Momentsleutel als je niet sterk genoeg bent?

Jeni

 • #1
Hoi allemaal,
Ik ben een vrouw en ben niet sterk genoeg...blijkt. Ik heb de kraan in mijn keuken vervangen. Ik moest hierbij de waterleiding inkorten, nieuwe knelkoppelingen, etc. Nou goed, een hele klus en ik liep natuurlijk tegen een aantal andere problemen aan. Om een lang verhaal kort te maken: alles is me gelukt, maar op het laatst bleef mijn knelkoppeling lekken. Nu heb ik de insteek "Ik probeer het zelf, lukt het me niet, dan haal ik er een professional bij". Dus ik heb op een gegeven moment mijn nederlaag toegegeven en een loodgieter erbij gehaald. Die man kwam binnen, keek naar mijn kluswerk, pakte zijn bahco en draaide de knelkoppelingen harder aan. Katching...50 euro naar de knoppen. Die man is welgeteld 5 minuten binnen geweest en is 50 euro rijker naar buiten gelopen. Een zure appel voor mij, want kennelijk kan ik de klus toch wel aan, maar ik ben gewoon niet sterk genoeg! Ik hoop niet dat jullie nou over de grond rollen van het lachen, want voor mij is dit natuurlijk best zuur...of bitter. :cry: In ieder geval...nu heb ik bedacht: zou een momentsleutel mij kunnen helpen? Dat ik dus met minimale kracht toch het gewenste resultaat kan bereiken? Of is dat niet de insteek van een momentsleutel? Of hebben jullie misschien betere ideeën voor mij, zodat ik toch zelf mijn klussen kan doen? Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #2
  Nee daar is een moment sleutel niet voor.
  als je niet sterk genoeg bent, wees dan slim. koop een grotere/langere tang of sleutel. dan kan je meer kracht mee opwekken.

  groeten b
   

  Kacheltje

  • #3
  Als je sleutels gebruikt met een langer heft dan hoef je minder kracht te zetten.

  Maar ehh een knelkoppeling mits goed gemaakt hoef je niet kneitervast te draaien hoor. Met de hand aandraaien en dan 3/4 slag met een sleutel moet voldoende zijn.
   

  Jeni

  • #4
  Lief dat jullie zo snel reageren. In de logeerkamer had ik een badmeubel opgehangen en nieuwe kraan aangesloten. Daar is het me wel gelukt. Maar hier beneden in de keuken wilde de knelkoppeling niet stoppen met lekken. Ik zou het met teflontape misschien hebben kunnen oplossen, maar dat is prutswerk...vind ik zelf. Ik zal die "langere hefboom" in mijn achterhoofd houden bij een volgende klus. Superbedankt in ieder geval! :D
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Een momentsleutel is bedoeld om een bout, moet of eventueel een wartel met een bepaald waarde vast te zetten.
  Die waarde moet je eerst weten en die stel je in op de sleutel en dan trek je hem aan tot de momentsleutel een klik geeft.
  Daar heb je een bepaalde kracht voor nodig.
  Wat jou kan helpen is een langere sleutel waar je dan met dezelfde kracht de wartel vaster kan zetten dan met een kleinere sleutel.

  Toch is het vaak meer een kwestie van techniek dan van kracht.
  Wellicht heb je iemand in de kennissenkring die je daarbij op weg kan helpen.

  Heb je een flinke bahco om de boel vast te zetten of doe je het met een korte steeksleutel?
   

  Jeni

  • #6
  Ik had het met twee steeksleutels gedaan. Eentje om de knelkoppeling vast te draaien en de andere om het puntstuk tegen te houden (meedraaien tegengaan). Ik zat met de afvoer van de wasbak en vaatwasser, dus erg veel ruimte had ik daar niet!
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Tja, dat is lastig, soms kan je de sleutel door hem te draaien net even anders er op zetten en heb je weer meer ruimte.
   

  Tiho

  • #8
  Als je de sleutels beiden rechts weet te houden kun je eraan trekken dan ben je het sterkst.
   

  Willem100

  • #9
  Maar toch alle hulde dat je dit soort klussen aanpakt, ik ken genoeg mannen die hier niet aan durven beginnen.
   

  Jeni

  • #10
  Allemaal superbedankt voor het meedenken en voor de tips :D . De volgende keer zal ik eraan denken om mijn steeksleutel (of wat voor gereedschap ik op dat moment gebruik) langer te maken. Kijken of dat helpt. Ik had gehoopt dat een momentsleutel misschien iets voor me zou kunnen betekenen. Uiteraard was dan mijn volgende vraag geweest welk moment (Nm) ik dan moet gebruiken om iets aan te draaien. :lol: Maar goed...het gaat niet werken. Nogmaals bedankt en ik zal dit forum zeker in mijn achterhoofd houden als ik weer eens tegen iets aanloop!
   

  Jeni

  • #11
  Oh enne...thx @Willem :wink:
   

  Erwin_83

  • #12
  Vergeet de momentsleutel, dit is zoals eerder genoemd voor andere doeleinden bedoelt (het op moment aandraaien van een bout (of moer) tevens werkt een momentsleutel met een dop, dus dit gaat niet passen op een knelfitting. Dus zoals reeds eerder genoemd, wie niet sterk is moet slim zijn, neem een grotere sleutel, of maak deze langer. Stukje (ijzeren/koperen) pijp die je net aan over de sleutel kan schuiven. Of neem een ring/steek sleutel, hierbij kan je aan de ringkant een andere steeksleutel insteken om te verlegen (is even een handigheidje) of je moet een hele grote ringsleutel hebben, dan kan je deze over je steeksleutel heen schuiven.

  Of even een sterke buurman/kennis laten langskomen voor het vastdraaien.

  (ene opletten of de busjes goed in de koppeling zitten en geen gebruikte busjes gebruiken)
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #13
  Erwin_83 schreef:
  (ene opletten of de busjes goed in de koppeling zitten en geen gebruikte busjes gebruiken)
  busjes? wat voor busjes?
  als je steunhulzen bedoeld, die gebruik je alleen bij wicu pijp, en daar is hier niet over gesproken volgens mij.

  groeten b
   

  Erwin_83

  • #14
  Ja geen idee hoe de profs het noemen, maar die busjes of tonnetjes die je om je leiding schuift tussen je koppeling en je knelring.
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #15
  Heb je mischien een foto van at je bedoeld?
  want tussen de koppeling en knelring, komt eigenlijk nooit iets.
  misschien maakt een foto duidelijk at je bedoeld.

  groeten b
   

  Tiho

  • #16
  Gebruikt weer gebruiken is best lastig daarmee. Dat is een knelring welke na gebruik kleiner is geworden.

  En een ring steek verlengen dat lukt idd wanneer je met de ring sleutelt, dan kun je de ring van de ander in de steek van de eerste haken. Andersom werkt dat naar mijn weten niet.

  Edit: knelmoer noem je ring volgens mij.
   

  Erwin_83

  • #17
  Nog geen idee hoe je hier makkelijk een foto plaatst (van google)

  Maar daar noemen ze het een knelring, deze komt tussen de wartelmoer en de koppeling.
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #18
  Aah je bedoeld toch de knelring.
  nee daie kan je niet hergebruiken, zal niet op ene makkelijkle maniet gaan ook nee:)

  groeten b
   

  Jeni

  • #19
  Erwin_83 dankjewel voor die tip om de ring-/steeksleutel te verlengen! Enne...ik wist wat je bedoelde met die 'tonnetjes'. :) Op de oude buis zat er ook één. Die heb ik er eerst netjes afgezaagd en toen weer een nieuwe op gedaan. Ik was gewoon niet sterk genoeg... :(
   

  Frank-

  • #20
  Misschien volgende keer een potige buurman (of buurvrouw) vragen om klein extra slagje te draaien? Werkt ook en is goedkoper...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu