Mengkraan voor geiser

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik kom er maar niet uit hoe het nu zit met mengkranen en geisers. Meer speciaal over de thermostaatkraan lees ik lijnrecht tegenstrijdige berichten.

Het probleem is dit. We hebben een gewone mengkraan, maar al vele jaren sukkelen we met de temperatuur van het douchewater: als je teveel koud bijmengt gaat de geiser uit.

Vooral 's zomers is dat een probleem. Nu vond ik een artikeltje waarin een kennelijke vakman als oplossing geeft: thermostaatkraan kopen. Niet alleen omdat die automatisch mengt, maar ook omdat hij terugslagkleppen" heeft, die voorkomen dat het koude water het warme water "wegdrukt" zodat de geiser uit gaat.

Dat leek me wel wat, dus bij de gamma, in de aanbieding, een thermostaatkraan gekocht. Resultaat: hij werkt prima, doet precies wat ik hoopte. Maar hij maakt daarbij een doordringend, zenuwslopend, gepiep. Kraan teruggebracht: volgens gamma hoort dit niet en het kan niets te maken hebben met het feit dat hij op een geiser is aangesloten.
Gewoon een andere meenemen. Resultaat echter: een oorverdovend gesnerp; ditmaal begon ook de geiser, die 2 vertrekken verder hangt, mee te doen.

Volgens de handleiding van de kraan, en alles wat ik erover kan vindenop het internet, ligt dit eraan dat de "terugslagkleppen" vervuild zijn. Maar deze 2 kranen waren gloednieuw.
Gamma heeft de kraan teruggenomen, maar wil me niet verder helpen, want: "een thermostaatkraan is niet geschikt voor een geiser; dat werkt niet". Ze ondersteunen dat met verhalen over een tapdrempel, en "pendelen" - maar, zeg ik dan, daar gaat het helemaal niet om, want functioneren doet hij nou juist prima! Hij doet het alleen te luidruchtig!

Inmiddels lees ik dat er een verschil is tussen oudere geisers (van voor 1985) en moderne; en tussen oudere thermostaat kranen (geen jaartal) en nieuwere typen. En dat je moet opletten of de geiser en de kraan "bij elkaar passen". Ik wil daar best op letten - maar HOE dan? Bij geen enkele kraan of geiser lees ik informatie die me daarmee op weg helpt; sowieso niet aan de buitenkant, maar zelfs niet diep weggestopt in de handleiding.

Op de (schaarse) websites van kranenfanbrikanten schittert de op andere technische sites zo gebruikelijke "Technical Fact Sheet" door afwezigheid.
Het gaat me niet alleen om die "thermostaat"; ik wil gewoon mijn douchewater goed kunnen mengen; dan maar geen thermostaat. Maar een gewone mengkraan is, lees ik, "niet geschikt voor geisers"!

En inderdaad, hij doet het bepaald niet bevredigend - maar wát dan wél?
Is er iemand die hier het fijne van weet? Ik zou er dankbaar voor zijn, want de warme dagen komen er weer aan, en dat betekent voor ons douchen met water dat, met voortdurend draaien aan de knoppen, heen en weer pendelt tussen gloeiend en koud.
groet,
Hans
 
Met een gewone mengkraan moet u het warme en koude water goed kunnen mengen.
Zoals ik het lees is het probleem onvoldoende druk op de waterleiding in het algemeen of op de geiser in het bijzonder.

In de koudwater aanvoer van de geiser zit een zeefje, dit kan verstopt zijn, ook bij sommige watermeters zit een zeefje dit kan ook de oorzaak zijn.
 
Hoi Mabelis,

Wat heeft u voor een type geiser, graag even vermelden merk en type.
En wat heeft u voor een douche handvat eventueel merk en type.

Aan de hand daarvan kunnen we misschien iets gaan zeggen wat aan de oplossing van uw probleem kan bijdragen.
Om zomaar te zeggen dat het niet kan is onzin, er zijn genoeg geisers met thermostaatkraan combinaties die goed werken.

Laat maar eens horen wat u zoal heeft.

Vr Gr
 
Aan Cvolieboy: De geiser is een keukengeiser: Vaillant, type MAG 135/71 TZ.
De leidingen naar de douche zijn 12 mm; afstand geiser-douche ca. 7 m.

Douchekoppen heb ik in soorten en maten. Alles waar "waterbesparend" op staat werkt sowieso niet; hoe meer waterdoorlaat hoe beter. Alleen dan spuit het natuurlijk niet meer en verdwijnt het lekkere "douchegevoel". Ik gebruik nu eentje met drie standen, waarvan er een alleen bij echt koud weer te gebruiken is.

Jan schrijft: het moet aan de waterdruk liggen. Ja, dat zou je zeggen - maar hoe zit dat dan dat het praktisch resultaat van de thermostaatkraan prima was?

Ik had eerst een andere geiser, een oude. De vakman zei: "membraan zal stuk zijn" en verving het. Resultaat: niks. Toen: "de geiser is te oud". Dus geiser laten vervangen door bovenbeschreven exemplaar. Resultaat: niks.

Toen (inmiddels de 3e vakman) was het: "Waterleiding is te dun bemeten voor 4 verdiepingen" (Die oude huizen, meneer... het is er niet op berekend dat iedereen maar doucht en baddert...."). Daar leek wat in te zitten; dus nieuwe wtareleiding vanaf de straat totaan de 3e verd., 1 inch helemaal voor ons alleen.

Resultaat: enige verbetering, maar toch nog schipperen. Ik wil dus nu proberen het naadje van de kous te achterhalen.
 
Hoi Mabelis,

Het probleem schuilt in de waterdruk en het gebruik van een thermostaatkraan combinatie douchehandvat.

De geiser levert weinig water ca. 2 l/min bij een minimale druk van ca 2 bar.
Aangezien u op een boven etage woont gaat de waterdruk naar beneden, iedere meter vanaf de grond 0,1 bar.

Boven, dus op uw woonverdieping zal er dus weinig waterdruk overblijven om de geiser goed in bedrijf te houden, of er nu wel of geen terugslagkleppen worden gebruikt maakt daarvoor niets uit.

De terugslagkleppen maken het drukverlies nog erger in plaats van beter.
Dit omdat die klep met veerdruk werkt kost dat extra druk, door de lage waterdruk gaan de terugslagkleppen dansen in de schotel en niet voldoende en constant open.
Dat maakt een gierend/fluitend geluid. Helaas is daar niets aan te doen.

U zal dus moeten zorgen dat de materialen bij elkaar passen, en het handvat wat u nu gebruikt met drie standen kan dus al niet.
U geeft al aan dat er een periode is dat 1 stand al niet gebruikt kan worden, dat komt dus door de tegendruk in dat douchehandvat.

U zal al ontdekt hebben dat de persoon die het heetst doucht geen problemen heeft, iemand met meer koud water erbij heeft het probleem.
Dat komt omdat de waterdruk van koud het altijd wint van warm, met of zonder terugslagklep.

Die lekkere douchestraal waar iedereen het altijd over heeft kan bij u dus niet, helaas hier zal u het mee moeten doen.

Vr Gr en sucses ermee
 
CVOlieboy: mijn dank voor uw reactie; ik herken daarin heel veel praktijkervaring. Maar er zitten dingen in uw beschrijving die niet kloppen met de feiten.

U schrijft: "Boven, dus op uw woonverdieping zal er dus weinig waterdruk overblijven om de geiser goed in bedrijf te houden, of er nu wel of geen terugslagkleppen worden gebruikt maakt daarvoor niets uit.
De terugslagkleppen maken het drukverlies nog erger in plaats van beter."

Maar dat is niet wat er gebeurt. De thermostaatkraan regelde prima en voor mij moeiteloos de temperatuur tussen 30 en 40 graden, met de geiser in vol bedrijf en en dus een flinke waterstraal. Met de gewone mengkraan was dit absoluut onmogelijk.

U schrijft: "U zal al ontdekt hebben dat de persoon die het heetst douched geen problemen heeft, iemand met meer koud water erbij heeft het probleem. Dat komt omdat de waterdruk van koud het altijd wint van warm, met of zonder terugslagklep. "

Ik heb uitvoerig beschreven dat, mét gebruik van de thermostaatkraan (mét terugslagkleppen) helemaal niemand problemen heeft met de temperatuur. En dat zónder die kraan, iedereen er problemen mee heeft.

"Die lekkere douchestraal waar iedereen het altijd over heeft kan bij u dus niet, helaas hier zal u het mee moeten doen. " schrijft u. Nou, dát is wel een vreemde conclusie. En waarom dan wel niet? Omdat ik op de derde verdieping woon? Zouden dan alle mensen in de wereld die op de derde verdieping of hoger wonen onder een koude douche moeten staan? Dat is toch wel héél erg in tegenspraak met de ondervinding.

Kortom, ondanks dat ik uw praktijkervaring erken, vind ik dit een erg onpraktische reactie. Immers het spreekt toch vanzelf dat je op de derde (of 100e!) verdieping onder een warme krachtige straal kunt douchen - mits de juiste voorzieningen zijn aangebracht.
Waar het dus alleen over gaat is: wat is de goedkoopste, meest eenvoudig toepasbare oplossing om voor mijn situatie een acfceptabel compromis te bereiken.

Laten we een gedachte-experiment doen.
Ik monteer bovenin mijn douche een vaatje.
Daarboven zet ik één kraan voor warm water vanaf de geiser. En één kraan voor koud water vanaf het net.
Onderin het vaatje zit een gat, met daaraan een slang met douchekop.
ik zet nu de warmwaterkraan volledig open.
Ook de koudwaterkraan zet ik gedeeltelijk open, tot het water in het vaatje een lekkere temperatuur heeft. Het bijmengen van koud water, op deze manier, heeft geen enkel effect op de aanvoer van warm water.

Onderuit het vaatje stroomt nu het door mij gewenste douchewater: optimaal gebruik makend van wat de geiser kan leveren, en probleemloos regelbaar van koud tot gloeiend.

Zo'n vaatje zou in de praktijk nogal onhandig zijn; dus ik zoek naar een oplossing die precies ditzelfde bereikt, maar dan met apparaatjes en buizen.
Kan dat? En zo ja hoe? En zo nee, waarom dan niet?
 
Ik vind de redenatie van Cvolieboy helemaal niet raar, een geiser heeft een minimumdruk nodig om goed te kunnen werken, door verschillende oorzaken kan de druk onder de membraan van de geiser te weinig te zijn.

Dit kan b.v. ontstaan door het gebruik van een spaardouchekop, de druk boven het membraan van de geiser wordt dan te groot in verhouding tot de druk onder de membraan, de geiser zal minder of soms zelfs helemaal niet branden.

Op verdiepngen loopt de waterdruk altijd iets terug door de hoogte overbrugging, samen met eerder genoemde en andere factoren kan dit aanleiding tot storingen zijn.

Het verhaal van Cvolieboy klopt dus wel, uit de conclusies die u trekt blijkt nou net het verschil tussen de vakman en, met alle respect, de amateur.
 
Ik heb, volgens mij, niet geschreven dat ik het "raar" vond wat CVOlieboy schrijft. I heb gezegd dat het niet in overeenstemming is met de feiten.
Hij zegt bijv. dat gebruik van terugslagkleppen de situatie erger maakt. Praktisch feit is echter dat het juist de situatie drastisch verbetert.

Natuurlijk is het zo dat, zonder thermostaatkraan, de warmwaterstroom onder de tapdrempel komt, waardoor de geiser uit gaat. Daar is helemaal geen discussie over. Maar met die kennis op zich komen we nog niet veel verder. Wat doen we eraan, is de vraag. De suggestie van CVOlieboy (kan niks aan gedaan worden) vind ik niet erg praktisch.
 
Zo als ik op merk heeft u een keukengeiser, de geluiden zijn kookgeluiden volgens mij?

De geiser is te hoog afgesteld, of het binnenwerk zit verstopt met kalk of wat ook.
De waterhoeveelheid regelaar onder in de geiser regeltd niet goed, of het LO ventiel hangt af en toe.

De tap drempel is minimaal 3 ltr p/min die moet die dochekop doorlaten.

Let wel een spaardouche kan niet op die geiser.
 
U neemt het woord raar wel erg letterlijk, het is niet letterlijk bedoeld.

Terugslagkleppen hebben altijd een weerstand.

Sommige zaken zijn inderdaad niet erg praktisch, soms gaat de techniek sneller dan we willen, het komt vaker voor dat mensen door de moderne techniek in de problemen komen met apparatuur.

Mijn suggestie, neem contact op met uw waterleverancier, zij kunnen controleren of de doorstroming bij u thuis voldoende is, zij zullen zeker ook interesse hebben bij de verbetering door de terugslagkleppen.
 
Aan Utreg:
Nee, de geluiden zijn geen kookgeluiden; het is een gesnerp dat bekend is van thermostaatkranen, en dat in de handleiding beschreven wordt.
Nee, de geiser is niet te hoog afgesteld.

Nee de geiser zit niet verstopt o.i.d. (Is schoongemaakt, door 3 installateurs doorgemeten, en tenslotte geheel vervangen incl, leidingen)
De geiser werkt op zich prima.
De douchekop is niet van belang, want de problemen doen zich ook zonder douchekop voor.
 
Mabelis schreef:
Nee, de geluiden zijn geen kookgeluiden; het is een gesnerp dat bekend is van thermostaatkranen en dat in de handleiding beschreven wordt.
Beschreven :?: Dan staan daar toch ook de mogelijke oorzaken bij?
 
Beste Jan,

Ik begrijp je reactie wel. Het is inderdaad zo dat vele vakmensen de ontwikkelingen in de techniek niet goed meer kunnen bijhouden. Ze vertrouwen op praktijkervaring, maar nu de wereldmarkt open ligt waardoor je keus hebt uit duizend merken, en moderne productietechniek 4 nieuwe modellen per jaar mogelijk maakt, krijgen ze geen gelegenheid meer om die praktijkervaring op te doen.

Dit geldt op vele terreinen; ik denk dat we met begrippen als "amateur" en "vakman" voorlopig maar even vpoorzichting moeten omspringen, en vooral goed naar elkaar luisteren.

In de afgelopen jaren hebben een hele reeks van "vakmensen" aan mijn probleempje een dikke drieduizend euro verdiend; zonder voor een goede oplossing te zorgen.
Dus denk niet dat ik ze niet wat gun, die vakmensen.
Ik heb veel respect voor hun praktijkervaring, en ben ook bereid daarvoor te dokken.

Maar anderzijds: denk ook maar niet dat ze altijd weten waar ze het over hebben. Twee van de drie hebben wel klokken horen luiden, maar geen idee waar de klepel hangt.
 
Aan Chathanky:
Zeker staan die oorzaken erbij; dat schreef ik in mijn eerste email al. "Vervuilde of defecte terugslagkleppen" is de oorzaak.
Ik had een nieuwe kraan; en nummer 2 deed het ook.
Toeval? Gewoon nóg een proberen?
Of kán het gewoon niet?
Dat is nou precies wat ik zo graag zou willen weten.
 
Jan schreef;
Sommige zaken zijn inderdaad niet erg praktisch, soms gaat de techniek sneller dan we willen, het komt vaker voor dat mensen door de moderne techniek in de problemen komen met apparatuur.
Dit heeft niets te maken met de beantwoorder(s) maar met de apparatuur die steeds meer ontwikkeld wordt waardoor men soms gedwongen is nieuwe te kopen omdat accessoires niet meer passen bij de apparatuur.
U maakt een opmerking over naar elkaar luisteren, begrijpend lezen is ook niet verkeerd.

Ik begrijp niet dat iemand € 3.000 uitgeeft aan monteurs en dan pas informatie inwint, u had toch ook de fabrikant kunnen bellen, in plaats van commentaar geven op beantwoorders die in hun vrije tijd proberen u te helpen.
De installateur is verantwoordelijk voor de goede werking van apparatuur, hij moet gewoon zorgen dat dit in orde komt.
Heeft u een beunhaas ingeschakeld dan hebt u een probleem daarmee.
 
Hoi Mabelis,

Het gaat om het volgende,
  1. Uw vraag betreft de herrie van de thermostaat kraan in combinatie met.....
  2. Verzoek om gegevens van uw apparatuur.
Mijn antwoord betreft uitsluitend een antwoord op uw eerste vragen, niet meer en niet minder.

Vervolgens komt u met een opsomming van allemaal nieuwe vragen, die niet bij mijn antwoord passen.

Dan wilt u graag een oplossing en geeft zelf al de antwoorden en vraagt dan vervolgens wat wij er van vinden.

Als u geen probleem heeft met zoals het nu gaat, voldoende water dan zijn uw verdere vragen onterecht gesteld?

Als u de installatie zo wilt maken als u voorsteld met allerlei vaten en dergelijke, dan wens ik u daarmee heel veel sucses.

Alleen nog dit: in veel hoogbouw worden vaak electrische boilers gebruikt omdat men geen verbrandingsgassen in de woning wil hebben.
Dat is ook minder kritisch dan een keukengeiser, of in de moderne hoogbouw een combiketel in gesloten uitvoering.

En als de woningen hoger (vaak meer dan 4 woonlagen) worden, wordt er vanuit de kelder met een drukverhogings installatie gewerkt.
Deze installatie zorgt dan dat er op de hoogste verdieping ook water uit de kraan komt. (dit ter info)

Alle zaken die u noemt zijn dus helemaal niet nieuw, en de techniek waar u over praat is al zo oud als de weg naar Rome, en de klachten evenzo.

Vandaar de opmerkingen zoals ik ze schreef, die gratis zijn en geen drie duizend euro kosten.
Ik denk dat sommige vakmensen bij u thuis het wel eens bij het rechte eind zouden kunnen hebben gehad.
Er is in de laatste 30 jaar niet echt veel nieuws op keukengeiser gebied gebeurd, u heeft nu nog de keuze uit hooguit enkele merken en per merk één type.
Uitstervend apparaat aan het worden is vanwege vele aspecten die er als nadeel aan kleven.

Hierbij sluit ik de discussie maar af omdat er voor uw probleem, al vindt u dat vast niet, zomaar een goede oplossing voor handen is.

Vr Gr en sucses ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan