Mechanische ventilatie zonder raam- of muurroosters

josrein

  • #1
Een jaar geleden is mijn WTW installatie vervangen door een mechanische ventilatie.
De monteur adviseerde om de inblaasventielen ( 2 in woonkamer, 1 in elk van de drie slaapkamers) intact te laten en ze rechtstreeks op een dakdoorvoer aan te sluiten, om zo te voorkomen dat de kamers vacuum werden gezogen. De MV heeft aanzuigventielen in keuken, toilet, badkamer en zolderruimte. Er zijn geen raam of muurroosters die voor verse lucht zorgen.
Het advies is opgevolg en werkt goed (denk ik). Alleen zit ik nog steeds met een extra spiraalpijpencircus op zolder" waar ik vanaf wil.
Mijn vraag is of ik niet hetzelfde resultaat krijg als ik de zichtbare pijpen weghaal en een rooster op de dakdoorvoer plaats. Onder alle deuren op alle etages zijn kieren van ca 2 cm. Wij slapen altijd met het raam op een kier. Beneden staat overdag de tuindeurr vaak open omdat we nog een glazen overkapping hebben met schuifdeuren. Ik denk dat als er op zolder een luchtinlaat door het dak is, er ook op de 1ste etage en de BG geen vacuum kan ontstaan.
Desnoods zou ik ook een rooster op de inblaaspijpen kunnen plaatsen, op de plek waar die in de muur verdwijnen.
Dan verdwijnt alleen het zichtbare gedeelte tussen dakdoorvoer en de plek waar ze in de muur verdwijnen.
Ben benieuwd of iemand mij advies kan geven.
 

Kluskoppel

  • #2
Bijzondere keuze om de WTW (ventilatie type D) te vervangen door mechanische ventilatie, (ventilatie type C), energietechnisch en qua comfort is dat een flinke stap terug namelijk. Ben wel benieuwd naar de reden daar achter?

En wellicht handig om even een schemaatje uit te tekenen van wat je nu precies voor ogen hebt, ik kan het niet helemaal volgen namelijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het maakt niets uit wat je doet, het functioneerde nu al niet meer zoals ontworpen.

De leidingweerstand van de inblaas is te hoog voor een woonhuisfan alleen.
Je haalt dus nu al niet je noodzakelijke debiet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Opmerkelijke zet om de wtw te downgraden naar enkel mechanische ventilatie. En inderdaad; de balans is er nu volledig uit dus goed krijg je het nu toch niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
josrein schreef:
Mijn vraag is of ik niet hetzelfde resultaat krijg als ik de zichtbare pijpen weghaal en een rooster op de dakdoorvoer plaats. Onder alle deuren op alle etages zijn kieren van ca 2 cm. Wij slapen altijd met het raam op een kier.
Nee, dat kan niet. Bouwbesluit is daar ook heel duidelijk over:

Bouwbesluit eis: Artikel 3.53 luchtkwaliteit lid 1
De toevoer van verse lucht naar een niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied vindt rechtstreeks of via een ander niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied of via een niet-gemeenschappelijke verkeersruimte plaats. Ten minste 50% van een toevoercapaciteit bepaald volgens artikel 3.48, vindt rechtstreeks van buiten plaats.

Dus of via een opening (rooster) in de gevel van het desbetreffende vertrek, of via een buizenstelsel.
Een tuindeur welke regelmatig op een kier staat telt niet mee.

Heeft de installateur voorgesteld om de WTW te vervangen door een MV-box, of heeft hij dat in opdracht / op jouw aanwijzing gedaan? Voor mij zou het een reden zijn om een woning niet te kopen.
 

josrein

  • #6
Reden vervanging was dat wij elke avond als buren een houtkachel of open haard gebruikten, in alle slaapkamers en de woonkamer last hadden van rooklucht. Er werd dus vuile lucht ingeblazen, zelfs als de wtw op de laagste stand stond. Ondanks dat de twee filters met regelmaat (2 maandelijks!) vervangen werden hadden we naast de rooklucht veel fijnstof op de vensterbanken in de slaapkamers. Met de MV geen rooklucht meer gehad en stof is bijna geheel weggebleven en zeker niet meer zwart zoals voorheen.
Ik zal een schematekening maken en die plaatsen.
 

josrein

  • #7
Kan ook een foto maken van de huidige situatie, waarbij ik de pijpen van 16 cm heb vervangen door pijpen van 10 cm.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Er staan in het Bouwbesluit ook normen waaraan de rookgasafvoer en met name de afstand tot buren en ventilatieopeningen moet voldoen. Met name juist om dit soort problemen te voorkomen. Misschien is het eerst handig om te kijken of het probleem bij de bron i.e. de open haard/houtkachel opgelost kan worden in plaats van de eigen installatie verder af te breken met waardevermindering van uw eigen woning tot gevolg.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Jammer dat jij de ventilatie (en gezondheid!) in jouw woning om zeep helpt omdat de buren overlast veroorzaken. Een gesprekje met de buren lijkt me een betere oplossing. Of de locatie van de rookafvoer en/of jouw luchtinlaat wijzigen. Die wtw verwijderen lijkt mij erg onverstandig.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

josrein

  • #10
Het gaat om deze zilverkleurige pijpen. Die gaan nu rechtstreeks van dakdoorvoer naar de pijpen van de inblaasventielen. Deze pijp was eerder ook aan de WTW gekoppeld.
De dakdoorvoer staat in open verbinding met trappenhuis. Gedachte is dat de pijpen weg kunnen als de dakdoorvoer open blijft. De buitenlucht kan dan vrij stromen naar de ruimte waar een vacuum dreigt te ontstaan.
De andere optie is de dakdoorvoer open laten en plek waar de pijp in de muur verdwijnt (onderaan op de foto) open laten met rooster. (dus alle zichtbare pijp verwijderen) Wa

20200830_130622.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Tja, zoals gezegd schiet je er weinig mee op. Beter de wtw weer in ere herstellen en de buren aanspreken op de stankoverlast.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Warmte terugwinnen heeft geen .... met gezondheid en komfoor te maken.
Als de stank en het fijne stof is opgelost door die ander unit te plaatsen is dat zonder goed voor je gezondheid.

dat het probleem eigenlijk de vervuilde lucht is bij de inlaat klopt
maar het kan best moelijk zijn om hier met je buren uit te komen


Het is alleen de vraag waar de toevoer lucht vandaan komt
voel je trek uit die muur doorvoeren?
persoonlijk zou ik een aantal roosters in de ramen maken en de pijpen op zolder weghalen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Warmte terugwinnen kan dan niet met je gezondheid te maken hebben maar een uitgebalanceerd ventilatie in de woning zeer zeker wel. En dat laatste is hier nu ook verdwenen.
 

josrein

  • #14
Er is niet één buur die hout stookt, het zijn er meerdere. Het is ook niet incidenteel. Het is niet realistisch om te verwachten dat de hele buurt stopt met houtkachels en of open haarden. De luchtinlaat vindt plaats via de dakdoorvoer. Mijn overbuurman heeft ook al zijn wtw vervangen door een mv en mijn directe buren overwegen dat ook omdat het vaak naar rook ruikt in de kinderslaapkamers.
Kortom: De WTW is weg en daar ben ik blij mee en mijn vrouw nog meer omdat ze allerlei luchtwegklachten had, die nu grotendeels verdwenen zijn. Bouwbesluit of niet.
De MV heeft ook het voordeel dat hij draadloos bediend kan worden op meerdere plekken in huis. Het gaat er nu om of de voormalige inblaasventielen met de pijpen nog een functie hebben om vacuum trekken te voorkomen.
Mijn gedachte is, dat als er een open dakdoorvoer is, de lucht zijn weg wel vindt naar plekken waar er lucht wordt afgezogen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #15
Ik denk dat het verstandig is een vakman in te schakelen. Zoals aangegeven is een uitgebalanceerde ventilatie zeer belangrijk voor je gezondheid. Dit kan uiteraard zowel met als zonder warmte terugwinning.

Op basis van deze foto's kunnen wij daar geen goed advies in geven.

Aangezien je nu zegt ook te ventileren, is het dus mogenlijk verse lucht aan te voeren zonder de fijnstof en rooklucht. Wellicht kan een vakman de aanvoer van je wtw wel verleggen waardoor je en je warmteterugwinning weer kan gebruiken, en verse lucht hebt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Als er meer mensen in de buurt last hebben van die pyromanen, dan zou ik toch gezamenlijk een klacht in dienen bij de gemeente.
Is toch te gek, dat door een paar idioten die graag vuurtje stoken een halve buurt geen fatsoenlijke lucht meer binnen krijgt.
Hopelijk wordt er snel een landelijk stookverbod ingevoerd voor die vervuilers.
Hier in de wijk wonen ook een paar van die mensen die geen rekening houden met andere mensen, en lekker hun kachel stoken.
De hele buurt stinkt en moet de ramen dicht houden bij bepaalde weers omstandig heden.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu