Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Het aangegeven topic gaat in het algemeen over het verbinden van plaatmateriaal met de zijkanten tegen elkaar en over de voor- en nadelen van lamello's.
Ik heb ook mijn twijfels over het gebruik van lamello's bij spaanplaat en MDF en geef in dat topic aan dat een strook triplex dan beter werkt.
Voor krachtsoverbrengingen zal het misschien niet werken. MDF moet toch ondersteund worden, want het is geen constructiemateriaal. M.u.v. verstijvingen in de richting van de plaat, pas ik het in die zin in ieder geval nooit toe.
Het (ed) voorkomen van onderling wisselen van platen, zeker als je ook lijmt, gaat echter prima.
Als je de plaat daarna plamuurt en schildert, zie je van de naad geen barst meer :D
Afhankelijk van doel waarvoor dit gebruikt gaat worden hier enige tips/aanwijzigen.
Lamello's gaat goed en plaat gaat niet splijten zoals beweerd wordt dit mits de plaat uiteraard niet te dun is, immers een goede lijm zorgt voor een vaste verbinding zodat het geheel niet meer kan schuiven of scheuren.
Voor grotere krachten op constuctie van naad kan men ook kiezen door 2 dunneren platen overlappend op elkaar te verlijmen.
Er zijn ook platen bij houthandels te koop met een afmeting van +/- 205 X 410 (afhankelijk van soort en dikte).
Een naad in plaatmateriaal zoals MDF zal zowel kops als in de lengte altijd op langere duur weer lichtelijk zichtbaar worden.
Dit heeft ook te maken met de afwerking die de plaat naderhand ondergaat.
V-kantjes aan beide platen maken
Kopse kanten verlijmen met PU construct lijm
Zorgen dat de platen goed tegen elkaar aan worden gedrukt (anders heeft de bruislijm geen zin)
V naad plamuren.
klinkt als een goede methode, alleen een paar kleine puntjes van aandacht:
Bruislijm komt in de V-groef, geeft een oneffen ondergrond en kan nooit meer strak geplamuurd worden
En ten slotte breekt de plaat meteen in twee zodra je hem oppakt omdat er geen verbinding in de ietwat flexibele pu lijmvebinding zit
Bruislijm is niet flexibel en wordt hard. Dat snij je met een mesje zo uit de vnaad.
Als je twee platen aan elkaar koppelt blijft het altijd een zwak punt (tenzij je er een constructie achter maakt) ongeachte de manier waarop je het bevestigd.