig kan zijn.

Stimpy3 schreef:
- Ik kan je ook wel garanderen dat op het moment dat je stucpasta op de muur gaat smerenje d'r alsnog een zootje van gaat maken, want om dat tot een goed einde te brengen moet je een vaste hand hebben en veeel ervaring. 2mm is nl. nog best een aardige laagdikte.
Als het sponsen-messen toch mislukt, kan je altijd nog een pasta erover proberen. Stucpasta uit de pot is juist voor de beginner aan te raden. Makkelijk erop te rollen en daarna gladstrijken. Heeft ook een fijne korrel en lange verwerkingstijd. Klopt zeker dat je vaste hand moet hebben, maar dat is inherent aan stucwerk. als je dat niet hebt zou ik me wel afvragen of je het zelf moet doen. Daarnaast kan je met schuren veel goedmaken.
 

Stimpy3

 • #14
Late reactie, maar de leut van profielen gebruiken is dat je je niet zo druk hoeft te maken over het hebben van een vaste hand. Die profielen doen al het werk voor je.


Overigens ben ik wel benieuwd of TS z'n projectje al klaar heeft ;-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu