MDF kast schilderen

Martijnbastiaansen

  • #1
Hoi klussers,

Ik ben bezig om een eigen kast te bouwen van mdf plaat, 18mm dik en ben deze op dit moment aan het schilderen. Nu zit ik met een klein aantal vragen/problemen. Alle planken staan op dit moment al 1x in de grondverf. De grootste afmeting die er is, is 180 x 50 cm daarnaast ook nog wat vierkante plankjes van 60 bij 50 cm en wat kleinere van 26 bij 18cm.

1: Ik merkte op het moment dat ik de zijkanten wilde schilderen, dat er ook een klein laagje achterbleef op de boven/onder kant van de plank. Nu is de vraag dus: Hoe kan ik ervoor zorgen dat straks dat laagje niet zichtbaar is met de zijdeglans die er over heen komt. Kan ik gewoon het beste de zijkanten verven en dan ook nog de bovenkant mee pakken, zodat er nat in nat geverfd wordt. Of is er een andere oplossing

2: Nu ik de grondverf op de planken heb zitten, merk ik op dat er wat strepen onstaan zijn. Ze zijn niet overdreven en zelf vindt ik het persoonlijk niet zo erg omdat het gewoon mijn kast wordt, maar hoe kan ik dit met de zijdeglans nog voorkomen. Ik las wel tips dat ik er eerst verticaal verf dik op moest zetten en dan horizontaal uitstrijken, of zijn er nog andere mogelijkheden.

met vriendelijke groet,

Martijn Bastiaansen
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
1 x gronden van MDF is onvoldoende: licht opschuren en 2e maal gronden

2. U voorkomt vette randen door nat in nat te werken. Doe dit direct. Merk op dat deze vette kanten zeer snel gevormd worden.

3. Werk af met 2 lagen zijdeglans acryllak. Gebruik een 15 cm breede lakviltroller voor de grotere vlakken, zodat u vlot kunt uitrollen.
 

Martijnbastiaansen

  • #3
Dus de beste manier om die zijkanten mee te pakken is om gelijk ook de kant mee te pakken die op dat moment boven ligt? Hoe kan ik er dan voor zorgen dat als ik de andere kant schilder, er niks op de zijkanten gaat druipen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Helaas kan ik u geen praktijk ervaring via een berichtje aanleren.

U rolt eerst de brede zijde van een paneel, en dan de diktekanten om maar in de juiste termen te blijven.

Verzadig voor die kanten uw kwast of roller niet te veel. Dit geeft vette randen. Rol na de brede zijde met de roller de diktekanten.

De andere zijde van het paneel kunt u rollen en met een doek de eventuele vette randen van de diktezijden wegnemen.

Als u niet nat-in-nat wilt werken: rol eerst alle diktekanten van uw werkstuk 2 a 3 maal zodat de kanten goed gedekt en verzadigd zijn. Schuur daarna de eventuele vette randen weg. Dan rolt u de brede zijden en kunt u met een lap de druipers / vette randen verwijderen van de diktekanten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu