Miele W914 wasmachine doet aardlekschakelaar afslaan

Tr81f

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een probleem met mijn Miele W914 Novotronic wasmachine. Hij doet soms de aardlekschakelaar uitslaan.

Ik heb goed gezocht op het forum naar mogelijke oorzaken, maar kom er toch niet helemaal uit. Vandaar dat ik nu een eigen topic aanmaak.

Ik las ergens dat een mogelijke oorzaak versleten koolborstels kunnen zijn. Ik heb een foto van de koolborstels bijgevoegd. Zijn deze te kort?



Ook las ik dat er mogelijk sprake kan zijn van lekstroom bij het verwarmingselement. Nu heb ik een multimeter, maar ik ben nog niet heel ervaren met het gebruik ervan. Hoe kan ik meten of er bij het verwarmingselement, of elders in de wasmachine, sprake is van lekstroom?

Ik kijk uit naar jullie antwoorden.

Groet, Tim
 

Techrax

  • #2
Koolborstels dienen vervangen te worden. Na het vervangen, de machine een paar keer laten centrifugeren op het laagste toerental en zonder belasting zodat de borstels kunnen inslijten, doet u dat niet, dan kan de motor verbranden. Het element meet u door met een multimeter. Zet de meter in de ohm stand. Is het element goed dan zal de meter zo'n 25 ohm aangeven, is hij defect dan geeft de meter oneindig aan wat de meter meestal met een 1 aangeeft.
 

Tr81f

  • #3
Dankjewel Techrax, ik ga nieuwe koolborstels kopen. Als ik het verwarmingselement doormeet, moet er dan stroom op het apparaat staan?
 

Techrax

  • #4
Stekker moet uit het stopcontact zijn. Ook wanneer u de koolborstels vervangt moet het apparaat spanningsloos zijn.
 

Tr81f

  • #5
Ok, duidelijk. Haal het apparaat altijd van de spanning af, maar wist niet zeker of het bij stroom-/weerstandsmeten ook zo moest zijn.
 

Tr81f

  • #6
Overigens: denk je dat de koolborstels het probleem met de aardlekschakelaar veroorzaken Techrax?
 

Techrax

  • #7
Ja, doordat de borstels versleten zijn maken ze geen goed contact meer met de collector van de motor waardoor er vonken ontstaan en de aardlek ingrijpt
 

M. van Helden

  • #8
Ik denk van niet, aardlek slaat maar onder 1 voorwaarde uit, en dat is als er lekspanning wegvloeit via aarde.

Reden hiervoor kan een defect verwarmingselement zijn, Meet hiervoor de weerstand tussen de aansluitpennen van het verwarmingselement en de behuizing/trommel van de machine. Deze weerstand zou nagenoeg oneindig moeten zijn. Bij een weerstand vanaf ongeveer 6 Kohm kan de aardlek eruit komen. (230V / 0,04A)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Kan inderdaad ook door het element komen maar de aardlek kan ook uit slaan door de koolstof, als de koolborstels op hun eind lopen komt er meer koolstof af, dat kan een kruipstroom veroorzaken waardoor de aardlek ingrijpt.
Daarom altijd bij plaatsen van nieuwe koolborstels de zaak even doorblazen met lucht of met een kwastje wegvegen, stofzuiger erbij houden.
 

Tr81f

  • #10
Dank voor de nadere informatie heren. Het verwarmingselement werkt overigens goed. Betekent dat, dat dat de oorzaak niet kan zijn? Of maakt dat niet uit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Het element kan wel werken maar dat wil niet zeggen dat er geen sluiting naar de aarde is.

Hebt de koolstof al verwijderd ?
 

Tr81f

  • #12
Ik krijg waarschijnlijk morgen de nieuwe borstels via de post. Dan zal ik ze vervangen. Ik zal hier laten weten hoe dat ging en of er merkbaar effect is.

Element doormeten ga ik dan ook doen.
 

Techrax

  • #13
Na het vervangen van de koolborstels, de machine een paar keer laten centrifugeren op het laagste toerental en zonder belasting. Doet u dat niet, dan kan de motor verbranden.
 

Tr81f

  • #14
Ok, dank!
 

Lefajer

  • #15
Dit WAS ook mijn probleem, en het is OPGELOST! :hup be:
M. van Helden schreef:
... Reden hiervoor kan een defect verwarmingselement zijn, Meet hiervoor de weerstand tussen de aansluitpennen van het verwarmingselement en de behuizing/trommel van de machine. Deze weerstand zou nagenoeg oneindig moeten zijn. Bij een weerstand vanaf ongeveer 6 Kohm kan de aardlek eruit komen. (230V / 0,04A)
Mijn Miele Novotronic W802 van +- 8 jaar oud deed de 30mA verliesstroomschakelaar afslaan. Na het lezen van dit bericht ben ik de weerstand tussen aansluitpinnen en omhulsel van verwarmingselement (staat in contact met trommel) gaan meten en kwam op zo'n 20 kOhm uit, dus zo'n 10 mA lekstroom (vermoedelijk geven er nog enkele toestellen een kleine lekstroom en is dit de druppel). Ik heb me er vervolgens van overtuigd dat dit het enige probleem was door de aparte pompen,spoelen,centrifugeren modes uit te testen waarbij er geen verwarming aan te pas komt en dit deed de lekstroomschakelaar niet afslaan! Vervolgens dus een nieuw verwarmingselement besteld en geinstalleerd aan de hand van dit behulpzaam filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=6Oduk8W9AQI.



En jawel, hij werkt weer PERFECT :D

Bedankt voor de tips!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu