Meubelmaken: 'schuine' verbinding maken

Ericjan

  • #1
Pardon voor de wat kryptische omschrijving, ik weet niet zo goed hoe ik dit moet noemen.

Ik ben een kast van 18mm MDF aan het maken waar een schuine bovenkant aan zit. De wanden zijn dus zeg maar ongelijk. De bovenkant hiervan heb ik al in de juiste hoek gezaagd, maar ik twijfel nu over hoe ik het 'dak' vastmaak om de wanden.

Is hiervoor een 'beste manier'? Ik ben normaal geen voorstaander van in de kopse kant schroeven, vandaar de vraag. De haakse verbindingen heb ik met zgn 'pocketholes' vastgezet. Bij een schuine verbinding werkt dit alleen niet.

Alle suggesties zijn welkom, ik leer graag van alle kennis hier op het forum! Alvast bedankt!!
 

Nicklatu

  • #2
Ik zou dek en zijde in de grade zagen wat het uit eindelijk moet worden verlijmen.

MDF kops is goed te verlijmen. De manier hoe je verstek of vals verstek verlijm wordt op "youtube" in het nederlands uit gelegd en ik doe het al jaren op de zelfde manier.

https://www.youtube.com/watch?v=YtkwpiOOAv0

Beste meneer in het filmpje laat zien dat je over het gehele lengte van de zaagsnede/hoek tape plak. Ik doe het om de 20cm, waardoor ik de overtollige lijm kan verwijderen. Lijm onder de tape verwijder ik achteraf met een scherp bijtel. Resterende uitgeharde lijm schuur ik weg over de gehele lengte. Doe het gelijkmatig want je schuurd gauw een del in je mdf.

Overtollige lijm met lauw water verwijderen voordat het uitgehard is. Niet te veel water want MDF is echt water gevoelig.

Probeer het eerst droog!!!

Heel veel succes

Gr Nick
 

Ericjan

  • #3
Ha, ha, timmerman Koos. Dank je wel! Leuk, ik ben ook liefhebber. Aan lijmen had ik eigenlijk nog geeneens gedacht. Mocht je nog een goede, demontabele oplossing hebben hoor ik die ook graag!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
MDF meubel en demontabel :denk:

Kan je een schets plaatsen van het meubel? Dan is het beter adviseren.

Ik verwacht dat een pockethole ook wel schuin kan. Maar heb er zelf nog geen ervaring mee.
 

Nicklatu

  • #5
Voor een demontable verbinding zou ik minifix gebruiken. Je hebt verschillende soorten minifix. Ik heb even voor je op gezocht.







Bij het voorbereiden van minifix verbinding raad ik aan om eerst de gaten (recht tegenover elkaar) te boren met behulp van een mal en vervolgens je verstek/vals verstek aan te zagen.

Groetjes Nick
 

Ericjan

  • #6
Gaaf, op z'n Ikea's! Nooit geweten hoe dat in het echt heet. Dank je wel!
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu