Muur onder raam wegbreken

Armani1999

  • #1
Tussen mijn slaapkamer en badkamer wil ik een doorgang maken, waar nu een raam is.

Wat vroeger een buitenmuur is geweest (nu dus tussen badkamer en slaapkamer) en later overdekt is geworden, staat nu een kozijn van ongeveer 2 m hoog, die op de muur van ongeveer 90 cm staat. Die muur wil ik weg, let wel: niet heel de muur, alleen het deel onder het kozijn, zodat er een kozijn met een deur in kan komen. Het kozijn is ongeveer een meter breed.

Is dit mogelijk zonder al te veel aanpassingen of moet ik dan denken aan versteviging, omdat het een buitenmuur is geweest? Ik heb namelijk al vaak genoeg gezien dat muren worden weggebroken onder raamkozijnen en daar schuifpuien in worden geplaatst zonder extra versteviging, dus ik zou denken dat het muurtje zo weg zou kunnen.

Als laatste: heb betreft een huis van 1923 met een dubbelsteense muur.
 

Sjeki

  • #2
Als ik het goed begrijp heb je op de plek waar je nu een deurkozijn wilt plaatsen al een gewoon kozijn zitten. Dit kozijn is dus al voorzien van een draagconstructie boven het kozijn?
Als het goed is kun je dan zonder problemen het muurtje onder het kozijn weg halen.
 

Armani1999

  • #3
Juist, op de plek waar ik een deurkozijn wil plaatsen is nu een gewoon kozijn. Hoe het met die draagconstructie zit weet ik niet precies, maar ik mag aannemen dat dat wel goed zit, het kozijn bestaat al vanaf de bouw van het huis.

De bovenkant van het huidige kozijn heeft wel een rollaag ingemetseld, net als boven alle andere kozijnen en deurkozijnen.

Het betreft een bovenste verdieping, de onderburen hebben op precies dezelfde plek een verdieping lager ook een deurkozijn.

Als ik het dus goed begrijp is dit dus stevig genoeg om het kleine muurtje weg te breken?
 

Pepjo

  • #4
Ja, een kozijn mag nooit dragen. Je moet het er gewoon uit kunnen halen zonder dat de boel instort.

Alles wat onder het kozijn zit draagt dus per definitie ook niet.
 

Armani1999

  • #5
Betekent dus eigenlijk dat de buren een dragende constructie hebben moeten plaatsen om mijn muurtje (wat ik nu weg wil breken) te dragen?

Of dragen beide zijmuren het hele gewicht van bovenaf en heeft het beneden nooit enige dragende functie gehad?
 

Ralph

  • #6
Niet helemaal waar Pepjo, er kan een ontlastingconstructie onder liggen berekent op volledige belasting. Nu gaat TS een meter metselwerk wegbreken en veranderd de breedlast wat er op stond mogelijk in een puntlast.
Daar zijn de constructie berekeningen destijds niet voor uitgelegd, dus ik zeg laat een bouwkundige ter plaatste kijken of laat eens een foto zien van de situatie.
 

Arie206rc

  • #7
Zou ik ook voorstellen.
Heb al een paar keer gezien dat de zaak naar beneden kwam.
 

MvanV

  • #8
Kozijnen mogen tegenwoordig niet dragend zijn.

Bij huizen uit 1923 is dat soms wel.

En daarnaast zijn er heel veel huizen, tot in de jaren 60 a 70 aan toe, waarin de kozijnen onbedoeld dragend zijn geworden. In moderne panden zit er vrijwel altijd een stuk ijzer of beton vertopt (of zelfs in het zicht). Vroeger werd het vaak met metselwerk met al dan niet een rollaag gedaan. Maar die stenen steunen niet, maar hangen. Als dan het cement slechter wordt door zon/regen/ouderdom/slechte samenstelling dan gaan die stenen boven ramen natuurlijk het eerste los zitten. Niet zelden worden die op hun plaats gehouden door het kozijn.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Kozijnen kunnen wel dragend zijn. Bijv. kozijnen van dakkapellen dragen wel degelijk het bijbehorende dak.

Maar dat is meer een uitzondering op de regel.
 

Armani1999

  • #10
Iedereen bedankt voor het plaatsen van reacties.

Ik heb eens iemand laten komen om ernaar te komen kijken. Uiteindelijk heb ik de muur onder het kozijn weggebroken, zonder het kozijn volledig te verwijderen.

Ik heb de onderkant weggezaagd en de stenen tot zover weggebroken, waarna ik het kozijn heb doorgetrokken tot onderen. De muur is nu al zo'n 4 weken weg en alles staat nog steeds, dus ik ben er blij mee.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Er bestaat geen enkele regel dat kozijnen niet dragend uitgevoerd mogen worden.
Maar handig is het uitzonderingen daargelaten zeker niet
 

Droid

  • #12
Inderdaad, wordt wel vaker gedaan. Vooral wanneer men een slanke constructie wil met veel en grote glaspartijen. Dan ontkom je niet aan dragende kozijnen.

Ben er persoonlijk geen fan van. Maar ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat het niet dragend is.

@Armani1999: mooi dat het gelukt is. Succes met de afwerking!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu