Monteren renovatiekozijn in halfsteens muur

AntoinM

  • #1
Nieuw hier en meteen een vraag. Ik heb een nieuw deurkozijn gekocht voor de schuur die we aan het bouwen zijn. Het kozijn is een renovatiekozijn en daarom nu dus de discussie hoe we deze in een nog te metselen muur moeten monteren. Het kozijnhout heeft een afmeting van 67x90mm en het wordt een halfsteense muur. En dat laatste doet mensen twijfelen. De ene zegt dat het kozijn compleet in de muur moet en de ander zegt er tegenaan met de rand.
En wat doe je als je het kozijn compleet in de muur monteert met de "open" ruimte(blauw op de tekening) als je het kozijn in de muur monteert. Vooraf een stelkozijn ertegenaan om zo een vlak kozijn te hebben of gewoon vullen met specie tijdens 't metselen?

Kozijn.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Inderdaad een stellat plaatsen. Dat mag een strook multiplex zijn. Kopse kant wel behandelen met menie, en er een zwarte PVC-hoeklijk op plaatsen icm een strook compriband. Liefst plaats je het kozijn wat dieper, zodat het metselwerk een grotere negge heeft. Een negge van 5-6 cm ziet er mooi uit. Maar met een halfsteens muur van 10 cm dik is dat niet haalbaar.

Daarom: Wat is de dikte van de wand? Het zou mooi zijn als de binnenzijde van het kozijn 2-3 mm naar binnen uitsteekt tov de wand, zodat je deze af kunt werken met een architraaf.
 

AntoinM

  • #3
Wat bedoel je met de wand? Wordt gewoon een halfsteens muur met niks er verder tegenaan aan de binnenkant
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als het inderdaad een halfsteens muur is, dan eerst stelstroken plaatsen. Echter je ruimte is dus beperkt. Eventueel plaats je aan de binnenzijde een extra houten frame voor meer stabiliteit.
 

AntoinM

  • #5
dan toch mijn vraag, waarom toch een stellat plaatsen en niet gewoon er tegenaan metselen en de ruimte tussen kozijn en muur met specie opvullen? Uiteraard komen er gewoon kozijnankers in.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Omdat dat niet vast genoeg komt te zitten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
In principe zijn alle genoemde opties in de eerste post prima. Het is vooral een persoonlijke voorkeur.

Een stellat gebruik je vooral als het kozijn later geplaatst wordt. Als je het kozijn plaatst voor het metselen is deze niet nodig.
 

AntoinM

  • #8
Rola,

Dat snap ik niet. Als je er een stellat tegenaan schroeft voor montage en daarna er tegenaan metselt(uiteraard kozijnankers inmetselen), waarom zou dat steviger zijn dan er zo tegenaan metselen (met kozijnankers). Het geheel zit toch hetzelfde vast of mis ik iets?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als je tegen het kozijn aan gaat metselen, let dan goed op het uitbuiken van het kozijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
De specie die ertussen gegooid wordt, wil er in de loop van de tijd er tussenuit vallen, zeker als gegooid wordt met de deur. Bij een kozijn met een kalksponning kan de specie nergens heen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: AntoinM

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu