Meerlagenbuis warm en koud in de muur verwerken

Jorik

 • #1
Hallo klussers,

Ik ben bezig met de aanleg van een nieuwe badkamer en wil de leidingen gaan leggen. Ik heb een 16mm meerlagenbuis die ik wil gaan gebruiken voor warm en koud water voor de waterleidingen en de CV.

Ik heb een koudwaterleiding die van beneden naar zolder gaat (naar de ketel) via de (nieuwe) badkamer muur. Vanuit zolder gaat er dan weer een leiding naar beneden zodat ik in de houten vloer de koppelingen kan gaan maken. Vanuit daar ga ik naar de WC, douche en wastafel.

Nu hoor ik veel wisselende verhalen over het gebruik van een mantelbuis. Is het nodig om deze te gebruiken als ik het leidingwerk in de muur verwerk? Ik heb namelijk een aantal vrij dunne wanden waarbij ik op moet passen dat ik niet door de muur heen bik.

De specificaties van de buis geven wel aan: Onderhevig aan uitzetting: NEE

Ik hoor graag of jullie tips voor mij hebben!

Jorik
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kluskoppel

  • #2
  Ik heb het zonder mantelbuis gedaan en dat gaat prima tot nu toe. Maar ik ben een particulier en geen installateur dus of mijn werkwijze best practice is? Let ook op legionella, zorg dat je de leidingen niet strak tegen elkaar hebt liggen maar zorg voor wat ruimte onderling.

  P.S. Wat voor douche ga je plaatsen? 16mm is de buitendiameter van de leiding, daar gaat nog 2x de wanddikte vanaf. Bij een 16x2 leiding houd je dus een 12mm diameter doorlaat over. Ik vond dat aan de krappe kant voor een regendouche en heb daarom een maatje groter gepakt.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Leidingen kunnen zo in de muur.
  En 16x2 is voldoende voor een regen douche.
   

  Jorik

  • #4
  Super, dankjewel voor de reacties.

  Het gaat inderdaad om een regen douche hier. Ik ga ervoor zorgen dat de leidingen elkaar niet raken. In de muur heb ik 2 aparte sleuven alleen even opletten in de houten vloer.

  Maar dan ga ik het bij 16mm houden, aangezien ik die nu toch al heb.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu