Miele wasautomaat blokkeert en maakt lawaai

Carlo1984

  • #1
Beste mensen,

M'n pas 6 jaar oude Miele Novotronic W 843 Gala W wasautomaat komt in 1 seconde bijna volledig tot stilstand bij een zo'n hard mogelijke handmatige draai met de wastrommel naar de linkerkant. Het als het ware 'blokkeren' komt vandaan de motor door dit gecontroleerd te hebben zonder v-snaar en gaat niet weg als de wasautomaat stroomloos is. Het vreemde is, dat het blokkeren niet meer aanwezig is als ik het middelste zwarte stroomblok waaraan stroomdraden zitten en wat tussen de 2 witte smallere stroomblokken in zit, verwijder uit de moduul (koolborstelschild).

De koolborstels en moduul zijn eenmaal vervangen wegens matige centrifugeerprestaties in de vorm van: vonken, 1.200 toeren per minuut niet kunnen halen of verlagen, zwaar draaien en overbelaste valse geluiden van de koolborstels zoals janken, ratelen en schuren. De linkerkant geeft altijd meer lawaai omdat de koolborstels ietwat gekanteld worden zodat ze minder snel afslijten, maar na overbelasting geeft de linkerkant beduidend meer lawaai dan de rechterkant, terwijl er naar de rechterkant wordt gecentrifugeerd.

De laatste tijd jaren centrifugeert de wasautomaat beter, maar er zijn nog steeds slechte momenten. Waarom het beter gaat en soms weer fout gaat, weet ik niet, ik begrijp er niets van. Misschien is er iets mis met het magnetisch veld in de motor wat het blokkeren veroorzaakt of de collector bestaat uit verkeerd materiaal omdat het geluid afwijkt van o.a. Novotronic wasautomaten die bekend staan om het mooie geluid dat ze geven tijdens het centrifugeren.

Miele Nederland B.V. en de dealer zijn meerdere keren geweest, maar ze konden de klachten nooit opmerken omdat de klachten meestal pas na wassen en spoelen voorkwamen en nu de klachten sterk afgenomen zijn, kunnen ze de klachten niet meer opmerken want ze zeggen: 'laat 4 dezelfde wasautomaten naast elkaar draaien en ze geven allemaal een ander geluid', dus ze merken een geluidstoename niet op omdat van de 2 dezelfde wasautomaten er altijd 1 de stilste is.

M'n vraag is of er mensen zijn die willen controleren of het blokkeren ook bij hun Novotronic wasautomaat aanwezig is en zo nee, dan weet ik dat de collector weleens uit verkeerd materiaal kan bestaan wat overigens net zolang mee lijkt te gaan omdat de collector er overal nog hetzelfde uitziet.

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie genomen moeite!!!


Gegroet,

Carlo
 

W.A. Vijn

  • #2
Deze klacht heb ik nog nooit gehoord m.b.t. het zo hard mogelijk draaien met de hand van een trommel. Heb ik ook nog nooit geprobeerd. U moet er trouwens wel rekening mee houden dat het een door de spanning komt die u handmatig opwekt, een soort dynamo idee.

Het electronika regelt dan de remmende werking. Volgens mij moet u er ook niet vanuit gaan dat ze in uw motor andere materialen gebruikt hebben dan in een andere motor. Ik persoonlijk zou het eens gaan zoeken in de elektronica, maar wees wel voorzichtig ze zijn nogal prijzig.

Succes
 

Co de Witgoedman

  • #3
Ik ben ook niet bekend met dit soort klachten bij Miele.

Ik verdenk evenals collega Vijn de electronic, maar ga er vanuit dat Miele en de collega die bij u zijn geweest hier ook aan hebben gedacht en toch hebben besloten dat deze niet vervangen hoefde te worden. Inderdaad een dure reparatie.

Kwaliteitsverschil in de motor lijkt mij uitgesloten.
 

Carlo1984

  • #4
Hallo beste mensen

Van een Miele vakman in België kreeg ik te horen dat de motor als dynamo gaat werken en een spanningsveld opwekt bij handmatig draaien naar de linkerkant wat blokkeren tot gevolg heeft, wat ook hier in 1 van de reacties wordt aangegeven.

Volgens Miele Speciaalzaak in Nederland die (bijna) net zoveel weten als Miele Nederland B.V., kan er geen spanningsveld opgewekt worden als de wasautomaat stroomloos is.

Ik weet niet wie er gelijk heeft, maar ik vind dat meningen van vakmannen die werken aan Miele wasautomaten, niet totaal verschillend mogen zijn, want nu ben ik nog geen stap verder.


Met vriendelijke groet,

Carlo
 

W.A. Vijn

  • #5
Iedere koolborstelmotor kan als je met de hand de motor draait stroom opwekken. Zo ook een fiets dynamo, als je daar stroom op zet zal hij gaan draaien zonder dat daar een fietsband voor nodig is, alleen maar een (wisselspanning-)voeding van ongeveer 6-12 volt.

Dus dat de motor van Miele geen stroom mag opwekken zonder dat er een stekker in het stopcontact zit is niet waar.

Succes
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Carlo1984 schreef:
Ik weet niet wie er gelijk heeft, maar ik vind dat meningen van vakmannen die werken aan Miele wasautomaten, niet totaal verschillend mogen zijn, want nu ben ik nog geen stap verder.
Beste Carlo,

Je vindt dat alle vakmensen die met Miele werken dezelfde mening zouden moeten hebben, waarmee je bewust of onbewust een klacht richt aan de beantwoorders op dit forum.

Ik heb daar het volgende op te zeggen:
- Het forum is niet verantwoordelijk voor wat Miele zegt.
- Het forum is niet verantwoordelijk voor wat een externe monteur zegt,
   en in mening verschilt van Miele.
- Het forum bestaat uit vrijwilligers, die hun best doen je (gratis!) te helpen, waarbij
   zij uit hun hoofd hun zeer gedegen kennis en ervaring gebruiken.

De genoemde mening over het opwekken van spanning wanneer je een slinger aan een motor geeft is een heel normale, waar ik me als elektronicus graag bij aansluit. Verschil van mening zal er altijd zijn, en gelukkig kan dat in ons vrije europa!

Ik vind je verwijt aan onze vrijwilligers niet terecht. Als je klachten hebt deponeer die dan bij de het bedrijf waar je mee te maken hebt en niet bij onze vrijwilligers.
 

Co de Witgoedman

  • #7
Iedere motor met een tachogenerator erop geeft als deze draait een spanning af, aangesloten of niet.

Ik zou zo zeggen tegen Carlo, bel een monteur en laat die het voor hem uitzoeken, dan weet hij ook wat het kost om iemand te laten komen.

Commentaar geven tav de vakmensen op dit Forum die GRATIS advies geven is niet terecht.

PS Ik hebzelf 2 machines in de werkplaats gecontroleerd hierop en beide geven geen problemen met draaien, zowel linksom als rechtsom.

Ik denk dat uw motor defect is.
 

Carlo1984

  • #8
24-06-2005

Hallo,

Er wordt dus een spanning opgewekt in de motor bij handmatig draaien. Dus ook bij rechtsom draaien? Als dat zo is, dan zou de motor bij rechtsom ook moeten blokkeren en dat is niet het geval en dat zou betekenen dat het blokkeren niet mag.

Ik geef op niemand commentaar op dit forum, dat is een misverstand, ik vind het alleen verwarrend dat Miele te Nederland en te België verschillende meningen hebben. Maar nu kom ik eruit als m'n laatste vraag beantwoord wordt, dankzij jullie dus! Alvast een fijn weekend.

Groeten,

Carlo
 

Carlo1984

  • #9
Hallo beste mensen,

Hierbij kom ik terug op m'n bericht (Miele wasautomaat blokkeert en maakt lawaai).

Kan het aan de tachogenerator liggen dat er soms sprake is van toerentalverlaging? Het zou misschien mogelijk zijn dat de elektronica het signaal geeft om de motor een bepaald toerental te laten draaien en de tachogenerator dit niet doet zodat er sprake is van belaste toerentalverlaging waardoor de koolborstels door overbelasting meer geluid gaan geven.

Misschien wordt het blokkeren (sterk afremmen) bij snel handmatig draaien naar links ook veroorzaakt door de tachogenerator omdat het een magnetisch instrument is.

Het 1e +/- jaar heb ik nooit vonken gehoord in de motor en daarna regelmatig, ook bij zonder onbalans. Normaliter zouden zoveel vonken de collector ernstig aangetast moeten hebben maar deze ziet er na 6 jaar oud nog goed uit bij regelmatig gebruik (zelf nagekeken door machine te kantelen en door openingen in de motor gekeken met een zaklamp.

Daarom denk ik dat er soms sluiting zit in de tachogenerator maar ik weet niet of dit te zien is (zwart door verbranding) als Miele dit nakijkt. Want bij geen storing moet ik ½ uur arbeidsloon en voorrijkosten betalen volgens de verzekering (MSC) van Miele. Bedankt voor de genomen tijd en moeite.


Met vriendelijke groet,

Carlo
 

Co de Witgoedman

  • #10
Wordt volgens mij door de MSC verzekering gedekt hoor.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Bij mijn weten is de tacho generator maar in staat om een hele kleine spanning op te wekken en deze word alleen gebruikt door de elektronica om het toerental af te lezen deze spanning komt niet hoger dan 24v bij 20ma. En deze spanning word niet gebruikt om de elektronica in bedrijf te krijgen.

Een motor kan werken als generator maar ik geloof niet dat jij zo snel kan draaien dat je de elektronica genoeg spanning geeft om te gaan sturen en genoeg energie heeft om de motor te blokkeren.
Het remanent magnetisme in het anker is te laag om een spanning op te wekken in de rotor welke groot genoeg is om een vergroting van het veld van het anker te verkrijgen.
Dat is een technische manier om te zeggen het kan bijna niet.

Ik weet niet wat de electronica doet met een defecte tacho of het ontbreken daarvan, maar ik vermoed dat als er geen spanning van de tacho komt, dat de machine aanneemt dat de trommel stilstaat en als gevolg daarvan steeds sneller zal draaien of stil blijft staan omdat de electronica wel stuurt maar geen beweging ziet.

Ik ga voor een defect lager in de motor tenminste als deze motor nog echte lagers heeft.

Is het een dreun als hij blokkeert of zwiert hij geluidloos uit?

Achterop de trommel zit een groot wiel waarover de snaar loopt
en een superkleine poelie op de motor.
Als jij de trommel zwiert zal er veel energie nodig zijn om dat kleine motor poelietje te laten draaien en in beweging te houden dus zal hij vrij snel stilstaan.
 

Co de Witgoedman

  • #12
Laat miele nou maar komen, ik ben ervan overtuigd dat zij uw probleem oplossen... defecte lagers komen bij de miele motoren nauwelijks voor en kan als zodanig geen oorzaak van het probleem zijn.

Als monteur witgoed langs de weg kan ik dit u aanbevelen.

Het verhaal van headhunter, hoe goed ook bedoeld, kan ik helaas niet ondersteunen, hoewel hij op electraschakel gebied echt wel zijn mannetje staat hoor en daar zeer goed uit ervaring spreek..
 

W.A. Vijn

  • #13
Helemaal eens met de antwoorden van Co de Witgoedman :lol:

Ineens gaat het, zie ik, om de tachospoel, die regelt alleen maar het toerental van de motor en doet daarom voor mij niet mee in het verhaal.

Het probleem moet je echt zoeken in de collector van de motor of mogelijk dat er iets met de koolborstel plaat aan de hand is. dat kan je zien als je even de stekkers er af haalt.

Succes.
 

Remi

  • #14
Ik heb dit eens eerder mee gemaakt ... maar niet met een miele maar met een AEG.

Wanneer ik de trommel handmatig draaide links of rechts ik weet het even niet meer dan blokkeerde de trommel... Wat hier aan de hand was was dat de collector van de motor defect was. een van de lamellen van de motor kwam naar buiten zetten door de centrifugaal kracht.

Waarom dit niet gebeurde wanneer de machine is werking was, leek mij te komen omdat de motor bekrachtigd werd.

Mijn oplossing was een andere motor plaatsen en probleem was over...
heb nog jaren mogen genieten van deze machine. :)

Groetjes


Remi
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu