Materiaal en dikte tussenwand kast

Jos78

 • #1
Graag zou ik hier weer advies vragen. Ditmaal over welk materiaal en dikte te gebruiken als tussenwand in een kast.

Het plan is een inbouwkast te maken welke van vloer tot plafond zal lopen. Hoogte is 263cm. Totale breedte 240cm welke wordt opgedeeld in 3 delen van ieder 80 cm met schuifdeur ervoor. Over de gehele hoogte komen 5/6 planken (1x5 and 2x6) dus ca. 40cm tussenruimte.

Gezien de planken vrij zwaar belast moeten kunnen worden (ca 30-40kg) is het plan hier berken multiplex 13-laags voor te gebruiken welke al een HPL afwerklaag heeft. Aan beide zijdes en de achterzijde komen latjes tegen de muur/tussenwand waar de planken op zullen komen te liggen.

Waar het nu om gaat is de tussenwanden. Geheel links en rechts zijn muren, er moeten dus 2 platen komen welke als tussenwand dienen. Dus muur - plank - tussenwand- plank - tussenwand - plank- muur. Deze tussenwanden wil ik bevestigen door zowel onder als boven twee latjes aan beide zijdes op de vloer en tegen het plafond te bevestigen.

Hiervoor lijkt mij multiplex eveneens het meest geschikt alleen welke dikte? Multiplex welke meteen is afgewerkt (wat de voorkeur heeft) is alleen beschikbaar in 18mm. Zou dit stevig genoeg zijn? Gezien de dikte zouden schroeven er maar max 15-16mm in kunnen en ik twijfel of dit voldoende is om de planken zwaar(der) te kunnen belasten. Andere optie waar ik aan dacht is 27mm multiplex alleen is deze niet afgewerkt.

Zou multiplex 18mm voldoende zijn? Of toch beter dikker nemen? Of is er nog een ander meer geschikt materiaal? Andere tips zijn uiteraard ook van harte welkom.

Alvast hartelijk dank! :bedankt:
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als het een zwaar belaste kast wordt, is bij 80cm breedte 18mm niet voldoende voor de planken. De zijkanten volgen dan vanzelf. Die zijn niet snel leidend voor de houtafmeting.

  Verder heeft het vaak ook met het ontwerp van de kast temaken. Heel smalle zijkanten ziet er bij een grote kast vaak niet erg aantrekkelijk uit.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu