Mechanische ventilatie schakelaar in meterkast

Jan_willem

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag betreffende de aansluiting van de mechanische ventilatie. Deze is momenteel aangesloten in de meterkast op een aparte buis richting zolder, die in de meterkast op een wisselschakelaar is aangesloten. Deze wisselschakelaar (ABB e-211) is vervolgen in de meterkast aangesloten op een normale groep. Met deze wisselschakelaar is de mechanische ventilatie in de meterkast dus uit en aan te zetten.

Graag zou ik de buis die richting zolder loopt willen gebruiken voor het aanleggen van een coax kabel. De mechanische ventilatie kan in dit geval aangesloten worden op een normaal stopcontact die ruimschoots aanwezig zijn op zolder. De mechanische ventilatie is namelijk van het type met een normale geaarde stekker (geen perilex). De draden uit de buis kan ik dan verwijderen en vervangen door een coax kabel.

Mijn vraag is in hoeverre het echt noodzakelijk is dat de extra buis met aansluiting van de mechanische ventilatie richting de meterkast loopt. Het enige met deze wijziging is dat ik de mechanische ventilatie niet meer uit en aan kan zetten door middel van de wisselschakelaar in de meterkast, maar in het geval dat deze uit zou moeten de stekker uit het stopcontact kan halen. Uiteindelijk is de abb wisselschakelaar nu gewoon doorgelust naar een andere groep, dus in feite staat de mechanische ventilatie nu al niet op een eigen groep en lijkt me gezien het stroomverbruik ook niet noodzakelijk.

Vraag is dus in feite of een aparte abb wisselschakelaar voor aan en uitschakelen van de mechanische ventilatie (wellicht volgens Nen-1010) verplicht is.

Graag jullie advies in deze.

Groeten,

Jan Willem
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Normaal is het om geen schakelaar te hebben, warmee je de ventilatiebox uit kunt zetten. Deze zijn namelijk bedoeld om permanent te draaien. Je moet hem natuurlijk voor onderhoud spanningvrij kunnen maken. Maar daarvoor is een wandcontactdoos ruim voldoende. De afschakelinrichting hiervoor moet juist in de buurt van het toestel zijn, zodat de monteur er zeker van kan zijn dat niemand dat ding weer aanzet, terwijl hij aan het werk is.
Bij mij thuis is de mechanische ventilatie ook op een eigen groep. Ik weet niet of dat misschien verplicht is, om te zorgen dat hij niet uitvalt door kortsluiting of overlast veroorzaakt door andere apparaten in huis.
 

Jan_willem

  • #3
Hallo Tom,

Dank voor je antwoord.

De ABB wisselschakelaar waar de mechanische ventilatie is op aangesloten is intern in de meterkast verbonden met de groep van de woonkamer. De unit staat dus al niet op een eigen groep, en lijkt me gezien het stroomverbruik ook niet noodzakelijk, neem aan dat de unit geen 3520 Watt gebruikt, anders duur dingetje in deze tijd.

Feit is alleen of het verplicht is dat er een wisselschakelaar in de meterkast aanwezig is voor het aan en uitzetten van de unit. Voor mij is het geen probleem om naar zolder te lopen in het geval de unit een keer uit zou moeten in het geval van rook in de omgeving. Gekke is dat de wisselschakelaar ion de meterkast (abb e-211) nu alleen de fase schakelt, dus in het geval ik de schakelaar omzet is er inderdaad afsluiting van fase, maar hangt de unit nog wel aan de nul.

Trouwens, het plan is om de stekker van de unit te gebruiken in een niet gebruikte groep van de wasdroger. Dit is een losse en aparte groep die ongebruikt is vanwege het feit dat we geen gebruik maken van een wasdroger. Voor nu gaat de unit dus van een gecombineerde groep naar een aparte groep, alleen zou in de toekomst er wellicht toch een wasdroger geplaatst worden en zal die groep dan gebruikt gaan worden voor de mechanische ventilatie + de droger. Zijn daar issues mee om een aparte groep te gebruiken voor én de wasdroger én de mechanische ventilatie?

Groeten,

Jan Willem
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Tom345 schreef:
Normaal is het om geen schakelaar te hebben, warmee je de ventilatiebox uit kunt zetten. Deze zijn namelijk bedoeld om permanent te draaien.
Daar moet ik toch echt een aantekening bij voegen!

Een belangrijke reden, waarom een mechanische ventilatie beslist uitgezet moet kunnen worden is, dat ingeval van grote brand, chemische uitstoot of welke andere ellende dan ook in de omgeving, er altijd de mededeling uitgegeven wordt om ramen en deuren te sluiten. Je leest of hoort het regelmatig op het nieuws. Lekker als je dan via de mechanische ventilatie toch die rommel naar binnen zuigt.

Bovendien is het hier in de buurt zo, dat er met regelmaat houtkachels en open haarden de meest ellendige walmen uitstoten. Ondanks alle waarschuwingen, bijv. bij windstilte (pas geleden nog) om dat even niet te doen. Daar trekken de betreffende houtstokers zich niets van aan. Ook dan kan het prettig zijn om even geen mechanische ventilatie aan te hebben staan.

Daarom is het wel erg handig als de installatie op een eigen groep staat, zodat die uitgezet kan worden. Of aangesloten zit via een (perilex) stekker, die eruit getrokken kan worden. Of welke andere voorziening dan ook, om de installatie tijdelijk uit te kunnen zetten, ook al wordt dat eigenlijk afgeraden want 'dat is niet de bedoeling'.
 

Charel

  • #5
In ieder geval zie ik totaal geen probleem om de unit via een stekker in een nabijgelegen stopcontact aan te sluiten. Het vermogen waarmee de meeste toestellen werkt is in de normale (lage) stand maar iets van 20 Watt en volgens mij in de uitzonderlijke hoogste stand nog altijd minder dan 100 Watt. Dat kan dus geen overlast veroorzaken.
 

Jan_willem

  • #6
Hallo Kees,

Dank voor je aanvulling. Het feit dat de mechanische installatie uitgeschakeld moeten kunnen worden onder bepaalde omstandigheden lijkt mij inderdaad noodzakelijk. Echter blijft deze mogelijkheid beschikbaar door óf de stekker uit de unit te halen, óf deze via de bediening in de woonkamer uit te schakelen (door het drukken op de blauw omcirkelde knop).
ventilatie.png

Ik zou graag de buis die loopt van zolder naar de meterkast willen gebruiken voor een coax kabel. Deze buis heeft nu puur als nut dat de unit uitgezet kan worden door een schakelaar in de meterkast. Deze schakelaar is aangesloten op een andere groep, dus heeft geen functie in de zin dat hierdoor de unit op z'n eigen groep draait.

Is er een voorschrift dat de unit een schakelaar in de meterkast moet hebben? Dit was namelijk in mijn vorige huis ook niet het geval. Kan ik veilig en volgens voorschrift de unit aansluiten via de stekker op een bestaande wandcontactdoos en de huidige buis ontdoen van fase / nul en aarde en coax kabel door de buis trekken?

Groeten,

Jan Willem
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Ik heb zo'n schakelaar nog nooit ergens gezien. Ik zou dan gerust doorgaan met wat je van plan bent.
 

Jan_willem

  • #8
Dat was ook mijn idee, maar werd een beetje zenuwachtig dat hier een gedachte achter moet zitten dat tijdens de bouw besloten is om een aparte buis naar zolder te trekken voor de unit en deze vervolgens aan te sluiten op een abb wisselschakelaar in de meterkast en deze intern in de meterkast door te lussen naar een andere groep. Dit terwijl er al twee andere opties (via uitrekken stekker en via paneel in de woonkamers) zijn om de unit uit te schakelen.

Dacht eerst dat de extra buis een extra groep was, maar bij openmaken groepenkast blijkt die abb wisselschakelaar gewoon doorgelust naar bestaande groep.

Heb dit ook nog nooit eerder gezien, dus denk dat ik de buis maar ga ontdoen van z'n draden en gebruik voor een coax. De unit komt dan op de aparte groep van de wasdroger via stekker. Zijn hier nog issue mee te verwachten dat een groep gebruikt wordt voor wasdroger én mechanische ventilatie?

Iemand die issues ziet, trap a.u.b. op de rem om mij te behoeden van een slecht plan :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu