Monteren balkdrager voor plafondspeakers zolder

Martist

 • #1
Beste,

Op onze zolder ben ik een kleine thuisbios aan het realiseren. Hierin wil ik 4 speakers boven mijn hoofd monteren. En een plateau voor een projector.
Nu had ik het volgende bedacht.

Twee balkjes van 44x69 x5100 tussen de muren van de zolder in. Met daartussen een plateau aan 1 zijde om een projector op te plaatsen of hangen.

Het plateau ertussen ben ik nog niet over uit. Ik wil het zo licht mogelijk houden. Als ik maar een projector kan bevestigen aan 1 kant. Waarschijnlijk een balkje ertussen met een plaat erop.

Deze balkjes wil ik monteren met balkdragers. De speakers wegen 20 kilo en de projector 6 kilo.

De kalkzandstenen muren zijn 120 dik.

Kan ik de balkdragers met 1 goede plug vastzetten? Zo ja, welke? Misschien 10mm 80?
Zijn deze dragers okay? Had ik beter raveeldragers kunnen nemen? Het lijkt me niet zo zwaar, vandaar mijn keuze.

Groeten,

Toni

Balkdrager-Zwart-Zonder-Lip-voor-4.5-x-9.5-cm-Balken-Per-Stuk.jpg IMG_20210930_103706.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Martist

 • #2
Niemand die me kan adviseren of ik de balkdragers met 1 bout/schroef kan vastzetten? Er komt niks op, en er komt weinig aan te hangen. Het lijkt mij als ik twee flinke schroeven gebruik, dat ze te dicht op elkaar komen te zitten. Dat is volgens mij ook niet goed. Plug 8x65 of 10mm x 80?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #3
1 schroef zal het wel houden, maar ik gebruik er altijd 2. Met een schroef kan de drager altijd nog bewegen, met 2 niet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Bij één schroef kan de balk roteren om zijn as, dus...
 

Martist

 • #5
Dank jullie voor de reactie. Ik ga twee pluggen van 8 x 65 gebruiken. Ik neem aan dat dit sterk genoeg is. Daarbij neem ik de gaten het verst van elkaar af.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #6
Bij een overspanning van 5 meter bestaat al snel de kans dat je een resonantie gaat creëren.

Nu weet ik niet wat voor speakers je van plan bent aan die balken te hangen, maar je kunt overwegen om hier en daar wat ontkoppeling te plaatsen: bijvoorbeeld tussen de balk en balkdrager, of tussen de balkdrager en de muur. Eventueel nog in het midden van de balk (bij de beamer?) een trekstang om de effectieve overspanning wat in te korten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #7
De overspanning is wel groot zie ik nu, gaat dit niet doorhangen? Balkjes eventueel in de hoogte plaatsen (44 breed, 69 hoog, voor zover ik kan zien is de drager op de foto ook in die richting georienteerd) dan heb je wat meer stijfheid. Maar dat merk je gauw genoeg.
 
Laatst bewerkt:

Martist

 • #8
Resonantie heb ik niet aan gedacht. Het zijn 4 wandspeakers van 5 kilo per stuk.
Niet schrikbarend. Ik ga deze aanbeugels monteren,zodat ik ze nog wat kan nastellen.
Ik zal ze hier ontkoppelen. Dat is misschien ook een manier.

De balkjes hang ik in de hoogte. Doorzakken? Misschien monteer ik een lange hoeklijn erover voor het doorzakken?

Wat is een trekstang?
De zoldernok is 4 meter hoog. Dit leek me de makkelijkste oplossing zonderaan het dak te hoeven komen.

Ik stel het meedenken zeer op prijs. Daar kan ik wat mee. Dank jullie.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #9
Daarmee bedoel ik simpelweg iets dat de balk draagt vanaf het plafond (met trekkrachten dus). Bijvoorbeeld een draadeind, met aan beide kanten een geschikte bevestiging. Maar goed, je plafond is inderdaad wel aardig hoog voor zo'n oplossing.

Als je in de richting van een hoeklijn aan het denken bent, moet je eens zoeken naar een 'flitch beam' - dat is een veelgebruikte techniek met hetzelfde principe.
 

Martist

 • #10
Dank iedereen.


Ik ga de balkdragers monteren met twee pluggen. De multifunctionele plug. Een van 8 x 65 en een van 6 x50. Schroeven 5 x 80 of iets dergelijks.
Hiervoor pak ik 1 groter gat in de balkdrager en 1 kleiner gat (het verste van de andere af).
Zo zitten de boorgaten niet te dicht op elkaar.

Ik zou ook iets langere balkhouders kunnen nemen. Dan kan ik twee gaten van 8 x 65 maken op redelijke afstand van elkaar.

Zou dit nog wat uitmaken? De kleine lengte heb ik al in huis.

Even kijken wat de balken doen met hangen.

Balkdrager-Zwart-Zonder-Lip-voor-4.5-x-9.5-cm-Balken-Per-Stuk.jpg Balkdrager-Zwart-Zonder-Lip-voor-4.5-x-14.5-cm-Balken-Per-Stuk.jpg

(ik denk dat ik toch de langere bestel. Of raveeldragers. Ik lees net dat er 5 cm rondom de plug vrij behoort te zijn en bij de kleinere plug 35. Laat ik dat maar aanhouden). Raveeldrager-Zwart-Verzinkt-voor-4.5-x-14.5-cm-Balken-Per-Stuk.jpg
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #11
Die balkdragers blijven echt wel hangen. Plug 8 is zeker genoeg, 10 wat je eerst zei is overdreven. Waarom niet gewoon alle 4 dezelfde. Ik was zelf nog aan het werk met die balkjes (69x44) deze week (wel maar 370m lang) en ben er eens flink op gaan hangen, ik denk dat je je met dat doorbuigen ook niet veel zorgen hoeft te maken, je gebruikt er ook nog eens twee. 44x44 zou wellicht iets gaan buigen, maar in de hoogte de helft meer (69) doet heel veel in de draagkracht, dat zit wel goed. je boxen en projector zitten ook niet in het midden zag ik, maar meer naar een uiteinde.
 
Laatst bewerkt:

Martist

 • #12
Edwin, ik heb wel de iets langere balkdragers besteld en ga twee keer 8mm plug gebruiken per balk. Zo houd ik de min. afstand tussen de pluggen. En beter 4 dezelfde.

Inderdaad komt niet alles in het midden en het zwaartepunt meer aan 1 kant. Ik had eerst 44x44 besteld, die ik wijs heb laten veranderen naar 44x69.

Ik laat nog even weten of het goed gekomen is.

Een fijn weekend nog.

Groeten, Toni
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu