Massieve eiken houten vloer uit fabriek

Joep

 • #1
Hi Klussers,

Ik heb een appartement gekocht waar een nieuwe massieve houten eiken vloer in is gelegd. Deze is onbehandeld. Graag zou ik willen weten wat ik hier het beste mee kan doen. In de winkel kreeg ik niet echt een duidelijk advies.

Ik woon alleen en heb geen huisdieren.

Ik heb zelf het idee om het te stofzuigen, met een vochtige doek af te nemen, te olieen en dan er 24 uur niet op te lopen...

Denken jullie kenners dat dit goed is?

Alvast bedankt
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lance

  • #2
  Als je kies voor een olievloer, dan moet je de vloer toch eerst even licht opschuren (dit geldt ook voor lakken), dan de olie met een poetsmachine aanbrengen en goed napoetsen totdat je geen spetters meer ziet en een egale glans hebt.

  Nadat de vloer is gedroogd na 24 uur kun je er overheen lopen,maar mocht de vloer nog een beetje pikkerig aanvoelen? dan de deuren en ramen open zetten en laten doortochten om het laatste beetje versneld te laten drogen.
  Mocht de olie nog te nat zijn? Dan is het te dik aangebracht.

  De vloer ziet er na het drogen vlekkerig uit, dit komt omdat het ene deel meer olie opneemt dan het andere, is niet erg. Doordat je de vloer met een onderhoudsolie verder gaat onderhouden, zal dit verdwijnen en krijg je een mooie egale vloer.

  Let er wel op dat de olie de eerste 2 weken gevoelig is voor water, dus met een vochtige doek afnemen.

  Succes
   

  Joep

  • #3
  Dank je voor je reactie Lance.

  Het valt me wel een beetje tegen dat ik de vloer eerst moet schuren en dan met een machine moet behandelen. Ik heb gehoord dat dit nogal een troep geeft, en mijn appartement is net helemaal nieuw...

  Is het niet mogelijk deze met de hand te olieen zonder te schuren?
  Of raad je me dit ten zeerste af?

  Heeft iemand hier misschien ervaring mee?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Lance is een specialist op dit gebied, er zullen vast weinig mensen zijn die met andere mogelijkheden aan komen die inhoudelijk hout snijden.
   

  Espaan

  • #5
  Zonder Lance z'n ervaring te willen bediscussieren :wink: toch nog een aanvulling. De olie die wij bij onze vloer hadden gekregen, hebben we met een doek aangebracht en met een doek nagewreven.

  We hebben in ieder geval geen poetsmachine gebruikt en ook geen last van vlekken of plakkerigheid gehad. Wellicht is er een verschil omdat wij een olie / hardwax combinatie gebruikt hebben. Na de olie hebben we dus hardwax aangebracht.

  Maar zoals Jan al aangaf. Ik zou in eerste instantie afgaan op wat Lance zegt, maar er zijn meer wegen naar Rome.
   

  Jokertje14

  • #6
  Ik ben zeer benieuwd wat ondertussen Joep gedaan heeft met de nieuwe onbehandelde eiken vloer. Bij mij ligt de vloer er ook net in.

  Tegen dat schuren zie ik nogal op. Is dat echt noodzakelijk en waarom?
  Als ik beslist moet schuren, hoe pak ik dat dan het beste aan?

  De vloer ga ik in ieder geval wel met een doek in de olie zetten.
  Wat is het voor/nadeel van nabandelen met hardwax?

  Greetz Emmy
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu