Aansluiten bedieningselement mechanische ventilatie

sharwienparsoe

  • #1
Goedemorgen!

Hier ben ik weer. In mijn nieuwe woning is het bedieningselement voor de MV niet aangesloten. De vorige eigenaar heeft deze ook niet meer. Nu lijkt de woning een BUVA Boxstream+ te hebben. Na zoeken op internet weet ik nog niet of hier elk model bedieningselement op kan of dat ik iets van BUVA moet hebben. Zie foto’s van de printplaat van de Boxstream en ook de plaats waar het bedieningselement eerst zat (in de keuken). Volgens de vorige eigenaar was dit wel een drie standen schakelaar. In de gebruiksaanwijzing van BUVA lees ik:

“De BoxStream+ hoofdbediening wordt gevoerd met 12DC vanuit de woonhuisventilator. Hoofdbediening en ventilator communiceren via een drie-aderige kabel (3x0,8mm2)”.
1446C0D4-A447-40F9-8E4E-5917490558D3.jpeg


Concrete vraag: kan ik nu een willekeurige drie standen schakelaar halen bij de plaatselijke bouwmarkt en deze inbouwen? Of gaat dat niet passen/werken? Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat hier echt een drie standen schakelaar op zat als ik andere berichten lees waar gesproken wordt over bruine/zwarte kabels.

Bedankt voor jullie tijd en moeite! 3D1EAC50-D1E2-4DE9-AC7D-E2F752031955.jpeg F9CB02C5-0CF5-49AD-B451-D396CE4B1CEC.jpeg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk dat het een speciaal bedienpaneel van Buva is geweest met druktoetsen en leds:


Die kun je niet zomaar vervangen voor een standen schakelaar lijkt mij.
Voor de zekerheid zou je de handleiding ergens vandaan moeten halen.
 
  • Like
Waarderingen: sharwienparsoe

ABCDE

  • #3
Ja dat kabeltje staat op de print iets van +12V / GND / 0-10V bij.

Hoe oud is ie?
 
  • Like
Waarderingen: sharwienparsoe

sharwienparsoe

  • #4
Dank voor de reacties. Ik geloof dat deze box er al in de woning zit sinds de bouw, dus vanaf 2009. Ik was al bang dat ik hier niet zomaar een reguliere 3-standen schakelaar kon plaatsen.
 

ABCDE

  • #5
Is dit al een gelijkstroom motor, of niet? Zo niet, dan box vervangen. (Want lager verbruik) Of je dan weer iets met 0-10V neemt is dan vrije keuze. Kan ook draadloos of als je dat kabeltje kunt vervangen reguliere 3-standen schakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: sharwienparsoe

sharwienparsoe

  • #6
Niet kunnen vinden of deze Boxstream al een gelijkstroommotor had. Ze verkopen het in ieder geval niet meer, dus zal wel niet. Haha. In ieder geval gaan we inderdaad de mv-box vervangen. Deze is toch al ruim 12 jaar oud en alleen een origineel bedieningselement kost ruim €250, dan is de keuze makkelijk gemaakt. Dank allemaal!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu