Miele W110 slaat centrifugeren over

M!ch!3l

  • #1
Mijn Miele W110 Novotronic bovenlader (>15 jaar) wast gewoon maar slaat het centrifugeren over. Bij spoelen/spoelstop springt het programma direct door naar einde. Daarna op centrifugeren zetten werkt wel gewoon. Het lijkt erop dat het programma een fout commando krijgt van een sensor.
Ik heb al veel dingen schoongemaakt: Pomp zelf, ontluchtingslang van de pomp links voor; afvoer met grote plastic uitvoer links achter, druksensor toevoer (duits: luftfalle). Wist trouwens niet dat in de afvoer en luchtslang zoveel troep kon zitten :-). Zelfs na reinigings programma's tegen wasluis.
Alle elektronica ook losgehad dus stuurprint en processorprint. Graag advies want ondertussen ben ik bijna aan de machiine gehecht. Eerder al de darlington (stuur transistor) van het warmte-element gemaakt en de lekkende pomp voorzien van een nieuwe pakking (simmering).
Alvast bedankt, Michiel
 

M!ch!3l

  • #2
Bedankt voor al jullie hulp ;-)
Maar ik heb uiteraard verder gezocht.
Op dit forum kun je het een en ander vinden als je zoekt op "miele elco vervangen". Of gebruik een zoekmachine.
Als het lukt laat ik het weten. Voor alle 68 die dit onderwerp bekeken hebben.
Groeten, Michiel
 

M!ch!3l

  • #3
Helaas.
Drie elco's vervangen op de IO print (niet de processor print) nl een van 1000 uF en twee van 47 uF. Dit heeft niet geholpen. Iemand nog suggesties?
Groeten, Michiel
 

M!ch!3l

  • #4
Nogmeer nagelopen:
* deur/klep schakelaar (bovenlader)
* binnenklep schakelaar
* Koolborstels
Gewoon allemaal microschakelaars en geen elco's of iets dergelijks.
Oftewel geen resultaat.
Groeten, Michiel
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #5
Probeer schakelaar toeren regeling eens te verzetten
 

M!ch!3l

  • #6
Bedankt voor je reactie!
Maar die heb ik geprobeerd.
Gaat harder en zachter als je van 900 naar 1200 gaat.
Lijkt wat mij betreft goed.
De vraag is nu wat controleert de machine als die van spoelen naar centrifugeren gaat. Als het een draadbreuk is dan valt er tenminste gericht te zoeken. Al heb ik wel alle kabels losgehad denk ik.
Groeten, Michiel
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #7
Zou het inderdaad dan ook niet meer weten draadbreuk is mogelijk gezien de leeftijd kan het zijn dat de schokbrekers opzijn of al vervangen zijn indien dit het geval is heb je kans dat de draaden losschuden enigste manier is draad voor draad meten van module naar motor
 

M!ch!3l

  • #8
Het wordt mooier.
Als ik met voorwas was (doe ik normaal nooit) komt de machine geheel niet aan wassen toe. Na het vullen met water gaat hij gelijk afpompen. De trommel draait niet eens en verwarmen lijkt ie ook niet te doen.
En om nu de schuld te geven aan en de draaiknop voor voor centrifugeren en aan de drukknoppen lijkt me wat overdreven.
Betreft de schokbrekers: het lijkt mij onwaarschijnlijk omdat de machine niet slaat en de trommel wel bibbert maar niet veel uitslag heeft. Toch bedankt voor de tip van of uit Geldrop.
Betreft het nameten: dan wordt het bijna interessant om de arduino in te zetten :-)
Groeten, Michiel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Hoe lang zijn de koolborstels ?
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #10
Of zijn de uiteinde van de koolborstels dof of glimmen ze?
 

M!ch!3l

  • #11
Bedankt voor de suggesties.
De koolborstels zijn zeker 2 cm. En glimmen.
Als ze tegenover elkaar zouden staan raken ze elkaar.
Oftewel voorbij het middden van het spoeltje tegenover de magneet op de as (wordt geloof ik tacho opnemer genoemd).
Nog iemand suggesties waardoor de voorwas niet werkt? Ik bedoel wat ik hierboven schreef over het direct naar pompen en einde programma gaan direct na het vullen? Kan tenslotte dezelfde oorzaak zijn :-)
Groeten, Michiel
 

M!ch!3l

  • #12
Nu is wel duidelijk dat het niet alleen het overslaan van het centrifuren is.
Ook bij extra water of kort of behoedzaam doet de wasmachine raar. Eerst verdacht ik de knoppen. Deze lopen direct naar de processorprint. Maar gekeken en gemeten en het blijkt dat alle knoppen (behalve de aan uit en het deksel) 5 volt krijgen en dat die 5 volt wordt gemeten op de processorprint. Wel via een 2.7 kOhm weerstand (in een blokje met a272 erop). Ook zitten op uC PCB een aantal darlington schakelaars in de ULN2003 blokjes.
Deze sturen de LEDs aan of iets anders wat een hogere spanning nodig heeft. Verder nog de niveau schakelaar bekeken maar die lijkt ook te werken. Al is het enigzins gissen naar het schakelschema. IPV drie contacten zijn het vier draden. Een ervan (meest links) is 24 volt. Die ernaast bij het vullen 5.5 volt en de andere twee zijn nul. Volgens mij is de 24 volt in serie met de spoel van het verwarmingsrelais.
Wat mij betreft is het de uC print niet. Iemand nog schemas van de printen want zonder is het best lastig.

Groeten, Michiel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Er is (helaas) geen enkele witgoedfabrikant die de schema's van de besturingen / printplaten publiceert. Ook niet voor beroepsreparateurs / fabrieksmonteurs.

Indien je de schakeling wilt doorgronden is de enige methode: uittekenen aan de hand van de printplaat. En dat is bepaald geen eenvoudige klus, vooral omdat er meestal een fabriekseigen (of speciaal voor de fabriek geconfigureerde) microprocessor in zit, waarvan je dus ook niet aan gegevens kunt komen... :(

Zit er in de voeding misschien zo'n serie-condensator? Zoja dan zou dat een mogelijke oorzaak kunnen zijn, te lage waarde. Dan gaat zo'n besturing de meest gekke dingen doen.
 

M!ch!3l

  • #14
Bedankt voor de tip Kees.

Op zich ben ik wel een heel eind met de schemas's. Ook over de micro heb ik wel een idee. Kan hem wel posten maar dat moet dan even van thuis.
Maar welke condensator bedoel je?
De drie blauwe elco's op de IO print (die met een trafo) heb ik vervangen (zie boven). Nu zit er ook een ontstoor/fase compensatie condensator bij de 240 ingang. En er zit nog een filter ingegoten in een ronde zwarte behuizing in. Lijkt mij dat dit geen probleem zou moeten opleveren.
Ook op de processorprint zit een bruine buffer condensator. Daar lijkt echter de spanning OK. Kan natuurlijk een dipje op staan. Ervaring hiermee?

Groeten, Michiel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Er zit vaak, afhankelijk van het gebruikte systeem, een seriecondensator om de laagspanning te creëren. Die seriecondensatoren hebben nog wel eens de gewoonte om (ineens) af te takelen en dan een te lage capaciteit te hebben. En dan stort de laagspanning in elkaar zodra er wat meer stroom getrokken wordt, bijv. wanneer een relais aantrekt.

De tegenhanger van zo'n voedingsschakeling is een geschakelde voeding, daarbij wordt niet zo'n condensator gebruikt. Welk principe op jouw printplaat zit weet ik niet, maar kun je zelf vrij makkelijk zien: gaat die condenstor die jij ontstoor/fase compensatie noemt inderdaad van fase naar nul dan is het een ontstoorfunctie. Maar zit ie in serie en komt er daarna een gelijkrichterdiode, dan zou het best eens zo'n voedingscondensator kunnen zijn.

Je kunt ook even een paar foto's plaatsen van het betreffende gedeelte van de printplaat, dan wel van allebei de kanten. Dan kan ik meekijken. :wink:
 

M!ch!3l

  • #16
Bedankt Kees,

De machine heeft geen schakelende voeding (17 jaar oud). De processorprint (epdw 120) krijgt de voedingsspanning van de EL110, de IO print. Die voedingsspanning van 5 volt wordt nog extra gefilterd op de processorprint vanwege de lange draden. Deze 5 volt komt dus van de el110 en is inderdaad gewoon met een trafo, een bruggelijkrichter en een elco voor de afvlakking. Wel kan de SMD condensator op die processorprint (edpw 120) ook stuk zijn en daardoor een dipje in de spanning geven. Had ik niet echt aan gedacht maar is goed mogelijk dus bedankt voor de tip.
Ik zal fotoś uploaden maar die moet ik eerst even bewerken. En dat wordt morgenavond of van het weekend.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Indien het een 'gewone' voeding is met trafo, bruggelijkrichter etc, kan ich daar vanaf een foto ook niet veel over zeggen. Zoiets beschouw ik als een ouderwetse degelijke voeding.

Het ging vooral om een eventuele voedingscondensator, maar dat is dus hier niet het geval.

Elco's vormen een wezenlijk probleem in heel veel electronica. Mijn monitor heb ik ook weer aan de praat gekregen door vrijwel alle elco's te vervangen.

Ik denk dat je er toch een beetje alleen voor staat nu, want op afstand helpen repararen van processorprints is niet echt mijn sterke kant. :wink:
 

M!ch!3l

  • #18
Opgelost :D
Voor alle ruim 1000 lezers de truuk zat waarschijnlijk in de elco (bruin, rechthoekig) op de processorprint. Uiteindelijk heb ik vandaag alle pootjes van de processor doorgesoldeerd en een elco parallel geplaatst aan de bestaande SMD elco. Waarschijnlijk heeft dit laatste het probleem opgelost. Al kan het ook het doorsolderen van de pootjes zijn geweest. Wel genoeg flux gebruiken daarbij, anders zitten ze allemaal aan elkaar.

Groeten, Michiel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Wat het ook (exact) was, je hebt het gefikst en dat spaart een hoop geld! :prima:

Bedankt voor de terugmelding.
 

M!ch!3l

  • #20
Helaas,

Het was toch niet de uiteindelijke oplossing. Het leek opgelost maar na een aantal keer toch weer geen centrifuge gang aan het eind van het programma. Verder ge-experimenteerd met knopjes en bekabeling loshalen en toen bleek dat als in voorwas gebruikte (witte knop) dat dan de machine altijd na het vullen gelijk gaat afpompen. Circuit bekeken op de processorprint (EDPW 120) en gezien dat deze ingangen (vrijwel) direct naar de processor gaan. Dus niet naar de IO print EL 110. Andere geplaatst (2e hands; internet) maar alles blijft hetzelfde. De vraag is nu waarom (welke input, terugkoppeling) maakt dat er niet gecentrifugeerd wordt en waarom met voorwas de machine niet wast.

Groeten, Michiel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu