Muur egaliseren tbv tegels

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik wil mijn badkamer opnieuw betegelen met grote tegels en dan gewoon over de bestaande tegels heen.

Omdat de huidige tegels maar tot 1,50 mtr hoog komen, zal ik eerst moeten egaliseren anders krijg je hoogte verschil. Weet iemand met welk materiaal ik het beste kan egaliseren en die sterk genoeg is om zware tegels te houden. (Ik zou het namelijk niet fijn vinden als na verloop van tijd mijn tegels van de muur kletteren!)

Alvast vriendelijk bedankt!
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Marlon, in principe kan die muur egaal gestuct worden met de daarvoor geijkte materialen (bijv goudband, na eerst aanbrengen stucprimer).

Probleem is de ondergrond, zit daar een dikke latexlaag op, op erger een muurverf, dan is het de vraag of de stuclaag er voldoende goed op hecht.

Zelf heb ik voor mijn badkamer én voor mijn keuken jaaaren geleden eerst over de tegels getegeld, maar alleen de onderkant. Bij de eerstvolgende echte verbouwing heb ik alles eraf gehaald, en dan komt de stuclaag mee. Dus ook van het bovenste gedeelte.

Vervolgens heb ik het laten stucen, en de tegels over die mooie gladde ondergrond gelijmd. En dat is wat ik je eigenlijk aanraad, ga niet voor de makkelijke weg, die wellicht naderhand toch niet de beste blijkt, maar pak het goed aan en haal tegels + stuclaag weg!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Als eerst zou ik eens kijken hoe de ondergrond eruit ziet.

Als die afgeeft houdt niks erop en moet je proberen de laag te verwijderen. Je kunt het deel boven de tegels stucen, maar dat is een klus voor een stucadoor. Vak apart. Je kunt het proberen maar weet waar je aan begint.

Als je het toch wilt proberen kun je beter een cementgebonden mortel nemen voor in een badkamer. Bijv. de UP210w van Knauf. Deze is waterdicht in tegenstelling tot een gips die dat absoluut niet is. Als je gips gebruikt en je maakt dat niet goed waterdicht kun je problemen krijgen.

Verder moet je de laag minimaal 1cm dik opzetten. De trekkracht van de tegels en de lijm is zo groot dat anders de laag van de muur getrokken wordt. Een dun laagje over de bestaande tegels is dus ook niet aan te raden.

Een slimmere oplossing (als je onderlaag goed vast zit) is goedkope tegeltjes kopen bij de bouwmarkt, en wel een goede lijm en het suk boven de tegels gewoon betegelen. Hoeft niet precies en geweldig mooi, is alleen voor de opvulling. Als dit goed zit en droogis een dun laage tegellijm aanbrengen als hechtlaag, even laten drogen en de nieuwe tegels hier overheen plakken.

Neem wel een lijm voor grote tegels, bijv. de Elastifix 688 van Eurocol. Dan gaat het vast goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu