Meerdere groepen in de keuken maar slechts een loze leiding

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allen,

Gisteren tot 2 uur in de nacht gezocht maar mijn onderwerp niet kunnen vinden.
Ik wil in de keuken meerdere groepen maken, voornamelijk vanwege de wens een split airo aan te schaffen.

Mijn probleem is dat ik vanuit mijn meterkast, 1 loze leiding naar de keuken heb.
Daar zit momenteel een aparte groep op met de magnetron en de vaarwasser.
Verder heb ik geen loze leidingen naar de keuken lopen.
Ik kan ook geen leiding er 'even' bij trekken.

Mijn meterkast (en huis) is 10 jaar oud. Ik heb 1 zekering van 63 A en 2 lege posities in een verzegelde kast. Verder heb ik een aardlek met 2 groepen en een aardlek met 3 groepen. Ik heb geen hoofdschakelaar of in ieder geval niet kunnen vinden.
  1. Uit dit forum heb ik geleerd dat er geen draden van meerdere zekeringen door een leiding heen mag. Ik mag dus niet 1 of meerdere groepen extra door de ene leiding naar de keuken trekken.
  2. Ik mag niet een zwaardere zekering in de meterkast plaatsen en in de keuken een stoppenkast aanbrengen en van daaruit groepen 'maken'.
  3. Uit alle infomatie uit dit forum begrijp ik dat ik geen 3 fasen meterkast heb.
    Ik weet niet wat dat is, maar hierdoor kan ik geen krachtstroom naar de keuken brengen en daar een stoppenkast plaatsen.
Kan iemand mij aan een alternatief idee helpen of heb ik bij de voorgaande 3 punten verkeerde aannames gedaan en mag het wel?

Ik denk dat ik een 3 fase meterkast nodig heb in plaats van een 1 fase meterkast. Dan kan ik wel krachtstroom laten verplaatsen naar de keuken. Klopt dat? Wat heb ik in dat geval nieuw nodig voor vervanging of aanpassing?

Begrijp me niet verkeerd, ik ga zelf niets aanpassen maar wil graag goed voorbereid de verbouwing in gaan en objectief de opties afwegen.

Alvast bedankt, Roland
 
Alhoewel ik niet weet of het onmogelijk is, lijkt een hoofdzekering van 63 A me toch wel erg groot voor een woning, en al helemaal voor die 5 groepen.

Heb je echt de waarde van die zekering gezien, of alleen de vermelding op de houder waar hij in zit? Heeft de hoofdzekeringkast trouwens een transparant deksel? Want anders vraag ik me af hoe je de hoofdzekering kunt zien zonder de verzegeling te verbreken.

Noem anders even de kleur van het dopje in de zekering, daar weten de elektramannen waarschijnlijk wel raad mee voor de juiste waarde van de zekering.

De volgende dingen weet ik zeker (ik ben zelf geen installateur):
  1. Inderdaad, je kunt maar één (kook)groep door die leiding trekken. De vaatwasser plus magnetron is waarschijnlijk al te veel voor die ene groep...
  2. Absoluut niet toegestaan er een zwaardere zekering in te zetten!
  3. Als je maar één hoofdzekering hebt, heb je geen 3 fasen (= "krachtstroom"), klopt. De energiemij zal er twee fasen bij moeten maken nadat je groepenkast daarvoor geschikt gemaakt is.
Er bestaat er een voorziening, om door één leiding een driefasen-kookgroepaansluiting in de keuken te benutten voor drie aparte groepen. Zoek daarvoor eens met het woord "tiara".

Voor een uitleg over drie fasen zal ik nog even zoeken, moet al ergens staan.
 
Vertel eens iets meer over de woning.
Heb je bijv. een kruipruimte waar je in kan.
Er zijn meer manieren om elektra in een keuken te krijgen.
 
Reactie op Klusidee Kees:
Ik heb de zekering zelf niet kunnen controleren, die zit inderdaad achter een plastic doorzichtig kapje dat verzegeld is door de PNEM. Langs de zekering zitten nog 2 lege posities. Zo'n lege positie is schoefdraad voor een porceleinen 'dop'.

Als je in die lege posities kijkt staat daar het getal 63 op een 8 hoekige contactplaat. Die contactplaat maakt contact met een van de 3 (+ 1 aarde) draden 'uit de grond'.

Ik nam aan dat de waarde van de zekering was maar dat weet ik niet zeker. De kleur is lastig. Hij lijkt donker blauw of zwart. De plastic kap spiegelt erg. Ik heb van de 'dop' wel tekst kunnen ontcijferen, er staat 63 / 500 IPO en 3 rondjes met letters of symbolen erin.

Reactie op Headhunter :
Mijn woning heeft geen kruipruimte. Er zijn hij-palen de grond in geslagen en daarop bekisting en beton. Daarbinnen is gevuld met zand en beton. Ik heb een houten vaste vloer dus daar kan ik niet eenvoudig onder door.

Ik heb een Z woning. Mijn meterkast zit bij de voordeur, mijn keuken zit bij de achterdeur, diagonaal ten opzichte van elkaar. Verder is het een hoekwoning. De voordeur zit tegen de buren aan. Aan de andere lange kant heb ik een gangetje direct aan de buitenmuur dus geen tuin of zo.

Mijn keuken zit tegen het gangetje. Mijn benedenverdieping is 2 meter langer dan de 1e verdieping en de zolder. Het enige waar ik nog aan zat te denken is het vertilatie kanaal. Daar zit de WC en de keuken op aangesloten. De WC zit bij de voordeur dus dat is technisch mogelijk. Hoe daar buis en draden in te krijgen weet ik nog niet.

Alvast bedankt, groeten, Roland
 
Een zwarte zekering is 35A.
je hebt houders van 63A/500v maximaal.(KIII)
Er word een passchroef in gedraaid waarmee de maximaal toegestane zekering voor jouw instalatie word bepaald.
In dit geval zit er een 35A passchroef in en dus maximaal 35A zekering.
Dit is de hoofdzekering en daar mag jij nooit bijkomen dus alleen naar kijken door het plasieken bakje.

Ga geen kabels door je ventilatie kanaal trekken daar krijg je problemen mee (stof ophoping).

Kan je geen kabels buiten om graven?
Dus van de meterkast naar buiten door je gangetje zo naar de keuken?

Er moet een loze leiding zijn naar de keuken. Dit moet een 19mm leiding zijn en eindigen in een perilex inbouwdoos(iets groter dan standaard)
Deze leiding is speciaal voor elektrisch koken en is volgens bouwbesluit verplicht.
Tenzij je natuurlijk elektrisch kookt dan is deze gebruikt anders is deze nog leeg.
 
Je hoofdzekering zal zwart zijn, en heeft dan een waarde van 35 Ampere.

De aangegeven waarden van 63 A duiden dus inderdaad op de maximaal toelaatbare zekering in die behuizing.

Indicatie in het kleine dopje in de zekering:
10 A rood
16 A grijs
20 A blauw
25 A geel
35 A zwart

Blauw kan het niet zijn, want 20 A is geen 2 stappen hoger dan 16 A en wordt dus niet als hoofdzekering gebruikt.

Een 63 A zekering zou een goud- of koperkleurig dopje hebben.
 
Reactie op Headhunter :
Door het gangetje een sleuf graven is natuurlijk wel een optie. Beetje tricky maar wel een alternatief. Je reactie op de 19mm leidin geeft ook hoop. Dit zal de loze leiding zijn die in nu gebruik voor mijn groep waar de magnetron/vaatwasser op zit. Ik koop op gas en dat blijft zo. Die lijding is bedoeld voor Perilex en een Tiara is dan een optie.

Reactie op Klusidee Kees :
Ok, ik heb dus een 35A hoofdzekering.
Ik zou mijn energiebeheerder opdracht kunnen geven de 35A zekering uit te breiden naar 2 of 3 zekeringen van 35A (mag niet toch, moet dan 2 of 3 x 25A zijn toch).

OK, in mijn situatie is een Tiara een van de weinige opties maar begrijpen doe ik het nog niet helemaal. De 19 mm leiding kan ik gebruiken, mooi. Daar pas ik een Tiara op toe en ik heb groepen in de keuken, ook mooi.
Wat betekend dit voor mijn huidige meterkast. Welke aanpassingen moeten daar dan gebeuren. Wordt zo'n Tiara dan direct op een eigen 'nieuwe' 35A/25A zekering aangesloten? Ik blijf op gas koken en heb dus geen electrische kook optie nodig.

Groeten, Roland
 
Je huidige meterkast zal een hoofdschakelaar moeten krijgen en een Krachtgroep.

Het aanpassen van de hoofdaansluiting moet de PNEM doen.
Het aanpassen van de meterkast moet worden gedaan door een installateur.

De krachtgroep gaat door de 19mm leiding naar de keuken daar komt een perilex wcd met daarop een Tiara.
In de Tiara zitten automaten die ieder weer een groep kunnen voeden.
Een Tiara is niets anders dan een onderverdeling met een perilex stekker welke het mogelijk maakt om van een krachtaansluiting naar een 230 V aansluiting te gaan.
 
OK, wat er nu gebeuren moet is mij duidelijk, bedankt daarvoor.

Nu hebben jullie het steeds over 1 en 3 fasen en over krachtstoom. Ik heb onder aan mijn meterkast in een verzegelde kast de mogelijkheid 3 zekeringen van 35A/25A aan te laten brengen.

Elk van deze aansluitingen is voorzien van een dikke massieve koperdraad 'uit de grond'. Ik heb er 3, betekent dit dat ik 3 fasen heb? Is elk van deze draden afzonderlijk al krachtstroom.

Is mijn electriciteitsmeter 1 fase of 3 fase en moet deze ook vervangen worden?

Groeten, Roland
 
Elke positie is een fase.
Als je alle 3 fasen gebruikt dan heb je krachtstroom, 1 fase afzondelijk is geen krachtstroom.

Je hebt een enkelfasige meter deze zal dan vervangen moeten worden door een 3 fasen meter. ook dat moet de PNEM doen.

Alles boven de meter is voor de instalateur
Alles onder je meterkast is voor de netbeheerder.
 
The Headhunter en Klusidee kees, heel erg bedankt voor alle reacties.
Ik heb op dit forum en in dit bericht veel geleerd van jullie.

Ik weet wat me te wachen staat. Ik zal maar eens een prijsje gaan opvragen bij een installateur en de netwerk beheerder. Ben bang dat dat schrikken wordt.

Groeten, Roland
 
Sorry, toch nog een paar vraagjes.
Ik heb mijn vader gesproken en die bood aan te graven om mijn huis en dus door het gangetje en voor het huis langs. Dan kan ik vanuit de meterkast toch extra groepen achter in de keuken krijgen zonder Tiara.
  1. Hoe diep moeten de loze leidingen liggen?
  2. Mag daar ook gewoon 2,5 mm draad doorheen?
  3. Moet ik ruimte vrij laten tussen de loze leidingen of mogen die tegen elkaar liggen in de grond en door de muur?
  4. Moet daar een speciale buis of draad voor gebruikt worden?
  5. Mag er 3 aderige grondkabel met staalmantel op de meterkast aangesloten worden en zonder buis naar achter getrokken worden?
Groeten, Roland
 
Gebruik 2 aderige grondkabel.
In de stalen mantel zit een losse gevlochten draad, deze moet als aarde worden gebruikt. Kabels moeten op zo'n 60 cm diep liggen. De kabel moeten, want het zijn aparte groepen, rechtstreeks op de Groepenkast worden aangesloten.

Overgangs doos mag uiteraard wel maar is niet wenselijk omdat er dan gauw weer eens wat afgetakt word.

Dit is de enige juiste manier hiervoor.
 
Ik dacht in dit forum ergens gelezen te hebben dan alle bedrading vanuit de meterkast altijd door een buis naar de plaats van bestemming gebracht moest worden. Voor 3 groepen in de keuken dacht ik dus 3 leidingen te moeten trekken maar als ik het goed begrijp geldt dat niet voor grondkabels.

Ik mag dus 3 grondkabels in de grond graven en alle 3 direct op een eigen groep in de meterkast laten aansluiten.

Waarom 60 centimeter, is dat tegen de vorst?

Groeten, Roland
 
Voor alle in de grond liggende leidingen zoals telefoon, cai, gas gelden bepaalde dieptes, voor electra is dat 60 cm. Maar in eigen tuin houden niet veel mensen zich hier aan.
Kan ook niet zoveel kwaad.
 
Rolo schreef:
(...)
  1. Hoe diep moeten de loze leidingen liggen?
  2. Moet ik ruimte vrij laten tussen de loze leidingen of mogen die tegen elkaar liggen in de grond en door de muur?
Ik zou geen loze leidingen trekken... dan heb je nog steeds geen groepen in je keuken ;)...

Kabel mag los in de grond, wel grondkabel gebruiken. Wat je bedoelt is waarschijnlijk dat draad officieel in buis hoort te zitten. Dat klopt... voor kabel is het geen vereiste.
Wel een bescherming bij het doorvoeren door een muur of vloer (dus bijv. een stukje buis).

Gr. Ries.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan