Meerdere bochten in schoorsteen, misschein oorzaak brand?

Domien

  • #1
Goedendag,

Mijn eerste bericht, vanochtend, kom ik bij mijn baas werken en moet daar de houtkachel aansteken, een Atmos 75kw kachel, deze brand hier nu ongeveer 2 a 3 maanden volop is nog nooit uit geweest, en deed het altijd perfect, tot vanochtend.

deze morgen steek ik de kachel aan, ik gooi wat hout blokken op de kachel en moet wachten tot hij ongeveer 40 graden is de kachel.
Nu kom ik 5 min later terug, en zie dat het water rond de 30 graden is, ik denk dat is snel warm want gisteren duurde dat veel langer.
Nu rook ik daar wat rook, en loop automatisch naar buiten om even naar de schoorsteen te kijken, of hij rookt. er kwam niet zoveel rook uit, maar wel onder de dakpannen vandaan, dus ik klim snel naar boven via een ladder, maar niks aan de hand op een stukje glaswol wat een beetje rood is,
Ik loop weer naar beneden en kijk naar de schoorsteen, en zie dat er uit de schoorsteen alsof er druk op staat rook uit de pijp komt (de schoorsteen is van asbest pijpen, en die moet je dus in mekaar schuiven)
ergens in het midden komt die rook eruit.
Ik ga snel terug naar boven en daar branden een paar planken en het glaswol is aan het smelten, ect, ik blies de brand met een poeder blusser, en later nog met een brandslang, gelukkig is alles goed afgelopen, maar het had ook heel anders kunnen gaan.

Nu heeft deze kachel een schoorsteen van 200mm nodig deze heeft de kachel ook, maar bij mekaar heeft de kachel 4 bochten, een bocht is ongeveer 45 graden maar de rest is rond de 70 a 90 graden bochten.
In een van de bochten waar de brand ontstond, zat glaswol omheen, omdat deze bocht op ongeveer 10cm van het dak loopt, hebben we er glaswol omheen gedaan, voor de warmte.
in de bochten zat om een bocht te maken roestvrij staat, het lijkt op van die droger slangen dat je zo kan buigen, hoe ze het noemen weet ik niet.
en onder het glaswol zat aluminium plakband.

Kan dat wel?
Mag dat wel?

glaswol is volgens mij niet brandbaar of wel?

tot welke temparatuur kan aluminium plakband?

Niet qwa regelgeving, of wat dan ook.

Ik hoop dat jullie me even kunnen helpen, met deze vragen.
 

Fiesiekus

  • #2
Dit lijkt me meer een zaak voor de brandweer: bekeken zal moeten worden wat de oorzaak van de brand is geweest en welke maatregelen genomen zijn of moeten worden.
 

Pepjo

  • #3
Ga alsjeblieft naar iemand met verstand van kachels en afvoeren, en laat de kachel uit tot die tijd. Mocht je toch gaan stoken, bel dan alvast de brandweer maar.

Metalen afvoeren van houtkachels moeten in NL altijd dubbelwandig zijn, en dat is niet voor niets ! Daarmee voorkom je in de meeste gevallen dit soort situaties.

Verder kunnen wij er niets aan toevoegen : nogmaals, haal er iemand bij met verstand van afvoeren en gebruik tot die tijd een electrisch kacheltje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu