MUUR DOORZAGEN ACHTER HSB AANSLUITING

MacMartino

 • #1
Hi, ik heb een specifieke vraag. Voor een aanbouw hebben wij een plan voor een aanbouw, waarbij de HSB wand aansluit op een bestaande buitenmuur. Hierdoor wordt er een hoek gevormd waar uiteraard regen tegenaan kan slaan. Mijn funderingsman gaf aan, dat de buitenmuur dan achter de HSB wand doorgehaald moet worden (de buitenmuur, volledige steen) om te voorkomen dat water door de steen > achter de HSB wand > naar binnen trekt.

Heeft iemand hier ervaring mee / dit ook wel eens gehoord? Ik kende dit nog niet. We moeten inderdaad voorkomen, dat het vocht van de buitenmuur doorzet naar binnen (de 'oude buitenmuur, zeg maar het onderste deel in deze tekening vormt een deel van de muur IN de aanbouw.

De schets is dus : bovenaan = buiten. Dan is er een kozijn, links, die komt uit op een HSB wand (buitenbekleding met Cedral), Deze HSB wand wordt aan de muur bevestigd (met isolatieplaat als foamglas ertussen en dan afkitten denk ik dan ). Dat is dus aan de linkerzijde van de hoek. Onder zit de aanbouw. Rechtsboven is het bestaande huis, de hoek is dus een hoek van het bestaande huis aan de achterzijde.

Schermafbeelding 2021-04-12 om 16.30.23.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • KareldeKlusser

  • #2
  Inderdaad is het niet handig om de buitenmuur door te laten lopen naar de binnenmuur.

  1. Ten eerste als de buitenmuur koud is wordt de binnenmuur ook koud en vochtig en heb je kan op schimmelvorming binnen.

  2. Ten tweede is de bestaande buitenmuur verankert aan de binnenmuur? Want je wil de buitenmuur niet zomaar onderbreken want dit kan constructie technisch niet best zijn.

  3. En bedoel je met doorhalen die sleuf die op de tekening staat op de hoek?

  4. Waarvan is die hoek van gemaakt die op de tekening staat? Zijn dit gewoon de buitenstenen? Of is dat HSB? Dit is mij nog niet duidelijk.

  5. Heb je hier al contact over gehad met een constructeur of de kozijnen plaatser die zouden je meer hierover kunnen vertellen.

  Zelf heb ik ook een aanbouw geplaatst met ook een kozijn die op een hoek aansluit. Hiervoor heb ik in de buitenmuur een sleuf geslepen (15 cm vanaf de buitenhoek) en een spouwlat geplaatst. Of dit bij jouw mogelijk is weet ik niet. Omdat het op de tekening erop lijkt dat het kozijn in het verlengde staat van de buitenmuur.
   

  MacMartino

  • #3
  De hoek is inderdaad een muur (steen/spouw/steen) bouw uit 1956, dus gewone buitenstenen.
  Ik weet niet of er een verankering is van binnen/buitenmuur.
  Hierbij een iets grotere uitsnede van het geheel, wellicht maakt dat het duidelijker.

  Ik had eerst een ontwerp, waarbij de aanbouw LANGS het bestaande huis liep, dus er niet tegenaan kwam met de HSB wand. Dat is denk ik wel makkelijker, maar ik wilde deze optie ook bekijken omdat het achterdeel dan iets breder wordt (scheelt ca 23 cm leefruimte)...

  (Er is nog geen constructeur aan te pasgekomen, dat wil ik echt pas later doen als het plan definitief is geworden)

  Schermafbeelding 2021-04-12 om 17.21.59.png
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Je caps lock blijft ook hangen.
  Buitenblad zal idd onderbroken moeten worden en de opening dient geïsoleerd te worden. Alleen een zaagsnede is niet voldoende.
  Ook bij horizontale aansluiting van je dak met je gevel zal je voorzieningen moeten maken, tegen vochtdoorslag en een koudebrug onderbreking.
   

  MacMartino

  • #5
  :) De Caps lock was om het woord te benadrukken :) de versie langs de gevel is wel een stuk gemakkelijker te isoleren/vochtbestendig maken naar mijn idee. Ondnaks de mindere breedte wellicht een betere optie . Want dat inzagen en isoleren klinkt best complex en ingrijpend.

  De horizontale moet inderdaad ook geheel door, begreep ik, voor de loodslab.,
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #6
  Als je de hele titel in hoofdletters zet dan valt heb enkel woord beter op. :denk: Komt juist zo schreeuwerig over ....
   

  MacMartino

  • #7
  Ah, de titel, sorry - dat was dan inderdaad per ongeluk ;)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu