Metalstud vs hout: advies gevraagd

Bouwnieuw

 • #1
Beste klusexperts,

Op zolder wil ik een extra kamer realiseren door de ruimte op te delen met een scheidingswand. De zolder is vrij spits: 3,90m breed en 3,00m nokhoogte. Ik heb de meerwerklijst van de aannemer van 2jr terug nog eens geraadpleegd en de deur naar deze kamer zal schuin geplaatst moeten worden (a.g.v. de schuine kap). Zie tekening.
Zolder.PNG


De maatvoering van wanden A en B zijn wel ongeveer kloppend. De aannemer ging uit van een deur van 95x231, ik zet er een kleinere in van 83x201. Hierdoor kan ik de deur op de tekening iets verder naar 'onder' draaien en zal wand C wat meer naar onder komen en kleiner worden. Deze maatvoering zie ik t.z.t. wel in het werk.

Ik ben geen timmerman maar red me aardig met houtbouw, dus aanvankelijk wilde ik een houten frame bouwen, isoleren en met gips bekleden. Nu ik me inlees concludeer ik dat dit met metal stud volgens mij simpeler te realiseren is dan met hout. Lichter, rechter, eenvoudiger. Ik heb dit nog niet eerder gedaan, en een kennis raadde dit dan ook af: het zou i.v.m. de hoogte wel een zwabberwand kunnen worden. Ik betwijfel dat eigenlijk, want:
- Wand A is vrij kort (2m) en begint op knieschothoogte. Deze wordt weliswaar 3m hoog, maar zit vast tegen de schuine kap en wordt in de nok tegen de (horizontale) aftimmering geschroefd.
- Wand B staat haaks op A, waardoor deze wand A ook weer versterkt tegen zwabberen. B wordt idem over de hele lengte tegen de nok geschroefd.

De hoek naar de deur (ca 45 gr.) en naar wand C is wel iets meer uitdagend, dit geeft wat rare hoeken waar het kozijn (Svedex stalen kozijn) in moet komen. De open ruimte in de hoek tussen de staanders kan ik met een in verstek te zagen CLS volgens mij prima opvullen en versterken. Evt. kan ik de staanders rondom de kozijnsparing ook verstevigen met hout als dat nodig blijkt.

Wat raden jullie mij aan?
Hoe schatten jullie de stevigheid in (enkele beplating?)
Hoe haalbaar is de schuine plaatsing van de deur met metal stud?

Alvast dank!
 

Bouwnieuw

 • #2
Iemand die mijn vraag wil beantwoorden? :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #3
Ik ken een project waar een metal stutwand in komt van een meter of 8 hoog. Die 3m van jou kan gewoon met de normale profielen.

Controleer wel eerst of de zolder wel geschikt is te gaan gebruiken als kamer. Vanuit de bouw wordt hier vaak op bezuinigd. Ventilatie, daglicht, enz.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Bij mijn vorige werkgever, hebben wij in het magazijn metalstud wanden geplaatst van 12 meter hoog.
Dat zijn dan wel speciale dikkere profielen maar 3 meter kun je inderdaad met gewone profielen maken.
Neem wel profielen van 7 cm die zijn wat steviger als 5 cm
 

Bouwnieuw

 • #5
Bedankt! Dan ga ik voor metal stud. Ik was idd van plan om met 75-profielen te werken (komt beter uit met m'n deurkozijn), maar voor de sterkte dus ook beter.
Goed punt van ventilatie. Onze zolder was onafgewerkt (en dus "luchtdicht" opgeleverd). Daar zit inmiddels al een dakraam in en in de nieuwe ruimte komt nog een dakkapel met ventilatieroosters, dus dat moet goed komen :)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #6
Als je de platen er tegenaan schroeft, zorg dan dat de naden een halve plaat verspringen aan beide kanten van de muur.
 

ABCDE

 • #7
Alleen een ventilatierooster doet niet zo veel. Kijk even goed naar plaatsing van een extra ventiel. Welk ventilatietype heb je? C? D?

Vergeet de stopcontacten in de extra wand niet.

3,9m breed (tussen de knieschotten of waar het dak de vloer kruist?) en 3m hoog is trouwens helemaal niet spits. Dat is maar een dakhoek van 40 graden ofzo.
 

Bouwnieuw

 • #8
Peter,
Betekent dat ook dat ik dus om de 30cm staanders moet plaatsen ipv 60cm? Anders kan ik (met gipsplaten van 60cm) aan 1 kant van de muur nergens in schroeven aan de zijkanten van de gipsplaten?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

 • #9
Je moet sowieso staanders halverwege hebben.
 

Bouwnieuw

 • #10
Type C ventilatie hebben wij. Het is 3,9m tussen knieschotten, die een kleine meter hoog zijn.
Wellicht is spits niet helemaal goed verwoord, maar ik was mijn vorige nieuwbouwwoning gewend: een tussenwoning met zoldermaat 5,5x 10m, wat aanvoelde als een grote open ruimte
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

 • #11
Lege post?
 

Bouwnieuw

 • #12
ABCDE schreef:
Je moet sowieso staanders halverwege hebben.
Dank je! Ik lees veelal om de 60cm omdat dat de gangbare breedte van isolatie en gipsplaat is. Dus isolatie even halveren en op 30cm snijden als ik het zo lees?
 

ABCDE

 • #13
Oh wacht, ik zit wat te dutten...

Je kunt in een wand ook tussen de staanders horizontale latten aanbrengen ter versteviging. Geen idee hoe dat bij metalstud gaat.

Qua gipsplaten; je hebt ook platen van 1,2m breed. Dan kun je verspringen zoals @Peter voorstelt zonder staanders om de 300mm.
 

Woens

 • #14
Staanders om de 60cm is normaal gezien genoeg, als er tegels op komen is het wel nodig om de 30cm een staander te plaatsen.
Wat je wand extra verstevigd is een dubbele laag platen, eerste laag platen horizontaal en 2e laag vertikaal (of andersom, wat beste uitkomt op je wand ivm, afmetingen).
Tip voor metalstud; zorg voor een schroefmachine die voldoende/véél toeren maakt
 

Bouwnieuw

 • #15
Gipsplaten van 120cm krijg ik niet boven vrees ik. Heb een rare draai te gaan in de trap, dat was met de douchewand ook al ‘spannend’ of t ging passen.
Ik kies voor dubbele beplating, das een makkelijke oplossing.
Dank allen voor de informatie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu