Verplaatsen motor afzuigkap

CasperVink

 • #1
Wij zijn bezig met een totaalrenovatie, waarin de woonkeuken een centrale rol gaat spelen. Een lawaaiige afzuigkap/dampkap past daar in mijn ogen niet zo goed bij. Nu zijn er (twee) producenten die afzuigkappen aanbieden, waarvan de motor extern kan worden geplaatst. Maar zo exclusief als deze producenten het aanbieden, zijn ook hun prijzen. Daarbij vind ik het assortiment nogal beperkt. Nu ben ik geen luchttechnicus, maar een doe-het-zelver, en hoop dat jullie mij kunnen begeleiden in het maken van een aantal keuzes:
 • Is het in theorie mogelijk om van iedere afzuigkap een afzuigkap met externe motor te maken? Waarbij de motor in een andere ruimte is te plaatsen en de bediening mee te bekabelen.
 • Is het beter de eigen motor van de afzuigkap te gebruiken op een afstandje, of deze te vervangen door bijvoorbeeld een buisventilator. In geval een buisventilator moet een soortgelijk debiet worden aangehouden als de afzuigkap, of kan deze eenvoudig vergroot worden?
 • De afzuigkap heeft meestal een buisdoorvoer 100-125mm, deze doorsnede van buis aanhuiden totaan de motor, of een grotere diameter te gebruiken?
 • Voor het geluid van de luchtstroming, is het beter om flexible buis te nemen, of vaste buis? Ik neem aan niet geisoleerd omwille condens en vet.
 • Zijn er andere zaken waar ik rekening mee moet houden om dit succesvol te laten zijn?
Extra info van onze keuken: het gaat om een plafondkap boven een eiland. De kookplaat is 80cm, een kap van gelijke of grotere breedte zal gekozen worden. Vanaf het plafond moet er circa twee meter horizontaal gegaan worden naar de plaats waar de motor komt, dit is een technische ruimte op de eerste verdieping. De technische ruimte is/kan volledig geïsoleerd. Vanaf de plaats van de motor moet er iets meer dan een meter verticaal gegaan worden door het dak.

Wellicht dat het na de antwoorden toch een standaard oplossing wordt, maar ik hoop en verwacht een mooiere en minstens net zo goede oplossing in mijn keuken te kunnen krijgen. Alvast dank allemaal
 

Auto-Geen

 • #2
Neem een motorloze kap en plaats een goeie buisventilator van minimaal 600m3, geen axiaal uitvoering maar radiaal.
1673173546360.png

Wil je niet teveel lawaai in het kanaal dan niet kleiner dan 150mm en geen flex want dat is extra veel weerstand.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #3
Je kan ook nog een vaste demper plaatsen in de technische ruimte om het geluid door het kanaal nog verder te dempen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Het toerental van de schoep en de ombouw waar deze in draait, de lagers bepalen het aantal decibels die de ventilator gaat maken.
Geluid in huis acceptabel maken is volgens mij het moeilijkste van alle ongemakken die je in een woning kan tegenkomen.
Als de motor gemakkelijk bereikbaar op een platdak kan worden aangebracht zou ik daar voor kiezen.
De schoep van de ventilator zover mogelijk van de afzuigkap lijkt mij.
 

CasperVink

 • #5
Ok, merci voor de tips. Hier kan ik wel wat mee. Een vaste demper was ik nog niet tegen gekomen. Ik zag dat deze achteraf gemonteerd worden als het geluid tegenvalt, scheelt al makkelijk 3dB. Dus voor de plaatsing van de motor zeker iets om rekening mee te houden.

Een vraag ter verduidelijking: waarom liever te kiezen voor een motorloze afzuigkap en apart aan te schaffen (radiaal) buisventilator, dan voor een 'normale' afzuigkap en de motor te verplaatsen? Dit is ook wat ik zou doen, maar ik kan voor mijzelf niet uitleggen waarom deze keuze beter/logischer is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Omdat een motorloze afzuigkap is ontworpen voor de combinatie met een externe afzuigventilator. Installateurs gaan geen dubbel geld uitgeven, en uren steken in allerlei aanpassingen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #7
En omdat je zodra je een product aanpast je de garantie kwijt bent en de ce markering komt te vervallen omdat je dan producent bent van het apparaat.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Hharbers

 • #8
Bij een afzuigkap met motor is deze geintegreerd en onderdeel is van de afzuigkap behuizing
Waarschijnlijk kun je deze motor helemaal niet kun verwijderen zonder dat je afzuigkap gammel wordt.
Lukt het wel dan is deze losse motor niet voorzien van een bedieningsknoppen, behuizing en ophangpunten om hem ergens anders op te hangen.

Ik vraag me wel af of je met verplaatsen van de motor de echte geluidsbron wel weg haalt. Als afzuigkap op hoge snelheid staat tijdens bakken en braden is stroming door de behuizing (en je half dicht geslibde filters) veel geluid. Dit haal je niet weg met verplaatsen motor
 

ADDave

 • #9
De ventilatoren uit een afzuigkap zijn vrijwel altijd centrifugaalventilatoren met voorovergebogen schoepen. Voordeel ervan is dat ze een hoop druk op kunnen bouwen. Het nadeel is dat ze behoorlijk lawaai maken.

Als je de kans hebt om een motorlozekap met elders een seperate ventilator te plaatsen, dan zou ik zeggen: Doen

Bij voorkeur een EC-ventilator met achterovergebogen schoepen.
Een hoge opvoerdruk heb je toch niet nodig op zo'n kleine afstand.
Houd er wel even rekening mee dat de bediening van de kap niet in de kap zelf verwerkt kan worden. Deze zal ergens op de muur moeten komen o.i.d.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu