Motor afzuigkap

Adje Patatje

  • #1
In mijn keuken heb ik een Homeier afzuigkap Type STS, lufter: EXL600. Hierop zijn 4 afzuigstanden. Na ongeveer een minuut springt steeds de aardlek er uit. Dit gebeurt bij elke stand. Ik heb de condensator al vervangen (4 uf) zonder resultaat. De schakelingen lopen via een een weerstand van: KRAH RWL 15/00E, ZDST 21 x 120H, 40RK 50RK 60RK. Ik heb de motor van EBMpapst apart staan in een goed geïsoleerde ruimte tegen het geluid. Aan de motor zitten 4 draden: aarde, blauw, bruin en zwart. Homeier verkoopt de motor niet meer en weet geen alternatief. Diverse onderdelenshops hebben de motor ook niet en geven ook geen alternatief. EBM papst hebben de motor ook niet meer. (Wel het gevoel bij allemaal om er snel vanaf te zijn of het niet weten) Nou wil ik helemaal niet dezelfde motor als deze maar aangestuurd kan worden op hetzelfde bediening. Wat kan er zo speciaal zijn aan die motor en waar moet ik dan op letten bij aankoop van een nieuwe; als ik er vanuit kan gaan dat het aan de motor ligt.

Aansluitschema.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Meet eerst eens over aarde naar de wikkelingen of inderdaad de motor aardsluiting heeft. Dit doe je dus door een kant de multimeter aan de aarde te hangen en de andere over de wikkelingen. Publiceer hier je vondst graag.

Je kunt natuurlijk ook eenvoudig testen door de motor af te koppelen en dan de afzuigkap te bedienen. Moet wel alles afgekoppelt zijn van de motor.
 

Adje Patatje

  • #3
Sleutelmeester bedankt. Nou ben ik niet zo met elektrische motoren. Aan de wikkelingen hangen? Aan welke kleur draad moet dat dan zijn? Ik neem aan zonder spanning op de motor? Of moet ik het slakkenhuis uit elkaar halen en proberen de motor open te krijgen?

"door de motor af te koppelen en dan de afzuigkap te bedienen" De afzuigkap bedienen met de motor afkoppelen van het elektrisch bedieningscircuit of bedoel je gewoon zonder luchtslangen?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Er zit een stekker tussen je afzuigkap en de externe motor zoals ik het schema lees en dus kun je de motor loskoppelen. De motor wordt aangestuurd via deze zelfde stekker vanaf de electronica of schakelaar. Als je deze dus loskoppelt dan kan hij geen aardsluiting meer maken als er inderdaad aardsluiting in de motor zit. Dit is een simpele test of de sluiting in je motor zit of niet.

Die motor bestaat uit verschillende wikkelingen en is geaard. Vandaar de groen gele draad.

"Aan de motor zitten 4 draden: aarde, blauw, bruin en zwart."

Meet in de stekker aan de kabel die naar de motor toeloopt de weerstand tussen elke pin/draad en de groengele. Deze moet overal oneindig zijn.
 

Adje Patatje

  • #5
Ik heb ze doorgemeten en ik meet helemaal niets. Ik heb de volgende redenatie en weet niet of dit klopt natuurlijk. Als ik de motor op wat voor stand ook aan zet, dan loopt de motor prima. Na ongeveer een minuut tot een paar minuten gaat de aardlek er uit; dus bij alle standen. Ik heb de condensator vernieuwd; dus dat kan het niet zijn. Volgens mij lopen standen 1, 2 en 3 over de weerstand en stand 4 niet. Ga ik er van uit dat het dan dus niet aan de weerstand ligt omdat bij stand 4 ook de aardlek er uit gaat. Kan het volgens mij alleen nog de motor zijn toch?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Als je hem in sluiting laat draaien en dan meteen meet moet de sluiting nog wel meetbaar zijn eigenlijk. Koperwikkelingen zetten ook uit e.d als ze warm worden.
 

Adje Patatje

  • #7
Ga ik dat nog even proberen. Ik had ook al zo'n idee ja.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu