Mogelijke oorzaken tochtproblemen

Cogito

  • #1
Sinds een maandje woon ik in een andere woning. Dit is een woning uit de jaren 70.
Nou hebben we sinds het begin last van tocht/koude stroming.

Er is al een aantal keer iemand langs geweest om tochtstrips te plaatsen en de ramen te kitten (het is een huurwoning). Nou heeft dit iets geholpen, maar nog steeds voelen we een duidelijke koude stroming.

We hebben dubbelglas uit 1989. Aan de binnenkant voelen de ramen erg koud, ik vraag me af of het zou kunnen dat de koude stroming hierdoor ontstaat. Het raam is niet lek. Zou een verminderde isolatiewerking van de ramen het probleem kunnen zijn?

Verder voelde ik dat op sommige plekken de laminaatvloer ook erg koud is. Ik heb net gekeken en het viel me op dat de ondervloer niet geïsoleerd is. Het is een dunne blauwe ondervloer, zonder alu oid. Zou het kunnen dat dit zorgt voor de kou in de woning? Of is het verschil verwaarloosbaar als ik de moeite zou nemen een andere ondervloer onder het laminaat te leggen?

Een laatste optie zou de isolatie van de kopgevel kunnen zijn, we wonen in een hoekwoning. Er is vorige week iemand langs geweest om de isolatie van de spouwmuur te controleren. Hij gaf aan dat de isolatie er slecht aan toe is. Ook gaf hij aan dat dit de oorzaak kan zijn van de tocht. Ik vraag me zelf erg af of dit aannemelijk is. Omdat de muur er verder goed uitzag (geen scheuren oid.)

Kan iemand zeggen of bovenstaande dingen mogelijke oorzaken kunnen zijn? Of zijn er wellicht nog andere mogelijke oorzaken?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ja kan allemaal een oorzaak zijn.

Heb je een kruipruimte ?
Zo ja is die geïsoleerd?


Je zult met je verhuurder om de tafel moeten gaan zitten om dit opgelost te krijgen?

Heb je de laminaat overgenomen?
Ja?
Dan zul je het zelf op moeten lossen.

Hoort het bij de woning - wederom de verhuurder.
 

Cogito

  • #3
Als toevoeging op mijn vorige vraag over welke eisen je mag stellen aan dubbele beglazing. Ik heb gekeken naar dit voorbeeld, maar dat gaat uit van een buitentemperatuur van 0 graden.

Nu heb ik vandaag een meting gedaan waarbij de ramen aan de buitenkant 8 graden waren. Hier is het volgende uitgekomen, graag hoor ik wat jullie er van denken of dit nog acceptabel te noemen is. Het glas komt uit 1989 en ik verwacht dat tussen de spouw nog 'gewoon' lucht zit.

De volgende waarden heb ik gemeten aan de binnenkant:
- 15,7 graden C.
- 15 graden C.
- 13 graden C.

Onze keuken heeft enkel glas en daar heb ik gemeten:
- 10 graden C.

De buitenmuur was overigens tussen de 14,5 en 16 graden C.

Persoonlijk vind ik het verschil tussen enkelglas en ons dubbelglas nogal klein. Maar goed, naar mate het buiten warmer wordt, zal het verschil natuurlijk ook kleiner worden...

Wat denken jullie?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #4
Van dubbelglas uit 1989 kun je ook niet veel verwachten.

Het huidige Hr++ is voorzien van een gas en de spouw is ook groter en daardoor ook veel betere R waarde.
Het loont zeker de moeite om te investeren in Hr++ de terugverdien tijd is vaak al binnen 5 jaar.( afhankelijk van de hoeveelheid glas u nodig bent )

Calenta:cool:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Waarom wil je dit weten? De verhuurder is echt niet verplicht om nieuw glas te plaatsen. Klinkt als een juridisch probleem, daar kunnen we je niet bij helpen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Topics aan elkaar geplakt, dan blijft het wat duidelijker.

U wordt op het forum niet geholpen bij een eventueel verschil van mening met de verhuurder, lees de forumregels er even op na.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu