Mechanische (WTW) ventilatie afvoeren via schoorsteen

vbth

  • #1
Ik ben opzoek naar een gunstige plek om de vuile lucht van onze MV af te voeren.

De woning heeft nog een eigen oude gemetselde schoorsteen. Is het toegestaan om deze te gebruiken als afvoerkanaal voor mechanische ventilatie van een WTW systeem?

De schoorsteen is oorspronkelijk gebruikt als rookgaskanaal van een ouderwetse gaskachel (zit wat ret op). Hij is 24x16cm en zn 10 meter lang. Er zit verder niets op aangesloten en de hemel is er door te zien.

Is het noodzakelijk een nieuwe pijp door de schoorsteen te trekken en moet deze geïsoleerd zijn ivbm condensvorming? Of is het voldoende alleen het deel in de woning met geisoleerde buizen te installeren en vervolgens luchtdicht op de schoorsteen aan te sluiten?

Dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je de mogelijkheid hebt er een nieuwe (geisoleerde) pijp doorheen te leiden, zou dat mooi zijn. De beste oplossing is de hele schoorsteen van het dak te slopen. Het geeft namelijk een enorme koudebrug, zeker in combinatie met wtw (en andere isolatiemaatregelen) kan dit tot condensproblemen leiden.

(Matig) alternatief is de schoorsteen aan de binnenkant isoleren. Maar dan heb je het vocht al wel binnen.
 

vbth

  • #3
De schoorsteen kan niet gesloopt worden omdat hij ook door de twee appartementen er boven loopt (al dan eigen kanalen). Indien het plafond geïsoleerd is (20cm) en hij luchtdicht is zie ik weinig reden tot een koudebrug anders dan een nieuwe dakdoorvoer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Licht nog eens toe waar wil je afvoeren en waar wil je toevoeren. Kan nooit op het zelfde kanaal lijkt mij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
24x16cm is trouwens best krap voor een afvoer van de wtw, zeker als de isolatie nog van deze maat afgaat. Controleer dus eerst wat die maat moet zijn, voordat je hier verder mee gaat.

Zorg sowieso voor een goede regenkap op de schoorsteen! Oude schoorstenen hadden relatief weinig problemen, omdat ze altijd warm gestookt werden. Als dat niet meer gebeurd, krijg je problemen door de koudebrug zoals condensatie en eventueel vochtdoorslag.

Doe dit soort wijzigingen altijd in overleg met de vve. Als er meer mensen zijn die dit overwegen, zou je misschien toch wel de schoorsteen kunnen slopen.
 

vbth

  • #6
De standaard maat van een WTW tot 325 m3 is 125mm, met isolatie is dat 160mm (bv Merk verwijderd - mod).

Mijn vraag is niet om de schoorsteen te slopen of wat de VVE er van vind. Ik vroeg me af of het toegestaan is en hoe dit technisch in orde zal zijn mbt op condensatie.

--

Het kanaal is een uitsluitend voor ons appartement, het gebruik er van valt in ons geval buiten de VVE. Het slopen, wat veel overlast zal geven bij de buren en geen voordeel voor ons of hen. Immers, dan hebben ze ipv een open haard een ventilatiepijp in hun woonkamer. Het lijkt me een idee waar de VVE dus niet mee akkoord zal gaan. Voor hun woon genot zal ik in ieder geval tegen stemmen haha.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bij een WTW gaat toch lucht van binnen naar buiten en lucht van buiten gaat opgewarmd naar binnen. Hoe zou je dat moeten doen als er een kanaal is wat verbinding heeft met buiten.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
De lucht wordt pas opgewarmd in de WTW-unit (voordat het verder de woning in gaat), dus waar de kanalen naar buiten lopen is niet zo relevant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu