Muur isoleren welk materiaal

MvanHouten

  • #1
Hoi Allemaal,

Ik ben bezig met een uitbouw 14m2 (nis) van hout skelet bouw en moet hierbij 2 verschillende wanden isoleren. Er is dus een wand tussen mijn bijkeuken en die van de buren gekomen.

Het grijze zijn de openslaande deuren.




Wand 1 is de buitenmuur, tussen de openslaande deuren a 50cm per kant. Hier heb ik Kunststof gevelbekleding aangebracht - Spouw (2cm) van ventilatielatten - dampdoorlatend scherm - en verder?


Wand 2 is die van de uitbouw naar de buren, hier zit alleen een houten frame. Deze zit rust volledig op de betonnenfundering en mijn eigen constructie. Er zit dus geen schroef in de muur van de buren. (ivm akoestische geluiden).


Hoe kan ik beide wanden het beste isoleren? Beide houten frames zijn van 9cm balken. Graag opbouw van binnen naar buiten. En hoeveel cm lucht(/spouw) moet ik overal tussen laten?

Ik zat voor de buitenmuur te denken aan PIR vanwege de hoge isolatiewaarde en steenwol (akoestisch) voor de wand naar de buren. Goed idee of zouden jullie het anders doen?
 

DerBart

  • #2
Hoi MvanHouten,

Volgens mij zit je goed met de PIR op wand 1 en steenwol op wand 2. De laatste tijd heb ik veel hierover uitgezocht, maar ik ben geen expert. Als ik het goed heb is er geen spouw nodig bij PIR van 9 cm, deze is dampdicht en isoleert zo goed dat de condensatie aan de buitenzijde plaatsvindt. Wel is het belangrijk de platen volledig aan te laten sluiten en de kleinste naden en kieren dicht te zetten. Als zeker is dat de isolatie aansluit is dampremmende folie ook niet nodig (maar wel aan te raden, voor de zekerheid).
Als wand 2 niet aan weer en wind blootstaat, en de bijkeuken van de buren enigszins verwarmd wordt, is condensatie volgens mij geen probleem. De beste dikte van de isolatie hangt dan af van de mate van geluidsdemping die je wilt. In de gegevens van een bekende steenwolleverancier zie ik dat de demping in een met gipsplaten afgewerkte wand en 40 mm isolatie 45 dB is. Bij 60 mm is dat 48 dB. Dan lijkt het alsof dikkere isolatie weinig zin heeft. Wat wel opvalt: 40 mm isolatie met dubbele gipsplaat, dit heeft een demping van 55 dB. Maar nogmaals: ik weet zeker dat er mensen op het forum zijn die hier veel meer vanaf weten.

Succes!

Bart
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Plaats eens wat foto's van de huidige wanden.

De aanbouw moet in ieder geval aan de nieuwbouw isolatieeisen voldoen. Dus Rc dak 6, gevel 4.5 en vloer 3.5.
 

MvanHouten

  • #4
Ja natuurlijk.

Wand 1 buitengevel:




Wand 2 (buitenmuur die je ziet is de bijkeuken van de buren):





En dit is de muur van mijn eigen bijkeuken:

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als je de genoemde isolatiewaardes niet haalt, kan je de stijlen opdikken. Maak in ieder geval eerst de kieren eerst dicht, dat scheelt een hoop tocht.

 

MvanHouten

  • #6
Ga ik doen, dankjewel. Heb de verticale gele lijn al helemaal met pur gedaan. Moet ik aan de binnenkant tussen de isolatie, dampdichte folie en osb ook een luchtspouw houden? Of kan ik alles op elkaar schroeven? Zit er mee hoeveel ruimte ik overal tussen moet houden. (Op de OSB platen schroef ik vervolgens gipsplaten.

PS; Bart ook bedankt voor de uitgebreide reactie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu