Motor afzuigkap stuk, of toch iets anders?

ToNug

 • #1
Ik zat nog te twijfelen of ik deze vraag hier moest stellen nog bij Electronica. Mocht het verkeerd staan, graag verplaatsen. :)

We hebben een afzuigkap van het merk Cindy, type CISD 94 X.

De afzuigkap hing er af toen we de woning kochten, leeftijd is dus onbekend. Ik vermoed ergens rond de 10 jaar. Enkele weken geleden begon de afzuigkap een ratelend geluid te maken in de hoogste stand. Niet veel later daarna ook in de tweede stand.
Op internet gelezen dat een ratelend geluid meestal duid op een probleem met het afvoerkanaal, dus kap van het plafon af gehaald. Toen ik de kap in eerste instantie aanzette terwijl ik hem schuin hield draaide hij prima, maar toen ik hem aanzette terwijl hij in dezelfde stand lag als dat hij aan het plafon hing (en dus niet aangesloten op het afvoerkanaal) maakte hij hetzelfde geluid. Probleem met het afvoerkanaal dus uitgesloten (en natuurlijk ook het kanaal nagekeken).

Ondertussen ligt de kap gedemonteerd op mijn werkbank en heb ik de motor los gehaald. Electrische kabels zijn uiteraard allemaal nog wel aangesloten. De motor gaat nu helemaal niet meer aan als ik de kap aanzet, de motor gaat wel brommen.

Ik heb op een ander forum gelezen dat dit ook een probleem met de condensator kan zijn? Of is het toch de motor? Ik twijfel nog omdat een nieuwe motor 170 euro kost en een levertijd van 2 a 3 weken heeft. Als het een ander onderdeel is, is de aanschaf van een nieuwe motor een beetje zonde.

Het asje van de motor is trouwens niet met de hand meer te draaien. Als ik hem met een waterpomptang vastpak kan ik hem nog wel draaien, maar dat gaat wel met enige weerstand.

Alvast bedankt voor het advies!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Dat hoort heel soepel te draaien , of er zit iets in of kogellagers versleten.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Indien het afvoerkanaal tot aan het dak reikt, zou er ook iets in de schoepen kunnen zijn gevallen (ik heb ervaring met een duivennest in een afvoerkanaal). Dat zou dan het ratelen veroorzaakt hebben en omdat de kap inmiddels gekanteld is, misschien een complete blokkade.

  Hoe je het open moet maken weet ik niet, maar msschien kun je op één of andere manier kijken of de schoepen vrij liggen of dat er iets tussen zit...
   

  ToNug

  • #4
  @S.oldeerbout Dank je wel, dat versterkt mijn idee dat het aan de motor ligt. Het geluid klonk ook al als versleten kogellagers.

  @Kees Dank voor je reactie. Dat is niet het geval hier. Het kanaal loopt grotendeels horizontaal, bovendien heb ik de afzuigkap al helemaal uit elkaar gehaald, incl het schoepenrad van de motor af gehaald.
  Daar zat niks in (behalve vuil en vettigheid, zoals verwacht).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu