Is mijn meterkast al geschikt voor 3 fasen?

VinnieTerranova

  • #1
Momenteel heb ik een 1fase aansluiting van 35A.

Deze wil ik nu upgraden naar 3x25A. Dit omdat er een 3fase inductie komt, er een extra wasmachine/droger bij komt, een oven en aparte magnetron en ik graag sneller wil laden met mijn laadpaal thuis.

ik heb enkele jaren geleden de meterkast (laten) vernieuwen en daarbij aangegeven dat ik binnen x jaren ga upgraden naar 3fasen. En dat daar dus al zoveel mogelijk rekening mee gehouden wordt.

De kabel die binnenkomt is ook al meerdere fasen. Dat weet ik omdat bij het vernieuwen van de kwh-meter er toen ook aan de opwaardering van het net is gewerkt.
Nu twijfel ik of m.n. mijn hoofdschakelaar geschikt is voor 3fasen. Is wel een 4-polige schakelaar, maar wel eentje met een draaiknop. Dat ziet er altijd wat ouderwets uit. Is overigens 40A.

ieman tips over wat ik nog zou moeten veranderen voordat ik de aansluiting laat verzwaren of kan de netbeheerder dit uitvoeren in de huidige configuratie?

9279788A-4717-4594-B7A8-91A94CD7D86F.jpeg
F63540F6-CA18-479C-B478-0F5A183E73AE.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Jouw netaansluiting is 1 fase maar de groepenkast is inderdaad al ingericht voor 3 fasen.

Om daadwerkelijk 3 fasen te krijgen moet je dit aanvragen bij de netbeheerder. Let wel, dit is niet gratis.
 
  • Like
Waarderingen: VinnieTerranova

VinnieTerranova

  • #3
Bedankt voor de reactie. Was mijn idee ook. Dat er kosten zijn is mij bekend. In mijn geval iets over de 200 euro.
Ging mij er meer om of de hoofdschakelaar nu geschikt is, maar dat is dus wel het geval?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ja. Aardlekschakelaars zijn ook al 4polig uitgevoerd.
 

liviu2004

  • #5
Je heb een betje kabel management nodig.:shock:
 

VinnieTerranova

  • #6
Haha. Klopt. Maar bedankt voor de tip!
 

VinnieTerranova

  • #7
De verzwaring is ingepland en ik ben aan het plannen hoe ik de meterkast ga herindelen om alles een plek te geven. Even los van het kabelmanagement (lastig, met zoveel stekkerapparaten in de meterkast), is dit hoe ik het voor me zie. Conform de NEN1010/2015 vervang ik de 4-polige aardlekschakelaars door 2-polige varianten. Ideaal, want scheelt ook weer ruimte. Ik plaats een aparte 4-polige aardlekautomaat voor de 3-fase inductieplaat die ik ga installeren. De rest van de groepen ga ik deels herindelen. E.e.a. conform onderstaand:

Mijn vraag is of iemand hier eens een kritische blik op kan werpen en eventueel tips/aanbevelingen wil geven? Heb ik dit zo goed uitgedacht?

indeling nieuw.jpg


In deze configuratie houd ik 3 slots over. Jammer wel, aangezien ik in de nabije toekomst ook zonnepanelen ga plaatsen. Volgens mij heb ik daar ook een 4-polige automaat voor nodig, dus daar zoek ik nog een oplossing voor. Is voor nu. niet aan de orde.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het hangt af van het vermogen van je panelen. Bij mijn 5040 Wp en (enkelfase) omvormer van 4 kW zit er gewoon een 20A installatieautomaat met ingebouwde aardlek - en die is slechts 1 module breed.

Verder kun je de wasmachines en drogers prima op 1 groep aansluiten als je een warmtepompdroger hebt. Zoniet, dan loont het al snel om die oude condensdroger alsnog de deur uit te doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Hier 4950 Wp, en een 3-fasen omvormer + aardlekautomaat (300 mA). 4 modules breed.
Maar ik heb wel een dubbele groepenkast ivm 16 groepen, waarvan ook nog eens 1 krachtstroom.
 

VinnieTerranova

  • #10
9kW aan wasapparatuur (gelijktijdig) lijkt mij toch niet heel wenselijk op 1 groep? Of dan moet ik daar al een 40A installatieautomaat voor plaatsen, nog los van het feit dat die groepen nog ergens samengebracht en doorgeschakeld moeten worden voor ze op de groep aangesloten kunnen worden?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #11
Misschien had ik wat duidelijker moeten zijn. Ik bedoelde uiteraard één groep voor wasmachine+droger 1, en een andere groep voor wasmachine+droger 2. Een warmtepompdroger gebruikt zo rond de 800-1000 watt, dus dan kom je op ruwweg 3 kW per wasgroep uit. Met condensdrogers is dit niet te doen.

Als je bij beide wasstations al twee kale groepen hebt liggen, maakt het niet zoveel uit. Mocht je die nog moeten trekken, dan scheelt het weer de nodige bekabeling.
 
  • Like
Waarderingen: VinnieTerranova

VinnieTerranova

  • #12
Ah, duidelijk. Voor wasmachine 2 en wasdroger 2 moet ik dat idd nog trekken en dat is een warmtepompdroger. Prima aandachtspunt, scheelt weer een groep en hou ik 4 slots over.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Het is geen verplichting meer, maar volgens mij geldt nu als advies om ieder apparaat met een vaste opstelling en een aansluitwaarde > 2kW een eigen eindgroep te geven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Als je panelen gaat plaatsen komen er 2 automaten bij, 1 beveiligen voor de panelen en 1 ter beveiliging van de groepenkast tegen de somstroom van het net en de panelen.
 
  • Like
Waarderingen: VinnieTerranova

VinnieTerranova

  • #15
2 automaten van 4 polen bedoel je dan of..?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Dat hang van de panelen af, zijn die 3 fasen dan krijg je 2 4 prologen.
Is de omvormer 1 fase dan 1 4polig en 1 2polig.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #17
Dat is niet mijn ervaring; bij mijn 1-fase omvormer is gewoon een enkele tweepolige automaat geplaatst (helemaal rechts) en verder niets. Maar misschien hangt dat nog of van het vermogen.

meterkast.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
ik doe even een aanname, je hoofdaansluiting is 25A je panelen leveren 16 A dan moeten de aardleks en verdeelstrips geschikt zijn voor 25+16 dus 42A, je aardleks zijn maar 40A dus je kan deze overbelasten en dus moet je een 40 A automaat plaatsen voor de aardlekschakelaars van iig de fase waarop jij teruglevert
Is je hoofdaansluiting 40A/35A dan is het 56/51A waar de aaardleks en railen op moeten zijn geselecteerd.

Tevens is de aardlekautomaat die je gebruikt voor de zonnepanelen niet toegestaan in woningen omdat deze spanningsafhankelijk is.
En dan hebben we het nog niet over de reputatie van het gebruikte merk.
 
  • Like
Waarderingen: Impie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Dat is hoe het hoort maar helaas niet hoe het normaliter gebeurt...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Ja en?
Ik vertel niet hoe het gebeurt ik vertel hier hoe het MOET en waarom.
Die solar cowboys prutsen vaak zo aan dat het ronduit gevaarlijk is maar ja niemand die het controleerd het werkt toch?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu