Muren schilderen in nieuwe woning

Jelzie

  • #1
Ik zit met het volgende:
Nieuwe woning laten bouwen, waterdicht sinds begin april.
Ook begin april gestuukt met mp75 sl. Machinaal aangebracht, laagdikte ongeveer 1cm gemiddeld.
Eind april en begin mei geschuurd met wand schuurmachine, ondanks korrel 220 ontstonden er allemaal kleine krassen.
Uiteindelijk gefixeerd met hoeka diepgrond ( na stofvrij maken met verfreiniger) en nu gespoten met wagner airless icm powerdek verdund.

Ik heb 3 vragen:
- hoe kan het dat er allemaal krasjes zijn ontstaan? Waren/zijn de muren nog te vochtig?
- verf zit niet erg vast, als ik een kleurenvlak heb gespoten en enkele dagen later de rest van de kamer wit wil spuiten waarbij ik dit kleurenvlak ook afplak met sensitive tape, komt de verf weer mee, lijkt dus niet erg goed te hechten. Hoe kan dit? Ook vochtigheid nu nog?
- plekken die zijn geplamuurd en/of voorgestreken met kwast ipv roller blijven erg lang nat, hoe kan dit, kan het kwaad?

Overigens de hechtproblemen zijn er ook op plekken die niet zijn geschuurd.

Thnx
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Persoonlijk vind ik de droogtijd die je het stucwerk (en niet te vergeten de onbekende onderliggende muurlaag) hebt gegund uiterst kort. Het is niet voor niets, dat in veel nieuwbouwwoningen een bouwbehangetje wordt toegepast dat het eerste jaar na de bouw blijft zitten, pas daarna kan er iets anders aangebracht worden.

Jelzie schreef:
Waren/zijn de muren nog te vochtig?
Dat zou je kunnen (had je moeten) meten met een vochtmeter. Van afstand is daarvan in elk geval niets te zeggen!
 

Jelzie

  • #3
Hi Kees,

dat realiseer ik mij nu ook, ik was daar al bang voor.

Werd mij verteld als de muren egaal wit zijn, kun je ze verven. Ook had ik gelezen 1a 2 dagen per mm stuukwerk. Maar dat is waarschijnlijk in een bestand huis met een droge ondergrond.
Mijn huidige woning ben ik ook direct na oplevering gaan verven, toen geen centje pijn. Maar goed dat is achteraf, als ik jou hoef begrijp kunnen de problemen met hechting en krasjes tijdens het schuren goed te maken hebben met vocht dus.

Vochtmeter heb ik wel gekocht, geeft nu tussen de 8 en 12% aan, maar dat deed deze meter begin mei ook. Is dat te vochtig en gaat dat laatste beetje er inderdaad heel langzaam uit?

Ik laat het nu met zitten voorlopig, ga er vanuit dat het niet zomaar vanzelf naar beneden komt. Voor een volgende keer, moeten de muren dan eerst weer kaal?

Gr Jelle
 

Jelzie

  • #4
Onderliggende Muur is kalkzandsteen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Een nieuwbouwwoning bevat een paar honderd liter vocht, welke langzaam zal verdwijnen. Reken hiervoor minimaal 1 stookseizoen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu