Muffe lucht in huis

Jan_81

  • #1
Hallo,

ik woon nu ongeveer 6 maanden in een huurwoning. (2 verdiepingen flat waarbij ik op de 2e verdieping woon, plat dak) De laatste maand heb ik last van lichte luchtweg-irritaties (keelpijn, hoesten). Ook ervaar ik de lucht in huis als prikkelend, vooral als ik expres diep inadem. Als ik weg ben geweest en ik kom thuis, dan ruik ik als ik de woning binnen ga een muffe lucht. Na een tijdje merk je dat niet meer maar blijft het subtiel prikkelen.

De woningbouwvereniging is al 2x langsgeweest om kieren dicht te stoppen want mijn onderburen roken en dit heeft een deel van de stank weggenomen. Echter blijft het muffig ruiken en blijf ik last hebben van de luchtwegirritaties en de prikkelende lucht.

De woningbouwvereniging reageerde niet zo enthousiast toen ik voor de 3e keer opbelde met het probleem, maar ze komen nog een keer langs. (loodgieter) Ik heb er totaal geen verstand van wat de oorzaak kan zijn en waar het nou naar ruikt, maar ik zou zelf denken aan schimmel o.i.d.
Verder zou het nog een schoonmaakmiddel kunnen zijn maar dit betwijfel ik sterk, toen ik de woning kreeg zat er n.l. veel nicotine op het plafond en met een stoomapparraat en schoonmaakmiddel heb ik de nicotine er af gestoomd en daarna heb ik het plafond gesausd. De reden dat ik denk dat dit het niet is, is omdat ik het wel voor het sausen eerst met water extra heb afgenomen en omdat ik dit probleem van muffe lucht naar mijn beste weten de eertste maanden niet had, of ten minste was ik mij er toen niet van bewust. Maar ik meld dit toch even voor de volledigheid.

Ik vraag mij sterk af of na het 3e bezoek van de loodgieter het probleem definitief opgelost is, vandaar dat ik zelf eerst hier eens wil vragen of jullie een idee hebben hoe ik achter de oorzaak van de onfrisse lucht kan komen. Het is ook zo, dat de mufheid varieert, soms is het vrij sterk en soms is het bijna niet te merken.

Zijn er dingen die ik zelf nog kan controleren en zijn er bedrijven die metingen kunnen doen o.i.d.?

Bij voorbaat dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is deze lucht ontstaan bij het kouder worden. Dan kan eens onderzoeken hoe de lucht ruikt tussen het plafond en het dak.
Misschien lekt het dak wel zo weinig dat je er eigenlijk niets van merkt daarmee bedoel ik kringen in het plafond of iets dergelijks.
Ventileren is ook belangrijk is er iets mechanisch of moet je raampjes open zetten.
 

Jan_81

  • #3
Hoi Wgb,

bedankt voor je reaktie. Ik denk dat deze lucht wel onstaan is bij kouder worden maar zeker weten doe ik dat niet. Ik zat zelf inderdaad ook al aan het plafond / dak te denken, evenals een kleine ruimte die in het midden van de woning zit, waar je niet bij kan omdat er 4 muren omheen zitten. Deze ruimte is als ik de bouwtekening goed bekijk een soort centrale ruimte en ik weet dat er een oud, afgesloten, afvoerkanaal in zit. Deze gaf ook luchtjes en is op mijn verzoek door de woningbouwvereniging dicht- "gepurd". Maar ik vraag mij af of in die (kleine) ruimte niet iets zit.

En vanochtend hoorde ik (voor de 2e keer) toen ik in bed lag geritsel, duidelijk een dier. (muizen?) Het leek er sterk op dat het geluid van het dak vandaan kwam, als ik even tikte op het plafond was het weer stil... Maar of dit ook met het stankprobleem te maken heeft vraag ik mij af?

Morgen komt er voor de 4e keer een persoon van de woningbouwvereniging dus ik zal hem ook alles nog eens vertellen en vragen, maar ik heb het idee dat dit toch wel een moeilijk probleem is :( Inmiddels hoor ik ook af en toe van de visitie dat ze na een bezoek aan mijn huis heel subtiele keelpijn hebben of moeten hoesten... En het lastige is dat je niet direct kunt zien waar het nou vandaan komt en als je binnen bent dan ruik je het net wel, net niet, dus het is eigenlijk niet erg genoeg om direct als groot probleem te beschouwen, je merkt het pas echt goed na langere tijd in huis zitten omdat je dan gaat hoesten en luchtwegirritaties krijgt.
 

Pien81

  • #4
Van alleen een muf luchtje uit bijvoorbeeld een droogstaand putje of iets dergelijks zal je niet zp gauw irritatie op luchtwegen van krijgen.
Schimmel, huismijt en dieren zijn wel bekende problemen.
Misschien heb je inderdaad een muizen of ander soortige kolonie als bovenburen. Dat kan ook behoorlijk vervelende luchtjes afgeven en allergieen. Kunnen ze niet met zo'n flexibele camera kijken of er boven je iets zit?
Misschien kan je ondertussen eens laten testen of je bepaalde allergieen hebt. Dat geeft misschien ook een zoekrichting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu