Combinatie van ondervloeren bij massieve vloerdelen

Avm

  • #1
Ik wil een eikenvloer verlijmen op een bestaande houten vloer.
Onder mijn vloer heb ik een kruipruimte van ca 40cm en ik kan niet onder de vloer komen. Om het warmte verlies toch een beetje te beperken wil ik een thermisch isolerende ondervloer aanbrengen.

Ik denk dit op de volgende manier aan te pakken:
1. Aanbrengen damp remmende folie op de bestaande vloer;
2. Aanbrengen thermisch isolerende ondervloer (suggesties voor type?);
3. Aanbrengen spaanplaat dmv schroeven door de ondervloer heen aan de bestaande houten vloer;
4. Aanbrengen van vloerdelen dmv verlijmen en blind vernagelen;

Is dit een juiste methode? Graag jullie reacties.
 

Fiesiekus

  • #2
Denk dat een isolerende ondervloer flink wat cm in hoogte inneemt en dat het totaal >> 10 cm hoger uitkomt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Kijk hier maar even, er zijn isolerende ondervloeren vanaf 3 mm dikte.
 

Kloek77

  • #4
Een heel klein beetje isoleren zal dat flinterdunne spul wel, maar als het serieus (thermisch) zou isoleren zou ik toch wel eens een R-waarde in de omschrijving ervan willen zien. Die heb ik nog nooit aangetroffen.
 

Fiesiekus

  • #5
Even googlen levert voor 'n paar mm dikke ondervloerfolie R-waarden van 0,03 tot 0,07 m²K/W. Dat is in termen van warmtegeleiding 15 - 33 W/m².K. Naatje pruim dus.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De keus tussen 3 mm hoger of 10 cm hoger lijkt me niet zo heel moeilijk, wat de TS wil kan hij zelf wel uitmaken.
Ik ga geen oordeel geven over de kwaliteit maar geef wel aan dat er ook een andere keuze is dan 10 cm verschil in hoogte.
 

Kloek77

  • #7
Mee eens, maar met je eerdere post suggereer je misschien dat TS zijn vloer thermisch echt kan isoleren met een folie van enkele mm's.

Het is weliswaar iets beter dan helemaal niets, veel gaat het ook niet doen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Ik zie die 40 cm kruipruimte niet als een beperking om een dikke isolatielaag aan te brengen. Je hoeft niet per se zelf onder de vloer te kruipen om isolatiemateriaal aan te brengen.

Er zijn producten die je kunt verblazen door kleine gaten in de huidige vloer te maken waarbij je een isolatielaag op de bodem legt. Kleikorrels en schelpen zijn waarschijnlijk te zwaar om met een beperkt aantal gaten goed te verdelen, maar polystyreen vlokken die lijken op de chips die je ook wel in de verpakkingsindustrie ziet kan een optie zijn. Die kunnen worden ingeblazen met een dikke slang met aangekoppelde blower.

Omdat het hier de bedoeling is de bestaande vloer van een nieuwe topvloer te voorzien stel ik mij voor dat het geen probleem is dat eerst hier en daar een paar planken gelicht worden om daarlangs het isolatiemateriaal in te brengen. Vervolgens eiken vloer erover en je ziet er nooit meer wat van.
 

Avm

  • #9
Krunnie schreef:
Omdat het hier de bedoeling is de bestaande vloer van een nieuwe topvloer te voorzien stel ik mij voor dat het geen probleem is dat eerst hier en daar een paar planken gelicht worden om daarlangs het isolatiemateriaal in te brengen. Vervolgens eiken vloer erover en je ziet er nooit meer wat van.
Dit is inderdaad geen probleem, levert dit geen problemen op met vocht/schimmel?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Wanneer je isolatiemateriaal op de bodem legt verhoog je de temperatuur van de lucht erboven en verlaag je de temperatuur van de bodem, omdat de grootste temperatuurval in het isolatiemateriaal zelf zit. Daarmee wordt de temperatuur van de vloerbalken en planken aan de onderkant ook hoger met minder kans dat daar vochtproblemen ontstaan. Dus de vloer zelf wordt droger met minder kans op schimmel. De bodem en eventueel grondwater blijven door de isolatie erbovenop koud waardoor er relatief weinig water vanaf dat oppervlak verdampt.

Met grondwater zelf heb je met de meeste producten weinig problemen. De vlokken zijn zo licht dat ze drijven op water, dus mocht er water onder de vloer komen dan komt de isolatie vanzelf omhoog.

Op het niveau van het isolatiemateriaal zelf moet je wel kijken of dat goed gaat. Je moet zorgen dat het materiaal niet zo hoog komt dat ventilatieopeningen in de muur worden geblokkeerd. De muren zijn met bodemisolatie het grootste probleem, omdat ze een koudebrug naar buiten vormen. Isolatie tussen/direct onder de vloerplanken is daarom in veel gevallen effectiever, maar in dit geval waar dat geen optie is, is het isoleren van de bodem een goed alternatief.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu