Moet radiator en kraan op nieuwe badkamer geaard worden?

Thoving

  • #1
Hallo,

Ik heb een nieuwe badkamer gemaakt met daarin een radiator. In de bestaande badkamer (die blijft bestaan) is de radiator en kraan geaard. Moet dit nu ook gebeuren in de nieuwe badkamer? De leidingen zijn allemaal met elkaar verbonden, dus is toch alles al geaard? Of werkt dat niet zo? Probleem is: waar sluit ik het op aan? Kan geen CAP vinden. Kan het evt gewoon via de geel/groene draad vanuit een doos die in de buurt zit?
Maar nogmaals, alle cv en waterleidingbuizen zijn met elkaar verbonden, en als er 1 kraan en 1 radiator verbonden is, dan is alles toch verbonden?

Al vast bedankt.
 

Auto-Geen

  • #2
Zit de radiator met kunststof leiding aangesloten dan wil het aarden wel eens een punt van discussie zijn. Bij metalen leidingen geen twijfel.
 

Thoving

  • #3
Aangesloten met metalen leidingen. Moet dus wel geaard worden. Maar de rest van mijn verhaal?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Hoeft enkel niet als het kunststof leidingen zijn én de radiator in kunststof beugels hangt. Jij moet hem dus wel vereffenen.

In een badkamer doe je lokaal aan potentiaalvereffening. Dus je moet in de nieuwe badkamer ook alle vreemde geleidende delen aan elkaar verbinden in een CAP. Geleidend leidingwerk dus ook ja. En een douche drain. En ook een aardmat als die in de vloer nodig is (als het een betonvloer betreft waarvan wapening doorloopt in andere ruimten).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu