Mechanische ventilatie maakt sinds kort lawaai

ste9292

  • #1
Hallo,

Het betreft een Orcon MVs-8 ventilatie voor een appartement.

Sinds een week maakt mijn mechanische ventilatie een ander geluid dan daarvoor. Luider en ook hoor je een hoge zoemtoon die doorggalmt door de buizen waardoor het erg goed hoorbaar is in de keuken, badkamer en toilet. En dit is op de laagste stand want op stand 2 en 3 maakt hij logischerwijs nog meer lawaai.

Een beetje brommend geluid maakte de ventilatie-unit altijd wel, maar dit was alleen echt hoorbaar als je erbij stond. Lawaai uit de ventilatieroosters (bad, keuken, toilet) is jarenlang niet het geval geweest. En de woonkamer zit tegen het toilet aan die weer 1 muur en slechts enkele centimeters van de ventilatie-unit afzit.
Daarom is er in stilte in de woonkamer een constante hoge toon te horen die me begint te irriteren. Ook in de slaapkamer is het goed hoorbaar en dus trek ik sommige nachten maar even de perilex stekker eruit om de volgende ochtend erin te doen.

Op de handleidingboekje van de ventilatie staat 04-98, het bouwjaar van mijn appartement is ook 98, wellicht is het gewoon ouderdom waar niets aan te doen is.
Maar misschien weet iemand een goede tip voor mij om de ventilatie stiller te krijgen. Of misschien wel een tip om waar/hoe deze te vervangen? Is het bijvoorbeeld handig de motorplaat te vervangen of kan de ventilatie beter vervangen worden?

Ik had er al wel op gegoogled en vond dat stof/vuil voor geluid kan zorgen. Dus erg voorzichtig de roosters eruit gehaald en volgens de stappen die ik vond schoongeborstelt. Evenals het ventilatiewiel (als dat het juiste woord is) met een tandenborstel afgeborstelt. Er kwam inderdaad erg veel stof en soort van zwarte roet vanaf (de roosters waren niet zo vies) maar helaas geen effect op het zoemend geluid.

Tips zijn welkom.

20210420_162431.jpg 20210420_162439.jpg 20210420_162616.jpg
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk is het lager defect.
Het beste kan je hem vervangen voor een met dc motor die zijn zuiniger en deze heeft zijn uren wel gemaakt.
 

ste9292

  • #3
Even voor een leek als mij, ik weet nog net dat dc gelijkstroom is... moet de motor/motorblok vervangen worden of de hele unit?
 

ABCDE

  • #4
Ja die zal onderhand wel aan revisie toe zijn... ofwel; vervangen want de nieuwere zijn veel zuiniger.
 

Lange Herman

  • #5
De gehele unit vervangen dus.
Zoek op internet even de specificaties van je huidige unit/box op en koop er een met vergelijkbare specificaties.
Je zou kunnen overwegen om een box met een vochtigheidssensor aan te schaffen. Deze gaat automatisch harder draaien als je bijv de douche gebruikt. En na het douchen automatisch weer zachter.
 

ste9292

  • #6
oke, dan neem ik contact op met mijn verhuurder en leg ik de situatie uit.

Gaat het met specificaties met name om het aantal aansluitopeningen (3) of de breedte hiervan (125m)?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Beide en ook het aantal m3 per uur dat die verplaatst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu