Mechanische ventilatie uitschakelen

Hansveldt

  • #1
In het huis van m'n moeder wordt alleen de badkamer machanisch geventileerd. Het is een jaren '60 huis, later voorzien van dubbel glas.
Nu wil ze die mechanische ventilatie af en toe kunnen uitschakelen. Dit om stroom te besparen.
De ventilatie werkt met een drie-standen schakelaar in de badkamer. Op zolder zit deze met een perilex stopcontact-stekker aangesloten. Ik heb op internet gevonden dat de drie fase draden van de perilex worden gebruikt voor respectievelijk ventilatiestand 1, 2 en 3. Nu dacht ik in de perilex stekker de draad van stand 3 los te maken zodat bij stand 3 de ventilator uit gaat. Ze gebruikt alleen stand 1. Tot mijn verbazing bleef het ding op stand 3 draaien met de snelheid van stand 1. Ik heb zelfs de draad van stand 2 losgemaakt, die veranderde ook van harder draaien naar stand 1. PS de draden in de stekker netjes geisoleerd en weggewerkt.
Hoe kan dit? Is dit iets in die ventilator? Dat ding is ca. 20 jaar oud.
Kan ik m'n moeder eenvoudig helpen door bv een schakelaar in de nul-draad te plaatsen? Met een afstand bediende schakelaar kan ze de ventilatie uitzetten. Maar dan heeft ze weer een extra afstandbediening nodig.
Is er een andere eenvoudige oplossing?
En, zijn de huidige ventilatoren zoveel zuiniger dat vervangen rendabel is? Ook met altijd draaien op de laagste stand.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In de perilex staat altijd spanning op 1 contact de andere 2 zet je bij voor hogere toeren.
Mech ventilatie uitschakelen is een slecht idee.
 

Tegel

  • #3
Het enigste dat helpt, is de perilex stekker van de ventilatiebox er uit te trekken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is niet zo dat die ventilatie alleen voor de badkamer is. Die is voor het hele huis. Als je oma haar gezondheid belangrijk vind, laat ze de ventilatie dus aan staan. Een oude box kan je vervangen als je minder stroomverbruik wil.

Hier vind je een PDF met meer info over ventilatiesystemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Vervang de box door een nieuwer exemplaar (van dezelfde leverancier?) met een laagspanningsmotor. Dat is een serieuze besparing.

Echter zet nooit de box uit om stroom te besparen, en al helemaal niet bij oudere mensen: Het binnenklimaat van de woning wordt serieus veel slechter. En de luchtwegen van oudere mensen zijn gevoeliger voor infecties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu