Meterkast verplaatsen jaren 30 woning

Cvanschie

  • #1
Hallo allemaal, ik hoop dat iemand mij kan helpen met het volgende.

Ik verbouw momenteel een jaren 30 woning en wil graag de bestaande meterkast verplaatsen van direct rechts naast de voordeur (voor een raam!) naar een plek tegen de wand onder de trap in een (afsluitbare) trapkast. In deze kast was al de gasmeter al gesitueerd.

Wij realiseren ons dat dit werk is voor de netbeheerder, dus er is een tijd geleden door onze installateur via aansluitingen.nl een aanvraag gedaan.

Ik heb alle richtlijnen gelezen en realiseer mij dat de nieuwe aansluiting maximaal 3 meter van de voordeur verwijderd mag zijn. Nu is het zo dat als ik de meterkast boven de gasmeter zou plaatsen ik deze 3 meter overschreid maar er is meer dan voldoende ruimte om de stoppenkast rechts van de gasmeter te plaatsen, dus richting de voordeur en dan valt hij wel binnen de 3 meter.

De trapkast is ook prima met een deur af te sluiten en de ventilatie is ook nog prima te reguleren ; ik sta open voor allerlei wijzigingen aan de trapkast om aan de netbeheerder tegemoet te komen.

Nu dreigt er een conflict met de netbeheerder want zij voeren, steeds wisselende, argumenten aan dat ik de nieuwe stoppenkast hier niet mag plaatsen.

- Er is al gesproken over de 3 meter (die ik dus kan weerleggen)
- ik mag de meter 'sowieso' niet in een trapkast plaatsen, want die kast gaat ook voor andere doeleinde gebruikt worden en dat mag niet (hoe zij in de toekomst kunnen kijken is mij een raadsel want ik ben prima bereid de trapkast nergens anders voor te gebruiken)
- volgens 'richtlijnen van de brandweer' mag de meterkast niet onder de trap worden geplaatst (weet iemand hier iets van? ik kan er niks van terug vinden)

Verder is er ook nog het volgende ;

er is na de aanvraag via aansluitingen.nl, met situatie tekeningen en beschrijvingen, een opdrachtbevestiging gekomen van de netbeheerder en deze is uitgezet bij een groot bedrijf die de verplaatsing zou gaan uitvoeren. Ondanks verhaalde verzoeken van ons om iemand langs te sturen is ons verzekerd dat het zo voldoende zou zijn.

Op basis van deze opdrachtbevestiging zijn alle leidingen al gelegd naar de trapkast. Nu is er dus achteraf TOCH iemand (onaangekondigd) langs gekomen en die persoon heeft besloten dat de meterkast niet geplaatst mag worden, met alle gevolgen van dien.

Sorry voor het relaas, maar ik heb eigenlijk 2 hoofdvragen:

- snijden de argumenten van de netbeheerder hout ?
- hoeveel zou een eerdere bevestiging van de netbeheerder van de opdracht juridisch waard zijn?

Bij voorbaat bedankt voor jullie aandacht en antwoorden.
 

Xr8

  • #2
Er zijn vele situaties in Nederland waarbij groepenkast en gasmeter onder de trap zitten.

Echter ga je dit soort wijzigingen aanbrengen dan loop je de kans dat je met de meterkast aan de nu geldende regelgeving ervan moet voldoen. Denk dat daar ergens het probleem ligt. Wel lastig dat er eerst een soort fiat is gegeven.

Nutsbedrijven kunnen een lastige partij zijn. Ze zullen verwijzen naar de regelgeving en daar kun je het mee doen. Ben ik bang voor.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ga je never nooit niet winnen, meterkast is nieuwe aanleg moet dus voldoen aan huidige normen.

Het gaat niet direct om de afstand van de meter tot de voordeur maar vooral om de toegang tot die ruimte en de bereikbaarheid in geval van calamiteiten.

Een trapkast is een te grote ruimte om logisch gezien niet als opslag gebruikt te worden, dat u dat belooft zegt niets over de toekomst en ik ben nog nooit in een trapkast geweest waarin alleen een E-meter stond, mag al blij zijn als je er normaal bij kan.

Richtlijn Brandweer ken ik helaas niet maar die kan je opvragen bij de brandweer, ik vind het echter wel een logische regel, gaat het fout onder zo'n kast ben je direct ook je vluchtweg kwijt.

Normaal krijg je na aanvraag van de wijziging een offerte, daar staan vast een aantal kleine lettertjes en een aantal nog kleinere lettertjes in.
Iig staat er vaak in "mits de dienstleiding voldoende dik is anders zal deze verzwaring ook door aanvrager moeten worden betaald."
Er zal ook wel iets staan over plaatselijk geldende regels,conform bouwbesluit enz.

Ik ben bang dat je aan het kortste stukje kabel trekt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu