Mogelijkheden monteren gipsplaten schuin dak

Robert0v

  • #1
Beste forummers,

De afgelopen tijd ben ik bezig geweest met isoleren van mijn zolder. Hierbij ik veel gehad aan de vele tips hier op het forum. Ik heb glaswol gebruikt met alulaag en achteraf toch ook nog een extra los dampscherm geplaatst. De raggels (22x50mm) zitten op 300mm hoh van elkaar en zijn verticaal geplaatst.

Nu wil ik het geheel gaan afwerken met AK gipsplaten 2600x600x12,5. Het zal niet gestuct worden, ik ben van de plan de naden netjes af te werken en vervolgens te latexen.

In eerste instantie was ik van plan om de gipsplaten verticaal te plaatsen, dus parallel aan de raggels. Echter, ondanks dat ik alles (volgens mij) goed uitgemeten heb, ben ik bang dat er op sommige plekken te weinig ruimte is om de lange kanten van twee gipsplaten op de raggel te schroeven. Is het ook mogelijk om de gipsplaten horizontaal te plaatsen? Ik kan de platen dan afkorten zodat de kopse kanten altijd op een raggel uitkomen.

Ik hoor graag jullie mening!

ps ik moet nog regelwerk maken voor het verlaagde plafond en de dakkapel.

Hoogte per vlak: ca 460cm
Breedte per vlak: ca. 185cm

IMG_20220109_100221.jpg IMG_20220109_100235.jpg IMG_20220109_100205.jpg
 
Laatst bewerkt:

Robert0v

  • #2
Nog een aanvullende gedachte; als ik de gipsplaten horizontaal plaats, kan ik eventueel ook achter naad waar twee kopse kanten samen komen, een strook multiplex oid bevestigen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Natuurlijk mogen de gipsplaten ook horizontaal geplaatst worden.
 

Hharbers

  • #4
Tsja rachel 50mm breed, 2 platen op 1 rachel = 25mm per plaat.
Plaats je gipsschroef 15mm uit plaatrand zit hij nog 10mm in rachel. Zou net kunnen maar dan moet dit bij 2e en 3e plaat ook nog uitkomen

Horizontaal is dan makkelijker
Pak dan waar je platen kops tegen elkaar moet koppelen gips platen met 4x AK rondom dan kun je de kopse naden ook netjes afwerken met gaasband en afsmeren
 

Robert0v

  • #5
Thanks! Achteraf gezien had ik beter bredere raggels kunnen plaatsen, maar horizontaal is idd een mooie oplossing.

Ik heb platen van 300x60 besteld (2 AK). Deze passen horizontaal in de gehele breedte (285cm )tegen het vlak, daar komen dus geen kopse naden. De lange naden ga ik nadien afwerken met papierband.
 

Smits23

  • #6
Goede oplossing denk ik, horizontaal plaatsen!
Ik had recent een soortgelijk probleem gehad met het plaatsen van de gipsplaten op mijn zolder. Ik heb het toen opgelost door 1 plaat iets smaller te maken over de lengte. Is uiteraard ook afhankelijk van hoe de uiteindelijke afwerking (stucwerk of niet) is en welke ruimte het is. (Bergruimte of slaapkamer bijv)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu