Montage wandbeugel voor flexpijp aansluiting

Ppieter

  • #1
Mede klussers,

In onze verbouwing heeft de loodgieter flexpijpgebruikt om voor de badkraan. De laatste 5 cm echter heeft hij vaste pijp gebruikt. Er zit dan ook een wandbeugel voor vaste pijp in de muur. De felxpijp met het stukje vaste pijp hangt los in de muur (metalstud).
De loodgieter vertrok en na het tegelen heeft de aannemer de badkraan geprobeerd te monteren. 1 van de knietjes die op de wandbeugel zitten gemonteerd brak af.


De aannemer stelde voor de losse leiding met 2 componenten kit te fixeren. Dat vind ik niet zo'n goed idee, want fixeren aan wat? Aan een gipslaten wand met tegels?

Daarbij kreeg ik mijn bedenkingen bij de methode van de loodgieter. De badkraan zelf is behoorlijk zwaar, en volgens mij moet het zo stevig zitten dat je er op kunt leunen, voor als je uitglijdt bijvoorbeeld.

Ondertussen is de loodgieter wegens maatschappelijke problemen niet meer de bereiken. Dat was ook voor de aannemer reden zijn verantwoordelijkheid te nemen en het loodgieterswerk af te maken.
Van die verantwoordelijkheid hebben wij hem (tot zijn opluchting) ontslagen. Het repareren van het werk van de loogieter hen ik op me genomen, vandaar de vraag in dit forum.

Weet iemand wat de motagevoorschriften zijn voor flexpijp en voor vaste pijp?


Groet,
Pieter
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Beetje hardleers?

Slotje mod.
 

Ppieter

  • #3
Hallo, het probleem lijkt me wel duidelijk.

Ik moet een badkraan moteren en vraag me af wat de beste methode is. Ik spui verder geen oordeel over vaklui die misschie door omstandigheden steken laten vallen, maar wil wel advies over hoe ik het beste een badkraan kan ophangen.

Is dat niet OK?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Zolang het daar over gaat vind ik het prima, als u over de aannemer begint gaat het topic op slot.
 

Ppieter

  • #5
Geen aannmerkingen op de aannemer. Hij is heel goed bezig, neemt eerder te veel dan te wienig verantwoordelijkheid.

De vraag is: is het een goed idee 2 componentenkit in het gat te spuiten waarin de wandbeugel en de leidingen zitten. Doel daarvan is het fixeren van de wandbeugel en de aansluiting voor de vaste pijp.

Tweede vraag is of er methoden of voorschriften zijn om wandbeugels voor flexibele pijp (gewonde grijze, geen unipijp) aan een wanbeugel te monteren.

Inmiddels ben ik er achter dat het uit den boze is flexibele pijp aan vaste pijp te knellen in een muur. Daarom heb ik een wandbeugel voor flexibele pijp gekocht. Er is net genoeg ruimte in de slang voor de aansluiting, maar krap.
 

Xr8

  • #6
Het is een rare manier van werken om een beugel voor vaste buis te gaan gebruiken als je met slangen de leidingen aanlegt. Een zogenaamde geminibeugel dien je altijd goed vast te zetten in de wand.

Daarbij dient deze goed waterpas te zitten en recht uit de muur te komen. Zo heb je bij afmontage het minste werk van het plaatsen van de kraan.

Succes.
 

Ppieter

  • #7
Beste Xr8,

Bedankt voor je reactie.
Vond het zelf ook opmerkelijk, een normale knelkoppeling tussen de flexpijp en het laatste stukje vaste pijp. En dat in de muur, en zonder busje in de flex pijp.
Inmiddels heb ik een geminibeugel voor SDP systemen gekocht. Met een push-fit verbinding ga ik de flexibele pijp daarop monteren.

Groet,
Pieter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu