Muur naast trap verwijderen.

Saucisson

 • #1
In ons toekomstige huis (1975) zijn we druk doende (kalkstenen) muren te verplaatsen, althans op de plattegrond. Ik heb al menige mogelijkheid uitgetekend maar nu is er discussie over de wenselijkheid van het volgende:

De trap naar de eerste gaat in twee draaien naar boven. Links is er een muur, rechts is er een muur achter ook en natuurlijk in het midden de boom. Kan de rechtermuur tussen trap en keuken (links op de afbeelding) weg of is deze muur voor de trap dragend danwel stabiliserend?

Zo nee dan kan ik meteen deze optie schrappen en kijken hoe en of ik de treden wil wegwerken die uit de overblijvende kast ruimte steken.

(het gaat om de fel groene muur in deze)

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Grote kans dat dit een stabiliteitswand is voor de hele woning.

  Die lichtgroene wand heb je ook doorgestreept. Dat zijn vaak dragende wanden.

  Het advies wordt dus om er een constructeur bij te halen.
   

  Saucisson

  • #3
  IJkenhout het zijn geen dragende wanden voor de woning. Het zijn gipsblokwandjes welke op zich dragend kunnen zijn als ik me niet vergis mits breed genoeg (hier geleerd) maar in deze betonnen woning niet geval. De buren hebben de lichtgroene muur reeds weg gehaald maar hebben de donkergroene laten staan om kastruimte te behouden. Wij overwegen dus om deze ruimte op te offeren. Ik lees terug dat ik kalksteen heb genoemd in mijn initiële post, dat had dus gipsblok moeten zijn. Volgende keer zal ik niet meer op een dergelijk tijdstip mijn vraag stellen :)
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Een trap met twee kwarten draagt volgens mij niet op de zijwanden. Alleen op de twee vloeren en de woningscheidende wand.

  Dan kijk je straks vanuit de keuken naar de onderkant van de trap. Is dat handig? Haal je heel die hal daar weg? Dus het toilet is ook rechtstreeks vanuit de woonkamer bereikbaar? Dat is best ongebruikelijk...
   

  Saucisson

  • #5
  Mijn initiële idee was om de trapkast alleen minder diep te maken, gelijk te trekken met de wand zeg maar.
  Echter is mijn vriendin voorstander van hem helemaal open maken. Dan zou ik misschien de onderste helft nog tot een kastje kunnen maken...
  M.b.t. de wc, ik vind het ook een nadeel dat deze direct zal grenzen aan de woonkamer en zit ook te denken aan geluid isolatie platen, dikkere Ytong of andere oplossingen alleen ben ik daar nog niet echt in gedoken. De deur naar de wc zal wel verplaatsen naar de 'nieuwe' hal (dat vierkantje) de huidige deur komt dan te vervallen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Die deur verplaatsen is een goed idee. Bij veel woningen hoor je het "water" stromen in het toilet, hoeft ook niet zo erg te zijn.

  Succes!
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #7
  Als bevestiging voor de trap heb je die muur niet nodig.
   

  Saucisson

  • #8
  Ok vooralsnog ben ik van plan de muur weg te halen mocht het tegenvallen, dan weer op bouwen.
  Dank
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu