Miele W756, prog. loopt, machine draait niet, wel centrifuge

AlbertR

  • #1
Ik doe de machine aan en zet hem op hoofdwas. Het programma zie en hoor je gewoon lopen, alles wordt er gedaan: vullen / pompen / centrifugeren, echter alleen het draaien wordt niet gedaan bij de hoofdwas.

Enig idee hoe ik dit kan oplossen? Of is beste oplossing een andere machine te kopen?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie(s)

Albert
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hebt u de koolborstels gecontroleerd ?
Als ik het mij goed herinner zitten er twee motoren in 1 behuizing, de achterste waar de poelie op zit is van de centrifugemotor, hier zitten waarschijnlijk koolborstels in.
 

AlbertR

  • #3
Het centrifugeren doet hij gewoon, alleen het normale wasprogramma draait hij niet. Kunnen het dan de koolborstels zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Verkeerd gelezen :oops:

Er is een mogelijkheid dat de condensator kapot is, dat is een aluminiumkleurige buis van zo'n 10 cm lang, deze zorgt voor het starten van de motor.

Misschien willen de witgoedmensen wat bijstand verlenen ?
Die zijn er veel beter in dan ik, dat blijkt nu wel.
 

Co de Witgoedman

  • #5
Goed advies Jan, deze machine uit 1982-1990 heeft inderdaad een condensator voor het wasgedeelte.
 

AlbertR

  • #6
Ik heb er helemaal geen verstand van, dus alle hulp is welkom..
Wat betreft de condensator, is deze makkelijk te vervangen?
Is er een andere motor voor het centrifugeren als voor het draaien?
Deze vraag met oog op het starten van de motor.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Voor het gemak een foto van zo'n condensator, maar dan van een wasdroger.

Dus de bedrading hoeft er helemaal niet zo uit te zien (andere kleuren), en de waarde van de condensator zal zeer waarschijnlijk groter zijn dan de 8 µF op de foto. Het gaat alleen om de afbeelding van de condensator, die overigens ook wel eens wit is.

 

Henny

  • #8
De waarde van deze condensator is inderdaad hoger Kees.
Het betreft onderdeelnummer: 483831 (16uF / 280 volt)

Je kan het front als een rechtsscharnierende deur openen.
(diverse malen op het forum beschreven)
De condensator zit bii de (was)motor gemonteerd.
 

AlbertR

  • #9
Bedankt voor jullie hulp.
Ik op verschillende sites gekeken of ik zo'n condensator kan kopen, helaas zonder succes. Kan een van jullie mij wellicht een duwtje in de juiste richting geven?

Nogmaals hartelijk dank

Albert
 

AlbertR

  • #11
O :lol: Ja ben ook pas nieuw op de site. Dank je.
Ik heb daar even gekeken, en ik neem aan dat een universele 16uF ook volstaat?
Sorry voor het eindeloze vragen maar wil altijd graag alles precies weten.

Albert
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Mits de condensator voor voldoende spanning geschikt is (meestal zo'n 400 V wisselspanning) is een universeel exemplaar geschikt. Maar de (motor-) condensatoren die de onderdelenwinkels verkopen zijn dat allemaal, ze zijn daarvoor bedoeld.

Het belangrijkste is eigenlijk de montagemethode: aansluitpennen (schuifstekker, schroef) en de bevestiging (schroefdraad aan achterkant, beugelbevestiging). Indien die bevestiging erg afwijkt kan het monteren van de nieuwe een stuk lastiger zijn.

Neem daarom het oude exemplaar even mee, maar bundel wel even de eventueel bij elkaar gemonteerde aansluitingen. Zodat je weer de juiste draden bij elkaar zet straks.
 

AlbertR

  • #13
Ok!

Bedankt, ga het gelijk proberen van het weekend!

Albert
 

AlbertR

  • #14
Nog een laatste vraag:

Moet ik een aanloop condensator met aarde hebben of een aanloop condensator met draad?
 

Co de Witgoedman

  • #15
Aanloopcondensatoren hebben geen extra aarde, metalen aarden zichzelf met de moer, overige met aarde zijn GEEN aanloopcondensatoren voor de wasautomaat.
 

AlbertR

  • #16
Ik ben op zoek gegaan naar aanloop condensatoren, capaciteit 16 micro farad en spanning <450 Volt. Ik kwam hierbij op een site waar ze deze leveren en waar ook bij staat dat ze voor motoren zijn. Echter worden er twee types aangeboden, 1 met draad en 1 met aarde.

Ik weet dat ik lastig ben, maar wat is het verschil dan? En waarom voldoet de ene condensator wel en de andere niet? Een condensator weet toch niet waar ie op wordt aangesloten? 'T is toch niets meer of minder dan gewoon een instrumentje om wat extra stroom te leveren als dat nodig is? of dat nou voor een wasmachine motor is of voor een staafmixer (ik zeg maar wat)..

Correct me if im wrong!!

Albert
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
De aanloopcondensator heeft voor correcte werking géén aarde nodig.

Echter: wanneer een aanloopcondensator als behuizing een metalen beker bevat, zal die buitenkant om veiligheidsredenen in contact gebracht moeten worden met de buitenkant van de machine (aarde).

Bij een exemplaar met een draadeind aan het uiteinde voor de bevestiging wordt die verbinding tot stand gebracht via de montage. Bij een exemplaar dat via een beugel gemonteerd wordt, kan het zijn, dat er een extra draad voor aansluiting op aarde aanwezif is.

Die aarding is echhter niet essenrtieel voor de juiste werking, en zal dan ook ontbreken bij een condensator met kunststof behuizing.

Niet voor niets dat ik zei: ga met de oude condensator naar een witgoed-onderdelenzaak. Maar goed, misschien zit je wel ergens in de rimboe?

Alleen voor een ontstoorcondensator heeft de aarde echt nodig voor correcte werking, maar die is nooit 16 µF, eerder 0,1 µF in waarde.

Ik hoop dat ik het zo voldoende duidelijk heb gemaakt, meer zou ik niet weten.

PS een condensator voor een staafmixer is niet te vergelijken met die voor een wasmachinemotor, omdat de werking van de staafmixermotor anders is, en er geheel andere vermogens aan te pas komen. Daarbij is die betreffende condensator waarschijnlijk inderdaad een ontstoorcondensator.

Je gaat toch ook niet vragen waarom de knijprem van een fiets niet in een auto gebruikt kan worden?
 

AlbertR

  • #18
Uiteraard is de staafmixer motor niet te vergelijken met die van een wasmachine.
Ik doelde ook meer op het feit dat een condensator niet weet welke motor er gebruik van em maakt. Dit omdat er zo expliciet gezegd werd dat aanloopcondensatoren met aarde niet voor een wasmachine zijn.

Ik begrijp dat er geen aanloop condensatoren met aarde voor gebruikt worden, maar wil dat ook zeggen dat ze niet werken? Dit vraag ik allemaal alleen maar uit interesse. Ik woon niet in de rimboe, ik haal de huidige condensator er uit en ga ermee naar de winkel, dat is verder natuurlijk geen enkel probleem.

Ik ben echter zeer nieuwsgierig van aard en wil altijd alles weten ;)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Dat is op zich natuurlijk heel mooi, maar daarvoor zitten we hier niet.

Als ik je vertel dat ik als vrijwilliger vele uren per dag besteed aan het site-admin, moderator en beantwoordingswerk van Klusidee, en dat mensen zoals Co de Witgoedman in hun koffiepauze naast hun reparatiewerk langs de weg nog even snel zo veel mogelijk vragen beantwoorden, dan begrijp je hopelijk, dat we er niet op zitten te wachten om een totale uitleg te geven over de principes van welke motor in welk apparaat dan ook!

Ik vind dan ook dat ik voldoende uitleg heb gegeven.

Verder moet je zelf op zoek gaan naar andere, elektrotheorie uitleggende sites.
:wink:
 

AlbertR

  • #20
Heb ik alle begrip voor!
Mijn excuses.

In ieder geval bedankt voor alle hulp

Albert
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu