Mechanische ventilatie kanaal afsluiten

Frankvns

 • #1
Hallo,

Ik heb een vraagje. Wij zijn recent verhuisd naar een woning waar in het verleden flink is verbouwd. O.a. de keuken is verplaatst en op de plek van de oude keuken zit nu de hal.

Echter, er zit in de ruimte wat nu de hal is nog een werkend ventilatiekanaal dat op de MV zit aangesloten. Er wordt in de hal dus afgezogen terwijl dat niet nodig is. Sterker nog, daar wordt alleen maar warme lucht weggezogen.

Kan ik zo'n kanaal makkelijk afsluiten? En zo ja, hoe?

Er zit ook nog afzuiging in het toilet en de badkamer en alle 3 de punten komen uit via hetzelfde kanaal bij de MV op zolder.

Groetjes, Frank

16669615372573410069240826776127.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • XanderH

  Specialist Elektra
  • #2
  Frankvns schreef:
  Sterker nog, daar wordt alleen maar warme lucht weggezogen.
  Tja, dat doet ventilatie over het algemeen inderdaad. Je ventileert natuurlijk ook niet vanwege de temperatuur, maar vanwege de luchtkwaliteit.

  Als het goed is, is de ventilatiecapaciteit van de woning uitgerekend op deze 3 ventielen. Dat ventiel diende niet alleen voor de keuken, maar dat zit er om een groot deel van de begane grond te ventileren. Net zo goed als dat het ventiel in de badkamer bij zou moeten dragen aan bijvoorbeeld de ventilatie van de slaapkamers.

  Het was mooier geweest als er een nieuw ventiel gemaakt was in de keuken en als de ventilatie van de gehele verdieping daar op was aangepast (zoals de luchtroosters in de kozijnen), maar dat is niet gebeurt. Zomaar weghalen is in mijn ogen een slecht idee.
   

  Frankvns

  • #3
  Dank voor je reactie en je tips. Ik ben vooral ook geïnteresseerd in hoe het technisch werkt. Want wat gebeurt er als je dat gat wel gewoon dicht maakt? Gaat hij dan harder afzuigen bij het toilet en de badkamer?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Ja, er gaat dan meer lucht door de andere ventielen
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #5
  @ XanderH, ik kan me voorstellen dat wanneer er in je halletje waar de kans groot is dat er een tussendeur naar de woonkamer is het vrij onzinnig is een afzuigventiel te hebben, dan zuig je wellicht voornamelijk lucht uit je gang en koude lucht vanuit je brievenbus.
  Meestal zitten er standen op een ventiel, dan zou ik hem zo dicht mogelijk zetten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu