Meranti kozijn vastzetten

Pdorn

  • #1
Goedemorgen!

Om te beginnen: ik ben geen expert, dus als ik iets verkeerd zeg, laat het dan vooral weten!

Ik heb een hokje gebouwd met SLS balken van 45x95. Hier heb ik een opening in gemaakt voor een dubbele deur en dubbel raam.

Uitgevoerd met behulp van informatie op internet. Een foto van de deuropening. Voor het raam exact hetzelfde gemaakt.
Of de naamgeving klopt weet ik niet, maar de hoofdstijl loopt door van boven tot onder. Onder de latei heb ik een hulpstijl. Deze heb ik niet van boven/onder vastgezet maar enkel van de zijkant, zodat deze er nog uitgehaald kan worden indien nodig.

Screenshot 2020-06-12 at 10.29.43.png


Morgen haal ik de kozijnen op en wil ik deze graag gaan plaatsen. De opening in het frame heeft ongeveer 5mm speling rondom ten opzichte van de buitenwerkse maat van het kozijn.
Omdat aan de buitenkant rachels komen (22mm) met daarop douglas zweeds rabat (dikste punt 25mm) wil ik graag het kozijn 47 aan de buitenkant van mijn frame laten uitsteken, zodat het rabat niet uitsteekt ten opzichte van het kozijn. Uiteraard hou ik hier wel +- 10mm ruimte tussen voor de gevel om te kunnen werken.

Wat ik nu alleen nog niet weet is hoe ik het deur en raamkozijn nou goed vastzet in de opening. Om de speling van 5mm rondom op te vullen heb ik gelezen dat ik het beste compriband kan gebruiken. En dan 3/15? Als ik het goed heb begrepen, 15mm breed, en 3mm dik in gecomprimeerde toestand, en zal dan uitzetten tot 15a20mm. Kliopt dit?

En dan moeten de kozijnen nog vast natuurlijk. Ik lees veel opties, ook veel amerikaanse informatie waar ze de boel helemaal dicht plakken met folies en tapes.
Als ik de kozijnen wil vastschroeven, kan ik dit zichtbaar of onzichtbaar doen. En met onzichtbaar bedoel ik dan door de stijl heen, in het kozijn. Wat ik hier dan alleen 'lastig' vind, is of ik dan met 11 of 12cm lange schroeven door de hoofdstijl en de hulpstijl heen moet. Of haal ik de hulpstijl er uit, schroef ik deze strak tegen het kozijn aan, en plaats ik dan het kozijn? Maar dan plaats ik het compriband niet op het kozijn maar op de hulpstijl en dat voelt toch ook wel heel gek.

Wat ik ook heb gezien is dat ze het wel vanuit het kozijn vastschroeven, maar dan door de gaten van de scharnieren naar achter. De deuren zijn 211,5 hoog en heeft 4 scharnieren. Dat zou betekenen dat het kozijn dan links & rechts met ieders 4 schroeven vast komt te zitten. Is dit een goede optie?

Het oorspronkelijke plan was ook een raam er in te zetten die open kan, maar uiteindelijk worden het 2 dichte ramen. Met dat kozijn zit ik met dezelfde vraag qua montage. Hiervoor heb ik wel gelezen dat ze soms het kozijn in de glas-sponning vastschroeven, en dat dan later het raam wordt geplaatst. Is dit goed? Kan dit gewoon? En met hoeveel schroeven doe je dit dan?

En dan zit het vast, en heb ik een kier rond het kozijn opgevuld met compriband (hoe diep plaats je dit compriband op het kozijn?). Dan plaats ik het zweeds rabat, ook met een afstand van 10mm van het kozijn af. Dan kijk ik naar een grote kier om het kozijn heen. Ook hier kan ik weinig informatie over vinden. Hoe werk je dit normaal en mooi af? Of kan ik een rachel wel strak tegen het kozijn aanzetten. Dus dat de rachel dan de kier afdicht, maar het zweeds rabat wel op 10mm afstand van het kozijn zit.

Sorry voor de vele vragen en mogelijk verwarrende verhaal. Hopelijk is er iemand die mij kan helpen!
 

Pdorn

  • #2
De kozijnen opgehaald! Hopelijk dat er iemand nog een goede tip heeft!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat een lang verhaal voor een simpel probleem :mrgreen: Je schroeft het gewoon door het hout vast. Van welke kant af maakt niet uit. Uiteraard vulplaatjes ertussen.

Is het een aanbouw of een schuur? Bij een aanbouw adviseer ik aan de buitenkant luchtdicht af te plakken. Bij een schuur is afpurren of compriband voldoende.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Van buiten naar binnen scheelt plamuur werk. Afplakken liever aan de binnenkant. Voor de bouwfysica geldt nog altijd: Binnenzijde moet dichter zijn dan de buitenzijde.
 

Pdorn

  • #5
IJkenhout schreef:
Wat een lang verhaal voor een simpel probleem :mrgreen: Je schroeft het gewoon door het hout vast. Van welke kant af maakt niet uit. Uiteraard vulplaatjes ertussen.

Is het een aanbouw of een schuur? Bij een aanbouw adviseer ik aan de buitenkant luchtdicht af te plakken. Bij een schuur is afpurren of compriband voldoende.
Simpel als je er verstand van hebt ;-) Je hoort/leest altijd en overal: hardhout altijd voorboren, dus dat heeft me wat aan het twijfelen gebracht. En beter 2x controleren als 1x fout doen, toch? Gelukkig is dit Forum om te leren! :-)

Het gaat om een schuur. Ik heb momenteel compriband van 15mm breed en 3mm dik, wat uitzet tot 15mm. Gister heb ik het kozijn voor het eerst in de opening gezet en met vulplaatjes het kozijn voor de 'proef' even recht gezet. Ik heb me laten vertellen dat compriband nogal snel kan gaan uitzetten, dus ik dacht eerst maar even droog passen zodat ik straks weet welk blokje waar moet komen.

Omdat het kozijn aan de voorkant de dikte van de panlat + zweeds rabat uitsteekt (samen bijna 50mm) hou ik nog wel wat ruimte over voor het compriband. Maakt het ook uit of je deze op het kozijn plakt, of kan ik deze ook op het uiteinde van de opening plaatsen in het houtskelet?

Ik heb ook nog rollen DPC liggen van 20cm en 30cm breed. Ik hoor veel dat dit toegepast kan worden bij het monteren van kozijnen. Wat me alleen niet helemaal duidelijk is waar ik dit precies plaats en hoe. Ik heb het damp-open folie in de hoeken schuin ingesneden is momenteel naar binnen toe gebouwen, maar in de hoeken waar het is ingesneden zijn natuurlijk kwetsbare hoeken.

Wat ik ook nog heb gelezen en graag wil doen is een aluminium waterslag profiel halen (ik denk van 60mm breed) en deze aan de bovenkant en onderkant monteren. Wat ik hier alleen nog voor wil uitzoeken is hoe je de aansluiting/combinatie maakt met eventueel folie / dpc / waterslag.

Als het aan de voorkant is afgewerkt wil ik de rest van de kier van binnenuit vol zetten met pur, en daarna afkitten met een MS polymeer. Daarna komt de dagkant afwerking (zo heet dat toch?) er nog weer tegenaan (OSB 18mm) zodat het 'strak' is afwerkt en heb ik naar mijn idee een hele keurige aansluiting.

Alleen de buitenkant nog even uitzoeken dus, en ook daarvoor geld: tips zijn van harte welkom!

Screenshot 2020-06-18 at 08.33.03.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Pdorn schreef:
Simpel als je er verstand van hebt ;-) Je hoort/leest altijd en overal: hardhout altijd voorboren, dus dat heeft me wat aan het twijfelen gebracht. En beter 2x controleren als 1x fout doen, toch? Gelukkig is dit Forum om te leren! :-)
Inderdaad. Wat voor de een simpel is, wil de ander eerst even goed uitzoeken. Ik leer zelf ook nog steeds veel van de bouwvakkers, die gewoon aan de klus beginnen, zonder er lang over na te denken.

Bij de gevelbekleding let goed op de juiste montage. Op woodworking is in andere topics daar uitgebreid aandacht aan besteed. Op internet zijn ook pdf's te vinden met hoe het hoort. (google op montage gevelbekleding massief hout)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu