Miele wasm centrifugeert slecht, was komt nat uit de machine

SamBalbij

  • #1
Onze Miele wasmachine novotronic, voorlader, 15 jaar oud W362 centrifugeert meestal slecht. Hij zou 1600 toeren moeten doen, maar aan het geluid te horen komt ie daar niet aan toe. Soms gaat het wel goed, dan gaat ie de laatste paar minuten van het centrifugeren in de hoogste versnelling. We laten soms een keer extra (apart) spoelen en centrifugeren en vaak lukt het dan (uiteindelijk) wel. Ik vermoed dat (A) zeepresten een sensor verstoren, of (B) een stabiliteits-sensor niet goed werkt (misschien door versleten schokbrekers?). Meestal zit de wasm vol, dus ongelijkmatige belasting lijkt me niet waarschijnlijk. Ik heb het (in de machine geplaatste) bedradings-schema doorgenomen, maar vind daarop alleen een vlotterschakelaar (met stippel-lijntjes, wat betekent dat?) en een component die op een schokbreker gemonteerd moet zijn (is dat de stabiliteits-sensor?), ook weer met stippel-lijntjes, dus weet (nog) niet of ie er echt inzit.
Daarnaast is het me opgevallen dat ie heel lang op 48 minuten blijft staan (meer dan een kwartier). Uit andere berichten maak ik op dat dat wel eens kan betekenen dat ie de was heel vuil vindt en daarom extra lang wast. Dat zou dan ook weer wijzen in de richting van een sensor. Maar welke dan? Wie geeft me een zetje in de goeie richting?
 

Techrax

  • #2
Controleer de koolborstels bij minder dan 15 mm vervangen. Als de machine aanstaat, word het water dan warm? Zo niet dan even het element door meten.
 

M!ch!3l

  • #3
Check ook de hoeveelheid water die de machine inneemt. Bij mij centrifugeerde hij niet aan het eind van het programma omdat het waterniveau te laag was. Alles bekeken, schoongemaakt etc (zoek op miele centrifugeert niet).
Water (drieweg) ventiel vervangen en sindsdien draait ie weer.
 

M!ch!3l

  • #4
Sorry ik bedoel zoek op
"Miele W110 slaat centrifugeren over"
 

SamBalbij

  • #5
Allemaal goeie tips. De koolborstels blijken 12 mm te zijn en het centrifugeren gaat weer beter nu de nieuwe erin zitten.

Dat de was er zo lang over doet (en een kwartier op 48 minuten blijft staan) blijkt te liggen aan de verwarming: die doet het niet. Het element meet oneindig Ohm (moet in de orde van 20 Ohm zitten) en is vervangen (tjonge, wat zat dat rubber vast!). Hij draait nu weer.

En nu moet het een keer afgelopen zijn met al die storingen, vorige jaar de print-trafo vervangen. Ik koop geen Miele voor de hobby!
 

Techrax

  • #6
Bedankt voor de terugmelding! Fijn dat de machine weer werkt. Heeft u de machine, na het vervangen van de koolborstels een paar keer laten centrifugeren zonder belasting op het laagste toerental zodat de borstels kunnen inslijten? Anders kan de motor verbranden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu